Steve Earle gör det som vi andra inte vågar

I'm just an American boy raised on MTV
And I've seen all those kids in the soda pop ads
But none of 'em looked like me


Året var 2002. Amerika var fortfarande helt uppslukat av attackerna mot World trade center. Landet som alltsedan andra världskriget regelbundet hade bombat oskyldiga människor i tredje världen, hade för första gången sedan Pearl Harbour blivit attackerade på hemmaplan. Tusentals civila hade dött, och stämningen I USA var kokhet. Jänkarnas själ var djupt sårad, och något måste göras. Någon måste ställas till svars, och hämnd måste utkrävas.

Hatbrotten mot muslimer ökade drastiskt, och intellektuella amerikaner fruktade att något skulle kunna hända som kunde liknas vid kristallnatten i Tyskland. Om du råkade äga både ett flygcertifikat och ett exemplar av koranen, så var risken påtaglig att du utan rättegång skulle kunna skickas till Guatanamo bay och tvingas leva i en bur.


So I started lookin' around for a light out of the dim
And the first thing I heard that made sense was the word
Of Mohammed, peace be upon him


Det var då countryrockaren Steve Earle fick en idé till en låt. Han berättade om sin idé för Elvis Costello, och Elvis kände sig tvingad att berätta för Steve att han blivit komplett galen. Steve skulle skriva en låt som gjorde att hans mamma fruktade för hans liv.

I sin iver att hitta en syndabock hade världens största armé bestämt sig för att anfalla det lilla landet Afghanistan. Civilbefolkningen i ett litet bondeland fick bomber i huvudet, av den enkla anledningen att de fötts i ett land där regimen var idioter.


If my daddy could see me now ? chains around my feet
He don't understand that sometimes a man

Has got to fight for what he believes

And I believe God is great, all praise due to him

And if I should die, I'll rise up to the sky

Just like Jesus, peace be upon him


När jänkarna röjde runt i bergen i Afghanistan på jakt efter talibaner och al qaida, tillfångatog de i stort sett alla som kunde tänkas ha antiamerikanska värderingar. Uppståndelsen blev stor när det upptäcktes att en av deras krigsfångar var amerikan.

Hans namn var John Walker Lindh. Han hade blivit muslim i sena tonåren, och han åkte till Afghanistan för att försvara landet mot sina egna landsmän. Bilder på den bundne och förnedrade John Walker kablades ut över hela världen. John Walker blev USA:s mest hatade person.


We came to fight the Jihad and our hearts were pure and strong
As death filled the air, we all offered up prayers
And prepared for our martyrdom


Steve Earle var givetvis upprörd över elfte september attackerna, men tyckte nu att hans nation blivit uppslukad av hat. Därför skrev han låten John Walker´s blues, där han i jagform berättar den hatades historia. Han ville visa att John Walker var människa, att han var någons son. Han läste på om islam och upptäckte att deras religion inte alls är hatisk till sin natur. Han ville få med i låten att muslimerna erkänner Jesus som profet, och när han hörde frasen "Det finns ingen Gud utom Allah" på arabiska hade han hittat sin refräng.


But Allah had some other plan, some secret not revealed
Now they're draggin' me back with my head in a sack
To the land of the infidel


Låten i sig väckte nästan lika stor uppståndelse i USA som tillfångatagandet av John Walker. Den förbjöds omedelbart på nästan alla radiostationer, och när CNN förmedlade nyheten sa de på fullaste allvar att de hoppades att Steve Earle hade kompetenta livvakter. Det var inte bara Steves mamma som fruktade att han skulle bli mördad. Rednecksen hatade Steve så till den milda grad, att flera av hans konserter anfölls av folkmassor som handgripligen vill hindra honom från att spela.

Allt detta Steve fick utstå kommenterar han själv med att han inte kunde låta bli att skriva låten. Tio år tidigare hade han lyckats överleva ett tungt missbruk av heroin och crack, och han säger att han tror att anledningen att Gud inte kallade hem honom då, var bokstavligen av den anledningen att han senare skulle skriva John Walker´s blues.

image101Jag tycker att Steve Earle har visat ett civilkurage av sällan skådat slag. Bono brukar beskrivas som den engagerade rockartisten, men U2:s sångare tar endast upp frågor som i stort sett alla håller med om. Ingen normal människa kan säga att de tycker att det är bra att folk svälter, därför håller alla med Bono.

Steve Earle ställde sig på den mest hatade människans sida, och riskerade hela sin karriär och sitt liv. Det är något de flesta av oss inte skulle våga göra. Han har varit kraftig engagerad i kampen mot dödsstraffet, och en gång höll han en fånges mamma i handen då hennes son avrättades. Steve försvarar inte deras brott, men han kämpar mot att hämnden och hatbegäret ska ta över våra hjärnor.

Sin kamp motdödsstraffet förklarar han med att han inte bara vill förhindra avrättningar, han vill förhindra att han skulle kunna komma till helvetet.


Steve, om det finns ett helvete så vet jag en person som aldrig kommer att hamna där. Det är du!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback