Vi borde vara stolta...

Hefo har skrivit i sin blogg om att vissa pokerbolag sponsrar så kallade "bimbos", som knappt kan spela poker, och låter dem gratis deltaga i stora turneringar i European Poker Tour. Jag tänker inte skriva mer om det ämnet, utan nöjer mig med att konstatera att Hefos inlägg var bra. Ni kan läsa det här.

Det som däremot gör mig fundersam är en av kommentarerna på hennes blogg. En tjej skriver en stödjande och positiv kommentar, men avslutar med att skriva :

Och jag är fan ingen feminist och tänker inte bli...men man blir ju provocerad!


image467Den här tjejen verkar ha sunda åsikter och stör sig på att kvinnor ses som sexobjekt som ska göra reklam för en vara eller tjänst. Men ändå känner hon sig manad att poängtera att hon absolut inte är feminist.

Det här ter sig för mig väldigt konstigt. Att en tjej inte är feminist är lika egendomligt som att en svart person inte skulle vara emot rasism. Den slutsats jag drar av det här, är att feminismen behövs mer än någonsin. När en tjej, efter att ha uttryckt sina åsikter, känner sig manad att understryka att hon inte feminist, så måste det bero på att hon vill få sina åsikter godkända i en värld där män dominerar.


För mig innebär feminism att man har insett att män har den största makten i samhället, att kvinnor har sämre förutsättningar på grund av sitt kön, och att man anser att den samhällsordningen måste förändras. Det är en analys som jag har svårt att se intelligenta människor förneka.

Jag har hört åsikten att ordet feminism har blivit feltolkat, och att vissa tjejer inte vill kalla sig feminister för att det förknippas med extrema, manshatande kvinnor. Det tycker jag är lika dumt som att en person med afrikanskt ursprung inte skulle vilja kalla sig antirasist, för att det alltid kommer att finnas korttänkta människor som tror att alla antirasister är maskerade ungdomar som kastar sten.


Jag är man, men eftersom jag är en tänkande och solidarisk människa så sympatiserar jag givetvis med kvinnornas kamp, precis som jag alltid kommer att vara mot rasism trots att jag är vit. Jag är emot allt förtryck på grund av till exempel, ras, klass eller kön.

image468Jag tror att de flesta människor står sig själv närmast, och väljer att fokusera på de frågor som berör dem mest personligen. Därför har det för mig oftast varit klassfrågan som stått högst på dagordningen. Men det hindrar mig inte från att försöka förstå hur andra grupper i samhället känner sig.

Jag vet att om jag fötts utan testiklar så skulle jag i artonårsåldern varit så förbannad över hur världen såg ut att jag blivit en totalt rabiat kvinnokämpe. Jag hade varit en pina för mina manliga lärare, tatuerat in "Dead men don´t rape" på min överarm, vandaliserat porrklubbar, och eventuellt tagit en sväng till Saltängen i Norrköping för att tillsammans med mina systrar spöa torskar. Nu i 35årsåldern hade jag säkert lugnat ner mig, men jag hade med största säkerhet ofta tagit upp kvinnofrågor på min blogg, och demonstrerat den 8e mars varje år.


Jag tycker att tjejer borde vara stolta över att vara kvinnor och feminister, precis som jag alltid kommer att vara stolt över att vara arbetarklass och socialist.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fotnot: Jag är helt medveten om att någon kommer att påpeka att det beteende som jag beskriver att jag skulle ägnat mig åt i artonårsåldern om jag varit tjej, är en av anledningarna till att vissa tjejer inte vill kalla sig feminister. Det jag vill visa med det stycket är att jag har förståelse för att unga tjejer blir fly förbannade över hur samhället ser ut.


Kommentarer
Postat av: Ulven

Olof: Du är ju en flata.

2008-04-18 @ 14:43:31
Postat av: Millis

Instämmer i varje ord.Så länge det finns män som tar pappaledigt för att åka och fiska en vecka då är det inte jämnställt..

2008-04-18 @ 15:52:07
Postat av: Birgitta

Jahapp då var jag citerad och måste väl försvara mig... :)
Jag är på alla sätt FÖR jämställdhet, men definierar mig inte som "feminist" för att jag tycker att feminister har en förneklad syn på vad som orsakar skillnaden mellan könens positioner i samhället. De anser att allt är "männens fel". Jag tror att ocksp kvinnor själva har sin roll i det, och att biologin på gott och ont är orsak till att de flesta män är mer dominanta och de flesta kvinnor mer inriktade på relationer (och i största allmänhet lite smartare).
Jag rekommenderar läsning av Simon Baron-Cohens bok "The essential difference".
Dessutom är jag inte TJEJ, utan snarare TANT.

Postat av: Anonym

Varför ondgöra sig över kvinnor som inte självklart reflekterat över feminism och feministisk praktik, när du själv nöjer dig med att "sympatisera med kvinnornas kamp"?

2008-04-19 @ 00:23:21
Postat av: Birgitta

Här utvecklar jag mina förstockade åsikter i fråga om feminismen, kanske kan intressera eller reta någon.
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.1955285

2008-04-19 @ 09:53:34
URL: http://metrobloggen.se/blaenda
Postat av: 123

Anledningen till att folk inte vill kalla sig feminister är för att ledande feminister (typ ROKS, F!) har uttalat sig kritiskt om män("Män är djur").

2008-04-19 @ 19:48:52
Postat av: Millis

Till 123. Jag har inte hört talas om eller pratat med någon feminist som inte blev chokerad av roks uttalande. Min reaktion var att hon är en fundamentalist som det även finns inom politiken och religonen. Gud bevare oss före fundamentalister!

2008-04-20 @ 10:23:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback