Det är ta mig fan patetiskt

image459Vill du ha din stolthet får du ta den

Innan Jante visar upp dig på sitt torg

Du kan foga dig i flocken

Du kan kuva ner din kraft

Men aldrig se dej i dom ögon

Du en gång haft


Du har ditt äventyr

Och du vet vad och vem som styr

Vill du vara den som alltid flyr

Eller stanna och slåss

Laglös


Ulf Lundell, Laglös


Fram till att jag var ungefär 25 år, så var jag något av en fanatisk Ulf Lundell-fantast. Till en början gillade jag honom för hans romaner, och det var när jag som tonåring läste hans debutroman Jack som jag bestämde mig för att jag ville bli författare. Men när jag i övre tonåren insåg att det faktiskt gick att lyssna på annan musik än hårdrock och punk, så började jag även köpa hans skivor. Med tiden blev mitt intresse för Ulf Lundell större och större, jag läste alla hans böcker, köpte alla hans album, och flera gånger om året så åkte jag och mina kompisar land och rike runt för att se Lundells konserter.

Sen såg jag Peter Birros utmärkta tv-serie Det nya landet. I den serien finns en scen där en medelålders, frånskild man sitter och dricker vin och lyssnar på låten Rått och romantiskt. Han tar en klunk av vinet och säger sen:


- Här sitter man och super och lyssnar på Ulf Lundell. Det är ta mig fan patetiskt.


Jag skrattade så jag grät åt den kommentaren. När jag slutat skratta funderade jag över vad det var jag tyckte var så roligt, och då drabbades jag av en nästan otäck självinsikt som gjorde att jag sen dess nästan aldrig lyssnar på Uffes skivor.

Fortfarande tycker jag att Ulf Lundell storhet ligger i hans böcker, rent språkligt är han faktiskt Sveriges bästa författare. Han är även en mycket talangfull låtskrivare, men det är något med hans låtar som jag inte riktigt orkar med längre. Framför allt är det hans kärlekssånger som jag inte pallar nu för tiden. De är starka, vackra och berör alla människor som någonsin varit förälskade. Men de är så högtravande romantiska att jag tror att de kan vara direkt skadliga att lyssna på. Ulf Lundell utmålar kvinnor som så ouppnåeliga och fantastiska att jag är rädd att han själv och hans mest hängivna fans aldrig kommer att kunna få ett förhållande att fungera. Jag tycker också att det är underbart att vara kär, men Uffe och hans anhängare måste inse att tjejer är mänskliga varelser med fel och brister, precis som vi grabbar. "Kvinnan" som Lundell så ofta nämner i sina låtar, är inte frälsningen och lösningen på alla problem, men hon kan vara jävligt trevlig att umgås med.


Men trots att jag nästan aldrig lyssnar på Ulf Lundell längre, så kommer jag alltid att hysa stor kärlek och respekt för den mannen. Jag tror inte det finns någon människa som jag inte känner, som jag vill så väl som Ulf Lundell, och jag önskar verkligen att han får vara lycklig.

Efter att ha läst alla hans elva romaner minst två gånger, och lyssnat på hans skivor hundratals timmar, så har jag märkt att Lundell är en något så sällsynt som en nästan helt igenom god människa. Uffe har aldrig hämtat sig från sin tid som ung på sextiotalet, och verkar ha vigt sitt liv åt de ideal som hippierörelsen kämpade för.

image460Jag vet inte om Uffe någonsin har kallat sig för kommunist, men då man läser hans böcker och lyssnar på hans låtar är det tydligt att han är socialist. Lundell vill ha en bättre värld, där vi tar hand om varandra, där det råder ekonomisk jämlikhet, och ingen lämnas utanför. Men han tror starkt på individens frihet, och skulle aldrig predika proletariatets diktatur. Jag är helt säker på att Uffe skulle nicka instämmande då han hör Emma Goldmans ord "It´s not my revolution if I can´t dance to it." Lika mycket som Lundell avskyr högerpolitik och till exempel rasism, så hatar han tråkiga människor som vill stöpa alla i samma form.

Ibland upprepar han sig i sina låtar, men det ligger något mycket hedervärt i att han i över trettio år känt sig manad att alltid kämpa för att det ska finnas plats för de som inte är som alla andra. Lundell älskar drinkarna, konstnärerna, bohemerna och visionärerna, alla de som törs vara individer.

Han tror på det vackra hos människosläktet, på viljan att göra något bra av livet. Han kan uppfattas som gnällig ibland, men det beror på att han helt enkelt inte står ut med att dumhet, trångsynthet, girighet och kommersialism verkar vara de krafter som dominerar idag. Lundell vill stå naken på en strand och vara kär och galen, och han blir vansinnig när han ser att de som står så långt ifrån "Woodstock nation" som man kan komma, är de som formar vårt samhälle.


Vissa av Lundells låtar kan ses som en programförklaring för den frihetliga filosofi som han predikar. Till dem hör Laglös från skivan Kär och galen. Som sagt så lyssnar jag inte så ofta på Lundell längre, men på grund av den senaste debatten på min blogg, så blev jag oerhört sugen på att höra Laglös. Jag insåg nämligen att det är Jante som visat upp sitt fula tryne i vissa kommentarer. När människor som aldrig träffat mig anser att de har rätt att lägga sig i mitt privatliv, så måste det bero på att de inte står ut med att någon lever ett annorlunda liv än dem.


Jag tänker avsluta diskussionen om att jag arbetslös nu. Mina intelligenta läsare förstår säkert att jag är missnöjd med att inte ha något arbete, och litar på att jag är en vuxen människa som gör sitt bästa för att förändra situationen. De som inte förstår vad de läser, utan bestämt sig för att jag inte vill ha något jobb, och att jag glassar runt och lever lyxliv på skattebetalarnas bekostnad kan behålla sin åsikter för sig själva. Jag är inte intresserad längre.


image461För övrigt så myntades uttrycket "Jantelagen" av den norsk-danske författaren Aksel Sandemose. Någon gång i framtiden så lovar jag att jag ska berätta för er varför hans roman Varulven, är en av de bästa böcker som någonsin skrivits. Just nu nöjer jag mig med att skriva att ni måste läsa den, om inte annat för att den ger nya insikter i allt som Cornelis Vreesvijk sjöng. Huvudpersonen heter Felicia, och ja, hon dör i slutet.

Jag vill avsluta det här inlägget, med ett annat Lundell-citat, som känns rätt i dag.

Jag är varken gangster eller patriot
Bara en lätt åldrad romantisk idiot


Kommentarer
Postat av: Natalie B

Hej!

Om du inte redan deltar, får du gärna vara med i min tävling! http://natalieb.blogg.se/tvling.html
Priset är ett hemligt paket till ett värde av TUSEN KRONOR!!

Ha en fortsatt bra dag!

Postat av: LinnéaK

Hej :)
Tänkte bara säga att om du har tid och lust får du gärna lyssna på mig i min blogg, sjunger & spelar.
Ha det gött!

2008-04-09 @ 15:51:46
URL: http://LiinneaK.blogg.se
Postat av: Millis

Kul att du skrev om Jantelagens ursprung, jag gjorde, en gammal bekant förvånad att jag visste detta. Han trodde att det bara vara intelligentian som visste dett!!

2008-04-09 @ 18:38:03
Postat av: Erik

Hej Olof! Det är den gamle prosharkaren Erik här...nu har jag också skaffat mig en blogg, välkommen in och kika och säga hej!

2008-04-09 @ 18:43:35
URL: http://erikb.blogg.se
Postat av: Anonymous

Sympatisk och välformulerad text om din relation till Lundells konstnärskap.

2008-04-10 @ 15:31:24
Postat av: Kerstin

Fortsätt gärna att skiv om din arbetslöshet, den är ju en del av din vardag. Men du måste kunna ta att människor skriver vad de tycker.

2008-04-11 @ 07:37:35
Postat av: Frunk

Kerstin:
Olof skriver väl om vad han vill utan ditt medgivande eller tror du han är rädd för dig och din lynchmobb.
Ni kommenterar ju just bara hans arbetslöshet trots att han oftast skriver väldigt lite om den.
Inget annat ämne av allt han tar upp kommenterar ni för ni tror väl det är hans svaga punkt och därför siktar ni in er på den.
Han har ju redan förklarat åtskilliga gånger hur han förhåller sig till att vara arbetslös och vilka arbeten han söker,varför är det så svårt att förstå hans förklaring och sedan respektera den?
Jag vet att Olof kan försvara sig själv men din mentalitet är sorgligt nog vad som förpestar tillvaron för oss som har lärt oss att leva och låta leva och enda gången ni tar till orda är när ni vill sätta någon på plats.
Var det någon som sa jantelag?

2008-04-11 @ 12:30:01
Postat av: Kerstin

Frunk; Du talar om lynchmobb...eller vara rädd för mig...ärligt talat så tycker jag att man kan tycka, tänka, utan att bli kallad lynchmobb....åsikter är är också LAGLÖST. Jag älskar Lundell, sedan många år tillbaka, både litterärt och musikaliskt. Men jag tror att Olof är så intellektuell att han kan ta åsikter, eller har jag missuppfattat?? Å du Frunk, jag tror inte att du att de behöver "försvara" Olof...känns liiite patetiskt, och skyldigt.

2008-04-11 @ 22:58:18
Postat av: Olof

"skyldigt" :)
Jag antar att du anklagarr Frunk, som du inte vet någonting om, att han också leva på skattepengar. Eller är han kanske narkoman?

Guilt by assosciation kallas det, och är den lägsta formen för att misstänkliggöra någon.

2008-04-12 @ 00:25:28
Postat av: linjela

bra skrivet om Lundell

2008-04-14 @ 11:59:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback