Roddy Doyle berättar återigen om Kvinnan som gick in i dörrar

image146Roddy Doyle

Paula Spencer

Översättning Hans Berggren

 

Roddy Doyle inledde sin författarkarriär med att skriva tre böcker om familjen Rabitte. Alla tre böckerna filmades, och framförallt Commitments blev en succé. Senare skrev han den lite tyngre boken Kvinnan som gick i i dörrar, med huvudpersonen Paula Spencer. Paulas familj var även temat för tv-serien Familjen, som gick på svensk tv 1998.

I Roddy Doyles senaste roman får vi återse Paula Spencer, från boken Kvinnan som gick in i dörrar. Paula blev misshandlad av sin man Charlo i många år, och är alkoholist. Men när romanen Paula Spencer börjar är Charlo död sedan många år, och Paula, som snart ska fylla 48, har inte druckit på fyra månader.

Det är ett nytt liv som Paula måste försöka anpassa sig till. På jobbet är hon den enda irländskan, alla de övriga städarna är invandrare. Hemma måste hon försöka ta hand om sina barn, i stället för att bli omhändertagen av dem. Två av hennes barn bor fortfarande hemma hos henne - Jack som är sexton och Leanne som är 22. Leanne har alkoholproblem. Paula måste försöka ta itu med det, trots alla otäcka minnen som kommer tillbaks, och alla anklagelser hon får stå ut med då hon försöker konfrontera dottern.

Paula kämpar sig tillbaks till ett någorlunda drägligt liv, och försöker ta igen allt hon missat under sina år som alkoholist. Hon lär sig använda en mobiltelefon, köper en CD-spelare och börjar lyssna på musik igen, och hon sparar ihop till en dator åt Jack.

Trevande återtar Paula kontakten med sin äldsta son John Paul, som levt som heroinist i många år, men nu är en drogfri tvåbarnsfar. Hon försöker återfå sina barns förtroende, och få dem att lita på henne igen.

Roddy Doyle har skrivit boken med stor människokännedom, och kärleksfull respekt för sina huvudpersoner. Det är inga dramatiska intriger, men Roddy Doyles starka personporträtt gjorde att åtminstone jag sträckläste boken. Doyle är otroligt bra på att få läsaren att tycka om och bry sig om karaktärerna, och det är det som gör att man läser vidare. Ingen av personerna i Paula Spencer är några änglar (utom möjligtvis Jack) , men de kämpar på med sina liv och försöker göra sitt bästa. De är hjältar i sin lilla tillvaro, och kämpar tappert mot sina demoner och livets svårigheter.

Paula Spencer är en respektfull hyllning till en modig kvinna som reser sig och återtar sitt liv. Jag är tacksam mot Roddy Doyle för att jag fick återse huvudpersonen från Kvinnan som gick in i dörrar, och jag önskar familjen Spencer det bästa som livet kan erbjuda dem.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback