Ett tidlöst spel kräver tidlös musik

Jag har alltid varit oerhört musikintresserad. När jag började spela onlinepoker, så funderade jag givetvis mycket på vad som var bäst att lyssna på när jag spelade.
Eftersom jag är ett fanatiskt fan av Bob Dylan valde jag till att börja med bland Bobs gamla skivor. Två skivor stack ut ganska snart och kändes bäst för poker. Det var soundtracket till Pat Garett & Billy the Kid, samt Basement tapes.
Pat Garett & Billy the kid är en västernfilm, och det tyckte jag gav mig en bra stämning under mitt spel. Det kändes som att sitta på en sunkig saloon 1890, och spela med tre stycken som när som helst kunde dra sina sexskjutare. Det som också var bra med Pat Garett- plattan, var att de flesta låtarna är instrumentala. Jag upptäckte att för mycket sång störde mina tankar, och drog dem bort från spelet.
Basement tapes gillade jag för att den är så tidlös. Den skivan låter som rockmusik skulle låtit om stilen uppfunnits mycket tidigare, rockmusik gjord någon gång mellan 1880 och 1940. Trots att pokerboomen skett det senaste decenniet, så är det ändå något tidlöst över spelet. Då jag tänker på poker tänker jag inte i första hand på Gus Hansen i World poker tour, jag tänker på förbudstiden i Chicago, gangsters i Las vegas, eller just Vilda västern.

image14

Då jag letade utanför min Dylansamling så upptäckte jag att även Tom Waits funkade bra, av samma anledningar. Tom Waits känns tidlös, och hans musik skulle mycket väl kunna spelas av ett band på en lönnkrog i Chicago 1920.
Det är Tom Waits som leder mig vidare till nästa upptäckt.
Häromdagen orkade jag inte leta fram någon skiva då jag skulle spela, så jag slog på radion. Den råkade vara inställd på P4, och just då var det ett jazzprogram.
Musiken som spelades var instrumental och kändes helt rätt att spela poker till. Välbehagliga toner som fick mig på ett bra och koncentrerat humör, tidlös känsla som lätt kunde förknippas med poker, och ingen sång som störde.
Dagen efter när jag skulle spela gick det ett jazzprogram på P2. Perfekt tänkte jag, och provade ännu en gång. Det kändes helt rätt, även denna gång.

image15

Nu har jag kommit fram till att jazz är den perfekta musiken att lyssna på när man spelar poker. Jag tänker inte bli någon jazzfanatiker bara för att jag är över 30 och har begynnande flint. Min musik kommer alltid främst att vara rock och punk. Så jag kommer inte att köpa på mig 40 jazzskivor den närmaste tiden.
Men det finns mycket bra att hitta på P2, eller på nätet. Orkar man inte ladda ner och försöka välja mellan de hundratals artister man knappt hört talas om, så finns det bra webradio där någon kunnig väljer ut musiken. Själv kommer att nog att använda mig av BBC:s webradio mycket den närmaste framtiden.

Till pokerspelet ska man lyssna på tidlös musik i allmänhet, och jazz i synnerhet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback