Fiskar, och strör pärlor för svin

Eftersom vädret har varit fint hela veckan, så la Köttet i sin båt i torsdags. Varje dag har jag och Köttet varit ute och tagit långa promenader i solen, men igår bestämde vi oss för att åka och fiska i stället. Även Steven hängde på, så vi fick skjuts till Hovetorp där båten ligger av Stevens sambo (som även råkar vara min kompis Björnas morsa, Linköping är en förväxt småstad, alla känner alla).

När vi gick i båten så kändes det varmt och behagligt i luften. Men när vi åkt en stund på kanalen, och kom ut i sjön Rengen, så var blåsten riktigt kylig, och vi såg att det var is på delar av sjön. Vattnet kylde ner luften, och en stund var jag till och med tvungen att låna en mössa av Steven.

Men under dagen blev det varmare och varmare, och efter några timmar var det riktigt härligt att sitta och lapa sol i den lilla båten. Vi hade med oss kaffe, mackor och folköl, och jag måste säga att vi hade en kanontrevlig dag på sjön.


image458Jag har inte fått en gädda på kast sen jag var liten. Så jag såg fram emot känslan av att veva in lite middagsmat. Köttet körde runt med båten till olika vikar där han trodde att det fanns mycket fisk. Tyvärr fick varken Köttet eller jag napp, men en gång såg vi alla tre hur en gädda högg efter min vobbler precis innan jag drog upp den ur vattnet.

Steven däremot fick tre gäddor. Båda mina kamrater har fiske som ett av sina största intressen, och de ser själva fångsten som ett sätt att mäta hur bra dagen gick. Men jag tycker att en del av charmen med att fiska, är att man senare kan laga en god måltid av det man fångat.

Så den största gäddan kastade vi inte tillbaks i sjön. Köttet rensade den åt mig, och nu har jag två stora gäddfiléer i kylen. Ikväll tänkte jag bjuda Den Hemlige Brodern på en fiskmiddag. Om ni har några bra recept på gädda, så får ni gärna höra av er.

Tack Steven för fisken.


När jag kom hem såg jag att jag hade blivit riktigt röd i ansiktet, men det är inte så konstigt när jag varit i solen precis hela dagen.

Jag har alltid gillar båtar, och att vara på sjön. När våren äntligen är här så vill jag vara utomhus så mycket som möjligt. Det är ganska trevligt att promenera vid ån, men det är mycket sjystare att sitta i en liten båt på en spegelblank sjö med en bira i handen. Så jag hoppas att det blir fler fisketurer med Köttet.


Igår hade jag fått följande kommentar av Per H i min blogg:

Rätt kul blogg, du skriver ju bra... men ärligt talat, att det skulle va så omöjligt att hitta ett jobb på så lång tid är ju fånigt. Tror du e lite kräsen va? Vill bli nåt konstnärligt eller journalist? Nädu, jobb finns det. men inga glamorösa jobb. Sluta softa runt och leva på andras pengar o fixa ett jobb istället.


Såna här kommentarer gör mig så förbannad, inte bara för att jag är personligt påhoppad. Jag tycker att den människotypen och de åsikter som han representerar är alldeles för vanlig, och dessutom farlig för samhället. Jesus sa att den som är utan synd ska kasta första stenen, men människor som Per H slänger grus och större stenar omkring sig hela tiden, och de gör sig inte ens besväret att ta reda på om den de träffar verkligen är skyldig till det brott de anklagar henne för.

Det finns folk som varje gång de ser en uteliggare, inte visar någon som helst empati, utan istället föraktar den hemlöse för det liv han lever. De vägrar att se några som helst fel i samhället, utan lägger alltid skuld på den lilla människan. De tror att problemet med att det finns långtidsarbetslösa i Sverige, beror på att en del människor är för lata för att jobba. Om de träffar en människa som tar sig fram i permobil, så undrar de om han är för bekväm för att resa sig och gå som alla andra. Det är de här människorna som såg fullpackade tåg med utmärglade människor på väg till Auschwitz, och tänkte att judarna måste ha gjort något som gjorde att de förtjänade att bli ihjälgasade.

Det är de här människorna som förstör vår värld.


Per H känner inte mig och vet inte mycket om mitt liv. Ändå känner berättigad att slänga ur sig grova anklagelser mot min person. Att de anklagelserna är befängda och ogrundade bryr han sig inte om, inte heller tänker han på att han sårar människor när han gör så här.

Jag är en ganska stark och kaxig person, och blev mer förbannad än ledsen. Men det finns människor som drabbas av depressioner på grund av att de arbetslösa eller sjukskriva, och för dessa människor kan såna här kommentarer göra oerhört ont.

Jag har ingen plikt förklara mig för Per H eller för er andra som läser min blogg. Däremot måsta jag visa för arbetsförmedlingen att jag aktivt söker jobb, för att få ett bidrag som ingen människa kan vara nöjd att behöva leva på.


Per H anser att jag är för kräsen och tror att jag bara söker jobb som journalist. Den branschen jag har valt är svår, och därför har jag genom åren arbetat som bland annat Croupier, vårdare, och elevassistent. Det är inget fel med de jobben, men det är inte vad jag har utbildat mig till, och ingen av dem var särskilt bra betalt. När jag jobbade som croupier hade vi 65 kronor i timmen, och inget ob-tillägg trots att vi alltid jobbade nätter, och oftast helger. Visserligen hade vi en viss provision, men ganska ofta så blev det ingen vinst, och då tjänade jag bara timpenningen klockan tre på en lördagsnatt. Jag undrar om Per H skulle arbeta helgnätter för den lönen.

Jag är trött på att vara arbetslös, och vill ha ett jobb och ett vanligt liv som alla andra. Det är inte så överdrivet spännande att vara ledig mitt på dagen en tisdag när man inte har några pengar, och jag tycker verkligen inte att jag går och "softar" som Per H beskriver det. Jag är inte nöjd med hur mitt liv ser ut i dag. Att vara arbetslös är något som tär på mig, och min högsta prioritet är att skaffa ett jobb.
Därför söker jag alla de jobb som jag är kvalificerad för. Till exempel tog jag truckkörkort i vintras för att öka mina chanser på arbetsmarknaden. Jag har även sökt jobb som verkstadsarbetare, bensinstationsbiträde och inom hemtjänsten. Men alla de jobben kanske är glassiga yrken för kräsna människor enligt Per H.


Per H säger att jag skriver bra, men det visste jag redan om, och jag behöver verkligen inte någon godkännande klapp på huvudet av idioter som honom. Jag tycker att det är kul att skriva den här bloggen, men ni ska veta att det ligger ett arbete bakom det ni läser. Per H får underhållning och intressant läsning av mig helt gratis, och han tackar mig genom att spotta på mig.

Jag vill inte längre att Per H skördar frukterna av mitt arbete. Det är inte för såna som honom som jag lägger ner den energin som den här bloggen kräver. Därför vill jag att Per H och hans gelikar slutar att läsa mina alster. De svinen är inte värda pärlorna som jag har gett dem.

Ett tidgare inlägg som berör samma ämne kan ni läsa här.


Kommentarer
Postat av: Millis

Bra rutet. Det konstiga är att de flesta inte fattar att pengar man får som arbetslös eller sjukpensionär knappt går att leva på. När man måste ha nya kläder blir det secondhandaffärer eller halva reapriser.

2008-04-05 @ 13:27:46
Postat av: Kerstin

Självklart är det lite pengar, men ska man ha mer pengar om man är arbetsför och kan jobba? Sjukpensionär blir manav något anledning, det är en sak, men att vara arbetsför och INTE jobba, det är skillnad. Du säger Olof att du tagit truckkörkort, varför kör du inte truck? Och att tjäna dåligt i vissa yrken gör man, framför allt inom vården, som du själv jobbat i. Men något jobb måste även finnas för dig i detta avlånga kand, det är jag heeeelt säker på.

2008-04-05 @ 15:12:38
Postat av: zilverryggen

kom för faan inte o snacka en massa skit!har själv en sambo som sökt över 150 jobb på 3 år,nu har hon en provanställning på ett slavkollektiv.får ut mindre lön än tidigare A-kassa och då var det ingen fet A-kassa...men det är klart,har man ett truckkort får man ju jobb direkt...

2008-04-05 @ 15:44:56
Postat av: Frunk

Visst kan man ha åsikter om folk som inte vill arbeta och näst intill vägrar att jobba...men finns dom idag?
Är inte det en myt att vi skulle han arme´av arbetsskygga människor som hellre går till socialen och får bidrag och är det inte så att med dom allt högre ställda kraven på arbetsmarknaden så blir det allt svårare att få ett fast jobb någonstans.
När folk helt utan ironi säger saker som "klipp dig och skaffa dig ett jobb" gnäller dom då inte oftast på människor dom inte känner och vet vad dom har för bakgrund,utbildning eller anledning till att vara utan arbete?
Nackdelen med bloggar och hemsidor på internet är att om man gör någon så kan man lita på att dom anonyma dyngspridarna hittar dit och vill markera revir genom att sprida sin omisskänliga odör i form av provocerande och osakliga inlägg.
Visst man behöver inte ha ryggdunkningar i en klubb för inbördes beundran jämnt men att folk man inte känner ska anklaga en för saker man inte gjort sig skyldig till som dom aldrig skulle nämna till en öga mot öga är så ynkligt.
Appropå vårfiske så visst är det trevligt och naturupplevelsen är lika viktig som fångsten.
Lev väl!

2008-04-05 @ 16:24:29
Postat av: Din gamle klasskompis

Tyvärr pågår inte denna märkliga diskussion enbart på bloggar. Under mitt dagliga arbete där jag träffar många arbetslösa och sjukskrivna får jag höra hur dom blir påhoppade. Personligen tycker jag att den största skurken i dramat är vissa tongivande politiker. När man ifrågasätter dom låga ersättningsnivåerna får man höra att ?det ska vara skillnad mellan att jobba och inte jobba?! Därmed drar vi slutsatsen att den som är sjukskriven har frivilligt valt att vara sjuk! Under åttiotalet hade vi en ersättningsnivå på ca 90 % och arbetslösheten var lägre är 4 % och fåtal sjukskrivna. Detta gjorde inte att folk sa upp sig gruppvis för att leva på bidrag!
Arbetslöshet är självklart ett dilemma för den arbetslöse men inte hans eller hennes ?fel?! Det hela handlar om vad vi har för människosyn. Utgår vi ifrån att alla människor vill göra rätt för sig eller tycker vi att alla är fuskare och måste hårdbevakas?
? Per H? skaffa dig kunskap i första hand och en bra människosyn i andra hand innan du uttalar dig! Vill du så står jag till förfogande för kunskapsöverföringen, som sagt detta att jobba med människor råkar att vara mitt jobb!
Kanonskrivet Olof! Riktig fröjd att läsa dina alster!
Mäkta fin gädda förresten! Smaklig måltid!
Aloha!

2008-04-05 @ 21:12:38
Postat av: Som sagt

Åsikter får ju alla ha...så även de som läser din blogg eller??? Jag vet att du är en allmänbildad och klok person i grund och botten...men det verkar lite jobbigt att gå runt och tycka att staten o alla är skit.Alla vill dig inte illa och staten kanske är ganska så bra ändå (även om nuvarande regering försämrat villkoren drastiskt). Fast du är ju ändå singel och har inga barn så varför inte söka jobb i en annan stad. Kunde ju vara spännannde att få se nåt nytt.och om nu inte journalist eller truckkörkort hjälper så får man kanske tänka sig någonting annat, finns det ingenting annat du kan tänka dig att plugga??

2008-04-09 @ 10:17:27
Postat av: fredrik

Journalistyrket tillhör ett av de jobb som är svårast/flest övertaliga för tillfället. Har man inte jobbat ett tag eller har en fot inne är det nog MYCKET svårt att få jobb, speciellt om man gått en utbildning för längre sen och inte jobbat på länge. Det finns ju alltid nybakade förmågor som smäller högre då. Så om du inte kan leva på dina noveller får du kanske tänka dig att syssla med något annat . Jag jobbar inte heller med min dröm eller det jag helst skulle vilja men sådan är ju verkligheten tyvärr.

2008-04-09 @ 10:34:01
Postat av: Malin S

Sök jobb som telefonförsäljare finns flera ute i olika län. Du kan ju söka jobb via manpower eller liknande oxå eftersom det inte verkar som AF är så bra. Vanligt bilkörkort öppnar ju alltid dörrar har du det? Jobba lite för det för det kommer inte trilla ner ett jobb i huvudet på dig o det måste ju vara mer stimulerande att göra någonting än ingenting.Man kan i nuläget inte tro att allt ska fixa sig för att man söker ett gäng jobb som AF har sök bredare så har det nog löst sig snart. lycka till

2008-04-10 @ 11:06:25
Postat av: Olof

Tack Zilverryggen, Frunk och min gamle klasskompis för mycket sympatiska kommentarer.

Fredrik, du har helt rätt i det du skriver. Jag har för länge sen insett att det är mycket svårt att få jobb inom journalistbranschen. Därför har jag jobbat inom andra branscher, och söker alla möjliga slags jobb. Jag vet att inte alla männiksor kan få sitt drömjobb, och som det ser ut nu vill jag bara ha tag i nåt kneg, så jag kan börja leva ett normalt liv. Som Malin påpekar är det mer stimulerande att göra något än ingenting.

Som jag skrev i min senaste inlägg så hoppas jag mina läsare kan lita på att jag gör vad som behövs för att förändra min situation.

2008-04-10 @ 22:48:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback