Vintern är lika mysig som en fängelsehåla

image257Första november är årets sämsta dag. Idag är det grått och trist väder i min hemstad, och det gör att jag måste tända lampor inomhus redan klockan ett. Eftersom vi ställde om klockan i söndags kommer det vara kolsvart ute innan klockan fem ikväll.

Årets mörkaste dag är Tomasdagen i slutet av december, men det finns ingen dag som mörkret pressar oss så mycket som första november. Det är nämligen nu som det är som längst till att dagarna kommer att bli uthärdligt ljusa igen.


Första november är början på vintern, och jag har alltid hatat den årstiden. Något som retar gallfeber på mig är när folk säger att vintern är mysig. Det är den inte, vintern är ungefär lika mysig som en fängelsehåla på artonhundratalet. Den är kall, mörk och tråkig intill förbannelse. Vintern ger mig klaustrofobi.

På sommaren är människor sugna på att hitta på saker, umgås och roa sig, men på vintern blir folk tröttare och slutar umgås. När de slutar jobba är det redan kolmörkt, och de åker hem för att se på TV tills de går och lägger sig.

Sen kommer alltid någon idiot och slänger ur sig klyschan "Men sen kommer snön, och då blir allt så vackert."

Låt mig berätta för er några saker om snö. Snön ser oftast inte ut som på romantiska julkort. På mina breddgrader är snön oftast slask, och inte alls vacker. Den är bara blöt, ful och irriterande när man ska ta sig någonstans.

image258Skulle det för en gångs skull bli den perfekta temperaturen för pudersnö, så vill jag ändå inte gå ut. Det är alldeles för kallt. Dessutom är inte snön ens behaglig att titta på vid tio minusgrader där jag bor. Precis som de flesta svenskar bor jag i en stad. På landet kanske snön är kritvit och bedårande där den ligger på fälten. Men på mina gator är inte snön som på ett vykort, den är skitig och motbjudande. Snön inne i stan blir först grå av avgaser. Sen antar den ett antal andra olika färger när den blir utblandad av hundfekalier, urin från djur och människor, och annat skräp.

"Men snön lyser upp i mörkret" är en annan klyscha som folk slänger ur sig. Det är en av världens mest spridda lögner. Snön kanske gör att det ser lite ljusare ut en timme mitt på dagen. Men ingenting kan lysa upp kolmörkret som infinner sig klockan fyra på eftermiddagen. Måla väggarna i den där fängelsehålan från artonhundratalet kritvita, sen släcker du ljuset. Det är lika becksvart som innan, då väggarna var svarta.


image259Mitt i vintern när det är som mörkast så kommer dessutom julen. Firandet av kristi födelse kanske var trevlig när man var liten, men nu är det många år sen jag gladdes åt den helgen.

Julen är rolig för de minsta barnen, och kanske känns meningsfull för deras föräldrar som kan få se sina barns ögon tindra med ögonen när tomten kommer. Nu är det så att Sverige är det land i världen med mest singelhushåll, så de måste vara många som känner som jag. Det finns nämligen ingen helg på året som så fullständigt skriker i ens öron att man är över 30 och fortfarande singel, som julen.


Nyårsafton gillar jag inte heller. För oss singlar i yngre medelåldern är nyårsafton en kraftig försämring mot övriga helger på året. Alla de kompisar man har som faktiskt lever i ett förhållande, är på parmiddagar. Så man slår sig samman ett gäng singelkillar och någon enstaka tjej som råkar vara mellan två förhållanden, och dricker alldeles för mycket. När man framåt natten blir sugen på att gå ut och knyta kontakter finns det ingenstans att gå. På krogarna måste man boka bord och äta, och måste man inte göra det så får man betala dyra inträden. Om det överhuvudtaget går att komma in någonstans på grund av alla köer. Så man bestämmer sig för att åka hem och sova istället. Då får man vänta flera timmar på taxi.


På årets första dag är man kraftigt bakfull. Ute är det svinkallt, och det blir mörkt några timmar efter att man makat sig ur sängen. Det är då man inser att januari, de 31 dagar man har framför sig, är lika mörka, kalla och tråkiga som de två månader man just genomlidit. Då kanske man blir trött på sin egen svartsyn, bestämmer sig för att försöka rycka upp sig, och försöker hitta en anledning till varför åtminstone februari kan bli lite bättre.

Man anstränger sig till det yttersta där man ligger och zappar i tv-soffan. Efter två timmars funderande har man bara hittat en enda sak som är bättre med februari. Den är tre dagar kortare än januari.


Jag vet inte vad jag ska göra för att stå ut med vintern den här gången. På första november vissa år har jag funderat på att gå upp till sjukhuset för att be dem söva mig. Jag har tänkt att de skulle kunna ge mig dropp hela vintern, och inte väcka mig förrän någon gång i april.

Den tanken kanske inte är realistisk, men det borde ändå gå att fly från Kung Bore på något sätt. En av mina vänner åkte till Thailand i förrgår, och ska vara där i sex månader. Det har jag tyvärr inte råd med.


Därför undrar jag om det finns någon sjyst tjej därute som känner precis som jag. Min plan är att vi laddar ner alla avsnitt av Sopranos, Twin Peaks, Six feet under och tre tv-serier som du får välja. Vi åker ner till Tyskland och köper så mycket lådvin som vi får plats med i bilen.

När vi väl är hemma stänger vi in oss i en lägenhet resten av vintern, och totalvägrar att gå ut. Där ägnar vi oss att se på sjysta tv-serier, dricka rödvin, samt att kopulera som kaniner.

Den första mars skiljs vi som vänner, och kanske hörs av nästa november. Se mig som en sommarkatt, fast tvärtom.


Kommentarer
Postat av: Millis

Jag hatar också vintern. Här har du ännu en kommentar från vinterälskare " jo, men det är ju så mysigt att få mysa vid levande ljus"! ha, ha. Hag föredrar äkta ljus från solen. Vi får bilda en förening "hata vintern!!"

2007-11-02 @ 11:01:16
Postat av: Ulven

Norman åker snart till Thailand. Följ med honom....

2007-11-02 @ 12:16:30
Postat av: Admiral G.

Här vilar
en svensk arbetare.
Stupad i fredstid.
Vapenlös, värnlös.
Arkebuserad
av okända kulor.

Brottet var hunger.

Glöm honom aldrig.

2007-11-02 @ 12:17:33
Postat av: Louise

Haha, underbart skrivet!
Gå i vinteridé är nogingen dum idé.

Postat av: Lipofeson

Men herregud, vintern må vara mer mörk än sommaren men för den skull ska livet tyckas om lika mycket oavsett månad, att skriva på det sättet du är som att du förlorar halva ditt liv åt att klaga på hur misärt livet är i detta land under vinterhalvåret och om du samt andra i samma sits som dig inte gör någonting åt det hela kommer ni antagligen ångra den tid som gått till spillo varje år när ni är gamla och grå, så gör något åt ditt liv, fly landet kanske?

2008-01-07 @ 14:24:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback