Del 44 - Lördag med Ett öga rött

image183Igår hade jag bestämt mig för att ta det lugnt. Fredagen hade varit spiknykter, och jag tänkte låta lördagen spela samma melodi. Har känt mig lite låg den här veckan. Det är inget speciellt som har hänt. Bara det faktumet att jag har fått nobben på några jobb jag sökt, och det blir allt mer tydligt att jag kommer att få tillbringa ännu en vinter som arbetslös. Så, eftersom jag känt mig låg ville jag inte förvärra saken med att skaffa mig en baksmälla.

Då kommer nästa problem: Vad skulle jag göra denna lördag? Jag har två kategorier av polare. De som lördagar sitter hemma med fru/flickvän och/eller ett par ungar, och de som går på krogen redan på eftermiddagen och sen tillbringar hela dagen på lokal.

Igår var jag bjuden på fest hos Stefan men ville inte gå dit nykter. På eftermiddagen ringde Kalle och föreslog ett par bira på puben, men jag avböjde även denna invit.

Det kändes som att vara nykter en lördag, innebär ett liv i isolering.

Vid sex ringde jag Gorben på chans. Han var faktiskt hemma, och reagerade positivt på mitt förslag om bio.

Då jag mötte Gorben insåg jag omedelbart att han druckit bärs. Detta bekräftade bara min tes om de två kategorierna mina polare tillhör - får man tag i någon som kan tänka sig en bio en lördag, så är den personen redan småberusad.

Det var ingen av filmerna på filmstaden som lockade oss jättemycket, så jag föreslog Ett öga rötthttp://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2204&a=689092   ) eftersom jag läst boken.

Vi köpte biljetter fem minuter innan filmen började, vilket innebär att vi fick sitta längs fram. Gorben gillade det för att han fick plats med sina långa ben, men jag tyckte att man fick nackspärr av att stirra nästan rakt uppåt.


image184
Som vanligt blir man alltid besviken då man ser en film som är baserad på en bok man gillar. Filmen var inte direkt dålig, jag ger den betyget helt okej, men jag tycker att de förstörde stämningen med ett antal dråpliga och ibland rent barnsliga skämt.

Filmen och boken handlar om Hamil, en ung invandrarkille som bor med sin far. Hamils mamma är död, och han är väldigt besviken på hur hans farsa reagerat efter moderns död. Pappan är nästan desperat i sina försök att anpassa sig till Sverige. Han lyssnar på Abba, äter pyttipanna och vägrar prata arabiska med sin son. Hamil däremot vill bevara sina Marockanska rötter, hatar allt svenskt och pratar med flit starkt bruten Rinkebysvenska.

Det är inte författaren Jonas Hassen Khemiri som skrivit manus till filmen, utan Ett öga rött är baserad på hans bok med samma namn. Därför var det en del intriger i filmen, som inte ens finns med i boken.

image185Misstaget jag tycker filmmakarna gjort är att de dels försökt göra den rolig, och dels verkade det som den var riktad till en tonårspublik. Jag tror att en film baserad på boken Ett öga rött hade kunnat bli helt suverän om den varit allvarligare och mer realistisk. Man skulle faktiskt kunnat porträttera Hamil som en Travis Bickle- liknande figur (huvudpersonen i Taxi Driver) på gränsen till en psykos.

Jag avråder er inte från att se Ett öga rött, men ni behöver inte rusa till biograferna. Däremot tycker jag verkligen att ni ska läsa Jonas Hassen Khemiris böcker. Hans debut Ett öga rött är bra, men jag tycker att den blev lite väl upphaussad på grund av att den är den första romanen skriven på Rinkebysvenska. Den andra boken Montecore : en unik tiger är däremot helt suverän. Med den visar Jonas Hassen Khemiri att han är en mycket talangfull och duktig författare, och jag tror att han kommer att få en viktig roll i den svenska litteraturen.


Efter filmen ville Gorben givetvis gå och dricka bärs. Jag hängde med honom till Mörners, där jag drack två Guiness medan Gorben drack tre öl, en sexa whisky och en sexa Gammeldansk.

Sen gick jag hem, och Gorben gick vidare till vårt stampub Royal arms.

Det blev ingen spiknykter lördag. Men jag blir definitivt inte bakis på två Guiness.


Kommentarer
Postat av: Anonym

klart grabben ska en bira

2007-09-16 @ 21:17:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback