Ikväll är mitt hjärta hos Kroatien

När det gäller idrott är hat minst lika viktigt som kärlek. Det är därför derbyn drar så mycket publik, och är högriskmatcher när det gäller huliganslagsmål. Att favoritlaget vinner, är bara en hårsmån viktigare än att hatlaget förlorar. Fråga vilken Djurgårdare som helst.

I en bok av Johan Johansson (en gång trummis i KSMB) berättade han om en kompis som var fanatisk AIK:are. Kompisen insåg efter många år att han gladde sig mer åt Djurgårdens förluster, än åt AIK:s vinster. Därför köpte han en säsongsbiljett till Djurgården, och stod sen varje match och hejade på motståndarlaget.


Ikväll är det viktiga matcher i
EM-kvalet. När det gäller landlagsfotboll är det två saker som är viktigt för mig. Det första är givetvis att det går så bra för Sverige som möjligt. Det andra, som är bara marginellt mindre viktigt, är att det går så dåligt som möjligt för England.

image275Rent känslomässigt har jag alltid hatat England. Jag tror att det beror på deras historia med Brittiska imperiet. Det känns som att engelsmännen har en herrefolksmentalitet, och att de fortfarande tror att de är födda till att styra andra folk. Dessutom är England det enda land där gingerism (rasism mot rödhåriga) faktiskt är ett påtagligt problem, som har resulterat i hatbrott.

Jag har varit på semester på Irland och i Skottland och Nordirland (som egentligen inte är ett land, utan norra delen av Irland som fortfarande är ockuperad av engelsmännen). På min nästa semestertripp funderar jag på att åka till Wales för att göra mitt ställningstagande tydligt. Jag har inget emot brittiska öarna och semestrar gärna i de länder som har varit koloniserade av engelsmännen, men jag tänker aldrig sätta min fot i drottningens hemland.

Engelsmännens herrefolksmentalitet speglar givetvis av sig i fotbollen i den bemärkelsen att de tror att de är världens bästa landslag. Inför varje stor turnering verkar de tro att det är självklart att de ska komma till final, och att de inte gör det beror på otur eller misstag av förbundskaptenen. De kan aldrig någonsin erkänna att de inte är tillräckligt bra. England har bara vunnit ett enda VM. Det var över 40 år sen (1966) och vinsten berodde på ett felaktigt domslut.


image276I varje VM och EM ser jag givetvis alla Sveriges matcher. Förutom det så ser jag alla Englands matcher och hejar på vilken motståndare det än må vara. Varje mål som England får i baken känns lika härligt upplyftande som att se Zlatan pyttsa i omöjlig vinkel mot Italien. Jag skriker av glädje framför TV:n.

I min roll som omvänd fotbollsupporter är det därför en oerhört viktig match ikväll. Om Ryssland vinner (vilket de borde göra mot Andorra) och England får stryk mot Kroatien, så missar herrefolket slutspelet. En sån förlust för England skulle kännas nästan lika skönt för mig, som Sveriges VM-brons 1994. Därför är jag i hjärtat Kroat ikväll.


HEJA KROATIEN!


Kommentarer
Postat av: Hrvat

Roligt inlägg. =) Jag känner precis likadant för England, pga de anledningar du nämnde plus att de alltid varit pro-Serbien gällande konflikter mellan serber och kroater.

Känner mig 100% att spelarna kommer ge allt för att spela bort England från EM ikväll. Dels är detta ett skyltfönster för många av de kroatiska spelarna, och sedan att spela bort England från EM vore den största kroatiska fotbollsframgången sedan VM-bronset. Lägg dessutom till att ryssarna lär ha gett kroaterna en extra motivation i form av en pengarbonus ifall dom vinner.

2007-11-21 @ 14:41:55
Postat av: Valterego

Man ska också minnas att det vore en rolig triumf för Svennis om det går åt helvete för england. Tyvärr måste jag dock erkänna att jag älskar landet som turist...

Postat av: Mårten

"Förutom det så ser jag alla Englands matcher och hejar på vilken motståndare det än må vara."

Då bokar vi redan nu att vi ser Vitryssland-England i kommande VM-kval tillsammans :)

På tal om VM-kvalet så har jag ju alltid hävdat att lottningen är riggad, inte pga av att en fotbollsförstörande fuskande argentisk dvärg hävdat att det är så, utan för att det aldrig blivit något Korea-derby i asiengrupperna. Döm om min förvåning då jag bänkad framför TV'n på eftermiddagen idag faktiskt såg den demokratiska folkrepubliken lottas mot kaptitalistkorea. Ingenting i hela världen kan få mig att missa den matchen. Verkligen ingenting.

2007-11-26 @ 04:35:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback