Corren kallar mig ett ljus i bloggträsket

Igår skrev jag att om inget fullständigt oväntat händer så skulle den här helgen inte bli det minsta minnesvärd. Men idag hände faktiskt något överraskande som gjorde mig riktigt glad.

Stonevalley ringde imorse och sa att jag skulle köpa Corren, för det stod nämligen om min blogg i dagens tidning. Så jag kilade iväg till macken och köpte ett exemplar.

Eftersom jag blivit citerad flera gånger under rubriken Bloggcitatet, så har jag misstänkt att det är någon på Corren som gillar min blogg och läser den regelbundet. Idag fick jag det bekräftat.


På sidan två under ledaren hade Daniel Erlandsson skrivit en krönika, som faktiskt enbart handlade om min blogg. Krönikan var mycket bra skriven och väldigt positiv.

Bilden jag har på artikeln är så suddig att texten inte går att läsa, så jag skriver helt enkelt ner vad det stod.

__________Linköpingsljus i bloggträsket


Ni har väl sett det
dagliga bloggcitatet på Linköpingssidorna? Där kan man hitta en del kul.Men man får sannerligen leta och sovra hårt för att hitta det läsvärda i bloggträsket. Det där att gå upp ur sängen och skriva "Nu gick jag upp ur sängen", äta frukost och skriva "Nu åt jag frukost" fattar jag inte. Varför tror bloggaren att någon är intresserad?

Eller är det bara en följd av något slags svårartad skrivklåda?

Desto roligare
när man hittar något riktigt bra. Det finns en kille i Linköping som bloggar om sitt liv. Han är arbetslös, söker jobb, tampas med myndigheter, går - när pengar finns - på krogen, promenerar, filosoferar och träffar vänner med namn som Köttet, Mästaren, Hjärta och Den Hemlige Brodern. Resonerar om politik och samhälle. Recenserar böcker. Skriver om musik. Och bredvid går hjältarna Bob Dylan, Ulf Lundell, Thåström och många andra. Det är mycket Linköping - men ur ett perspektiv som vanliga media sällan har.

Han står alltid på de illa seddas sida.

Vid sidan om bloggen
skriver han skönlitterärt och jag hoppas att något förlag nappar snart.

Han heter Olof Berg, finns på olofberg.blogg.se. Mottot till bloggen är lånat från Bob Dylan: To live outside the law you must be honest.


 

__________Jag tycker faktiskt att sammanfattningen om vad min blogg handlar om är klockren. Speciellt stolt är jag över meningen Han står alltid på de illa seddas sida.


Det är jätteroligt att Corren uppmärksammar mig på det här sättet, och även önskar att jag ska få mina böcker utgivna. Dessutom är det kanonbra reklam för mig, och jag hoppas att jag får en massa nya läsare tack vare det här.


Idag fick jag reda på att fortsättningen på Joseph O'Connors Havets stjärna kommer på svenska snart. Den heter Guvernörens hustru och släpps på Norstedts i september.

Joseph O'Connor är storebror till ingen mindre än Sinead O'Connor, och Guvernörens dotter är hans sjätte roman. Jag har följt den irländske författaren ända sedan han debuterade med Cowboys och indier i början av nittiotalet. Alla hans böcker har varit bra, men det var med Havets stjärna som han visade vilken otroligt talangfull författare han är.


Boken kan beskrivas som en slags irländsk version av Vilhelm Mobergs Utvandrarna och utspelar sig på ett emigrantskepp från Cork till New York 1847. Men O'Connor är mer berättartekniskt komplicerad än Moberg. Förutom intrigerna som utspelar sig på skeppet får vi genom ett antal tillbakablickar, brev till och från emigrigranterna, tidningsartiklar och rättegångsprotokoll, läsa oerhört gripande historier om hur både första- och tredjeklasspassagerarna levde hemma på Irland under den stora svälten.

Precis som Moberg har O'Connor gjort ett gigantiskt researcharbete, och Havets stjärna är en historisk roman som kombinerar knivskarp socialrealism med härliga skrönor. Den förtjänar att läsas av flera generationer framöver.

Guvernörens hustru
utspelar sig i USA vid slutet av amerikanska inbördeskriget. Det är en fristående fortsättning där en av huvudpersonerna är barn till två av passagerarna på Havets stjärna, och boken handlar om livet för första och andra generationens irländska invandrare i det nya landet.

Jag ska försöka ge er en recension av Guvernörens hustru så fort jag kan. Men innan dess så måste ni bara läsa Havets stjärna.


Kommentarer
Postat av: Denhemlige

Wow, jag är nämnd i corren!

2008-08-23 @ 19:10:13
Postat av: Millis

men inte jag!!

2008-08-23 @ 19:33:46
Postat av: Gert-Inge

Likaså jag.. Du ska vara stolt Olof. Daniel Erlandsson är en oerhört skärpt kille, han skriver bra och är kunnig när det gäller det svenska språket. Styrkan i din blogg är ditt språk och ständiga kampen i vardagen.

2008-08-23 @ 19:51:21
Postat av: Denhemlige

En något minnesvärd lördag blev det väl ändå? Vi åkte ut på tolfte plats, 8 dollars rikare. Blir att köpa groggvirke i morgon och skotta på 5 dollars turre LOL, GLHF.

2008-08-24 @ 02:21:01
Postat av: Rilly

Om Casino funnits kvar skulle vi ha firat gårdagen !

2008-08-24 @ 19:47:08
Postat av: Calle

Grattis Olof! Jag har faktiskt aldrig förstått vad som drar folk till vissa bloggar och inte till andra. Men det känns bra att Corren gör lite reklam för din blogg med tanke på att Blondinbella och Linda Rosing tillhör de mest lästa bloggarna i Sverige...Och så ytliga tror jag inte svenska folket är faktiskt. Tror många som hittar till din blogg fortsätter läsa regelbundet. Ha det gott/C

2008-08-25 @ 10:52:56
Postat av: Ulven

Bra mycket trevligare att se sina kamrater på krönikesidorna än bland dödsannonserna. Matza och jag gjorde Grebo i lördags och Packet var kanon...

2008-08-25 @ 12:21:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback