Rockhistoria på YouTube

Eftersom Fredrik Strage ska lista de 100 största rockögonblicken från Youtube i DN ( http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2964&a=685865 ), så tänkte jag tipsa honom om två ögonblick han inte får missa.


Sinead O'Connor river sönder en bild av påven

image181
http://www.youtube.com/watch?v=iYw8JR1N90o

Det var i oktober 1992 som Sinead O'Connor skulle medverka i Saturday night live. Tidigare hade det framkommit att Vatikanen försökt tysta ner flertal skandaler med pedofiler bland katolska präster. Prästerna hade inte bestraffats, utan endast förflyttats och tillåtits fortsätta jobba. Detta upprörde Sinead O'Connor, som är från det strängt katolska Irland och själv blivit utsatt för övergrepp som barn.

Sinead, som har en stark gudstro, tyckte att katolska kyrkan svek allt de borde stå för, när de skyddade prästerna och inte barnen. Därför sjöng hon Bob Marleys War, med marginella ändringar i texten så att den handlade om övergrepp på barn.

Under sista strofen "We are confident in the victory, of good over evil", höll hon upp en bild av påven Johannes Paulus II. Sen rev hon sönder bilden med orden "Fight the real enemy. There´s only ever been one liar, and it´s the Holy Roman Empire".

Det finns flera anledningar att jag tipsar om det här klippet. Jag tycker SineadO'Connor gör något otroligt modigt, det är ett av rockhistoriens kontroversiellaste ögonblick, och dessutom är Sinead så otroligt snygg då hon stirrar trotsigt in i kameran.

Om ni gillar Sinead O'Connors cover av War, så finns den utgiven på skivan Throw down your arms från 2005.


Bob Dylan blir kallad Judas

image182
http://www.youtube.com/watch?v=bqUFHEyu5hM

När Bob Dylan turnérade med The Band 1966 gjorde de bland de bästa konserter som rockhistorien skådat. Det bisarra var att tacken de fick var att bli utbuade över hela världen. Anledningen var att fansen tyckte att han svikit dem, för att han övergett den akustiska folkmusiken med politiska texter, och nu spelade elektrisk rock tillsammans med The Band.

Publiken brukade sista tysta eller ge positiv repsons under konsertens första hälft, där Bob Dylan ensam spelade akustiska låtar. Men under konsertens andra hälft då Bob fick sällskap av The Band, så buade delar av publiken av skrek okvädingsord åt Bob. Detta kulminerade då turnén nådde England, och faktum är att Brittiska kommunistpartiet uppmanade sina medlemmar och gå på Dylans konserter och bua.

Den 17e maj 1966 spelade Bob Dylan på Manchester Free trade hall. Precis innan sista låten skrek en ung man "Judas" åt Bob Dylan (något som egentligen borde uppfattats som starkt antisemitiskt eftersom Bob Dylan är jude). Bob svarade "I don´t belive you, you´re a liar" vände sig sen till bandet, uppmanade dem att "play fucking loud", och spelade sen en stenhård version av Like a rolling stone.

Det här klippet är den bästa illustrationen av uttrycket Pärlor för svin, som jag någonsin kan komma på.


Kommentarer
Postat av: Julie

Bara två tillrättavisningar (absolut ingen aning om varför jag kommenterar så här långt bak, onödigt men kunde inte låta bli):1. Är nästan helt positiv till att det inte var personen som skrek "Judas" som Dylan syftade på när han sa "I don't believe you, you're a liar". Utan om man lyssnar, hör man att någon precis innan sa "I'm never gonna listen to you again".2. Det var inte Dylan som sa "play it fucking loud", det var en i publiken (personen har ju klockren brittisk accent) varpå Bob sedan höjde handen med plektrumet som en uppskattande gest till personen som skrek.Så! pus pus

2010-11-23 @ 23:05:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback