Del 64 - Jag är en andra klassens medborgare

image289Jag skulle ha fått pengar igår. Förut betalade försäkringskassan ut aktivitetsstödet någon gång mellan sju och fjorton dagar efter att man lämnat in blanketten. Det var inget bra system, eftersom det var svårt att planera ekonomin då det kunde skilja på en vecka hit och dit vilket datum jag fick mina pengar.

Försäkringskassan måste ha fattat att systemet var dåligt, för de har ändrat till att pengarna numera ska komma exakt fjorton dagar efter att man lämnat in blanketten. Jag lämnar in min blankett den 13e och ska därför få pengarna den 27e, lagom till att betala räkningarna.

Mina pengar hade inte kommit idag heller. Därför ringde jag till försäkringskassan. Först fick jag sitta i telefonkö, och då jag kom fram fick jag svaret att jag skulle ringa till Östersund. Telefonkö igen. När jag äntligen fick prata med rätt människa så fick jag svaret att de på grund av ett datafel låg några dagar efter. Därför kommer jag inte att få mina pengar förrän i början av nästa vecka. Det betyder att jag inte hinner betala räkningarna i tid.

Jag blev så jävla förbannad att jag frågade tjejen jag pratade med om hon skulle skriva ett brev till min hyresvärd, och övriga företag jag ska betala till, och intyga att det var deras fel att jag blir försenad med mina räkningar.

Sen ångrade jag mig, eftersom den stackars tjejen bara är en fotsoldat som antagligen får ta en massa skit för någon annans misstag. Jag sa till henne att jag förstod att det inte var hennes fel, men att det var helt snett att det kunde gå till så här.


En myndighet som Försäkringskassan måste ha någon slags back up om datasystemen krånglar. Tusentals människor är beroende av att deras utbetalningar fungerar. Ett stort privat företag skulle aldrig kunna säga att de kommer att betala ut lönerna en vecka försent, för att datorerna krånglar. Det skulle aldrig accepteras.

image287Det är bara arbetslösa och sjukskrivna som man kan behandla så här, för vi ses som andra klassens medborgare. Det pågår en kampanj i media där alla bidragstagare utmålas som fuskare och bedragare. Därför kan vi behandlas hur som helst.

Jag får mina pengar när försäkringskassan känner att de har tid och lust att betala ut dem. Den här gången blir det en vecka försent, och jag måste nu ringa till Akelius, Tele2 och ComHem och försöka förklara varför jag är sen med räkningarna.

Men just nu är räkningarna det minsta problemet. Mina tillgångar är i skrivande stund två kronor i kontanter, en halv brödlimpa och en liten bit ost. Jag har sjutton cigaretter, fyra portionssnus och ingen som helst middagsmat. Det ska jag klara mig på i sex dagar.


Kan du förklara hur det ska gå till,
Fredrik Reinfeldt?


Kommentarer
Postat av: Din gamle klasskompis

Tyvärr det som du skriver är helt sant!
Problemet är att när man bantar ner anslagen till myndigheterna då jublar vi, därför att vi betalar mindre skatt. Men i stridens hetta tänker vi inte på att en myndighet betyder samhällsservice. Om man minskar deras anslag så försämras deras service. En del av myndigheternas datasystem är från åttiotalet! Inte alls konstigt att dom havererar då och då.

2007-11-29 @ 15:06:15
Postat av: Helena

Jag måste bara lämna en kommentar då du nämnde att du skulle på Kapten Röds konsert. Visserligen har du inte skrivit något om hur det var? Gillade du honom? Jag är tokfrälst... hoppas det går bra med truckjobbet!
/hella

Postat av: Helena

Jag måste bara lämna en kommentar då du nämnde att du skulle på Kapten Röds konsert. Visserligen har du inte skrivit något om hur det var? Gillade du honom? Jag är tokfrälst... hoppas det går bra med truckjobbet!
/hella

2007-12-03 @ 10:57:24
URL: http://helena.ilke.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback