Grattis på 30årsdagen, Ebba Grön!Dagens låt


Ebba Grön

Profit


För exakt 30 år sen, den 21e april 1978, ringde väckarklockan halv fem på morgonen i kollektivet Kvartingen i Rågsved. Förutom undulaterna Affe och Libb, så vaknade även Thåström och Fjodor. Anledningen att klockan ringde så okristligt tidigt var att de hade tid i studion klockan sju på morgonen. De gick omedelbart upp ur sängarna och började hinka bira, så de skulle hinna få i sig lite innan det var dags att spela in.

Fjodor och Pimme drog hem till Gurra och tog ett par öl till, och sen åkte trion till Studio Marcus musik i Solna.

Ebba Grön hade inget skivkontrakt, utan finansierade den här inspelningen med pengar de lånat av kompisar. Studion kostade 550 spänn i timmen, och de tre grabbarna i bandet hade lyckats skrapa ihop tillräckligt för att boka den i tre timmar.

image469Klockan tio var de klara, och hade då hunnit spela in och mixa två låtar - Profit och Ung & Sänkt. Inspelningen blev Ebba Gröns första singel och fick namnet Antirock.

Fjodor och Pimme jobbade på den tiden på Linjebyggnad vid Fridhemsplan, och tryckte upp omslag till singeln på vaktmästeriets kopiator.

De fick själva köpa singlarna från bolaget Efel. Sen krängde de skivorna på gatan eller till polare, och när de fått ihop tillräckligt med pengar så köpte de en bunt till av sin egen singel.

Singeln nådde fram till rockskribenten Håkan Lagher, som spelade den för Peter Yngen på skivbolaget Mistlur. Peter Yngen blev helt frälst i låtarna, så han och Håkan bestämde träff med bandet i kollektivet kvartingen. Efter ett handslag, men inget kontrakt, så var Mistlur Ebba Gröns skivbolag.

Det var så här det började för Sveriges bästa och mest kompromisslösa band, och resten är historia.


image471Ebba Grön försökte alltid hålla sig kvar vid sina rötter och stå nära sina fans, även när de slagit igenom. De spelade på Österåkersanstalten och hade även ett fotbollslag ihop med fångarna där. Laget hette för övrigt RAF, det stod för Rågsvedsalliansen förening, men var givetvis en provokation eftersom alla på den tiden istället tänkte på den tyska terroristgruppen Röda arméfraktionen.

Fjodor hamnade själv på kåken för vapenvägran och skulle sitta på den öppna anstalten Asptuna. Men om han ändå skulle sitta inne så ville han göra det på riktigt, för att se hur det var. Så han rymde, och blev istället tvingad att avtjäna fyra månader på en sluten avdelning på Hall. Där blev han varmt välkomnad eftersom det läckte ut bland de andra fångarna att han var Fjodor från Ebba Grön, bandet som hade skrivit Skjut en snut.

Keep it real, skulle hiphopparna ha sagt idag.


Från och med 1980 vägrade Ebba Grön att medverka i TV. När de fick en Rockbjörn beslöt de att inte hämta utmärkelsen själva, utan skickade några gamla polare från Rågsved som startade slagsmål på scenen. De gjorde absolut ingenting för att nå kommersiellt framgång, men blev ändå ett av Sveriges mest storsäljande band.

När Ebba Grön stod på topp turnérade de på Stockholms ungdomsgårdar, trots att de med enkelhet kunde ha sålt ut mycket större lokaler. När de var inbokade på Skeppsholmsfestivalen vägrade de att spela om inte all reklam togs bort. De fick igenom sitt krav.

Ebba Gröns idealistiska inställning gjorde att de kände att de inte kunde ta för mycket betalt för sina spelningar. Därför blev det istället konsertarrangörerna som blev rika på deras bekostnad. Ebba Grön åkte land och rike runt för att tjäna pengar åt andra människor, och till slut blev situationen ohållbar.

Efter tre album och ett antal singlar gick bandet ut med ett pressmeddelande, där de tackade Zarah Leander, Gud, Krigsmakten och Systemet för all inspiration. De meddelade att Ebba Grön skulle lägga av, eftersom de blivit de rockstjärnor de aldrig hade velat bli.


image470I varje generation finns det alltid några ungdomar som upptäcker Ebba Grön, och deras Samlade singlar har då och då fått höga placeringar på försäljningslistorna många år efter att bandet splittrades. Trots att bandets texter är ganska tidtypiska, och det mesta de sjunger om relaterar till Rågsved i slutet av sjuttiotalet, är det ändå något tidlöst över bandet. Den frustration som Ebba Grön uttryckte över att vara ung och underklass i en förort och inte ha något annat att göra än att "knarka supa och slåss", är tydligen något som unga människor känner igen sig i även trettio år senare. Det skulle inte förvåna mig det minsta om Ebba Grön fortfarande är populära när jag skriver något liknande det här, om tjugo år när bandet firar femtioårsjubiléum.


Kommentarer
Postat av: den hemlige

Affe o Libb var väl ändå korpar, eller var det kråkor? Undulater var de väl ändå inte???

2008-04-21 @ 17:04:58
Postat av: Olof

Affe och Libb var undulater.
Källa: Ebba Grön-boxen.

2008-04-21 @ 17:09:37
Postat av: Frunk

Hej!
Ebba var viktiga för många tonåringar i Sverige på den tiden trots att man inte kom från någon förort..."det finns ingenting här för oss,Nä,ursäkta jag överdrev lite grann vi kan ju knarka,supa och slåss" kunde många sjunga med i oavsett vilket dött torg dom satt och hängde på. Här är två läsvärda artiklar jag läste nyligen:
http://www.aftonbladet.se/kultur/article2297047.ab http://www.dagenskonflikt.se/herman/termometermodellen/
.

2008-04-22 @ 12:03:10
Postat av: Calle

Intressant och bra inlägg. Men tydligen är det ju BSB o NKOTB som är våran pryl...

2008-04-22 @ 14:10:52
Postat av: fob

grattis till en intelligent

analys av det amerikanska valet

2008-06-10 @ 14:24:50
Postat av: always me

bor i rågsved och ser ofta en sticker i en bil som det står "rågsvedsalliansens förening" på, men en röd stjärna precis som raf´s förutom att vapnet är utbytt till en fotboll. har letat efter förklaringen till den och hittat den nu, tack!föreslår en omskrivning från "tyska terroristgruppen Röda arméfraktionen" till "tyska stadsgerillan Röda arméfraktionen".

2009-06-09 @ 09:17:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback