Letar böcker och blir återigen citerad i Corren

I över en vecka nu så har jag känt att starkt sug efter en bok att läsa. Men suget är inte av den sorten att jag läser vad som helst, snarare känner jag mig just nu väldigt kräsen och jag är på jakt efter en riktigt bra bok. Därför har jag varit på bibblan flera gånger utan att hitta något som jag blir intresserad av, och jag har dessutom avfärdat flera lästips från vänner och bekanta.

I morse lyssnade jag på P3 populär, och där intervjuades en tjej från sajten bokhora. Så jag gick in på sajten som drivs av fem bokslukande tjejer för att se om de tipsade om något som verkade intressant för min speciella smak. Den översta rubriken drog direkt till sig mitt intresse och löd "Ny Auster på ingång!".

Den amerikanske författaren Paul Auster släpper tydligen en ny roman vilken dag som helst nu. Boken heter Man in the dark.

Paul Auster är en av de författare som jag läser precis allt av, och flera av hans böcker har varit otroligt bra. Så jag surfade in på Linköpings stadsbibliotek och reserverade Man in the dark omedelbart. Äntligen har jag en bok att verkligen se fram emot.


En timme senare gick jag ner på stan för att besöka biblioteket In Real Life, som det så vackert heter. Det enda jag hittade som tilldrog sig mitt intresse var Deltagänget av Salka Sandén. Boken är en självbiografisk roman av en anarkistjej, och ska bland annat handla om AFA och Göteborgskravallerna.

Ämnet finner jag högintressant, men jag är ändå alltid lite misstänksam mot självbiografiska böcker om spektakulära ämnen. Jag är alltid lite orolig att författaren fått förlaget att nappa - inte på grund av sina talanger som författare, utan för att han eller hon kan berätta något som kommer att skapa rubriker i tidningarna.

Nåväl. Jag ska läsa några kapitel ikväll för att se hur det verkar.


Efter att jag varit på biblioteket fikade jag med Björna på Mocca. Då vi satt och snackade skit öve en kopp kaffe, ringde min morsa och berättade att jag min blogg blivit citerad i Corren ännu en gång.

Corren publicerar då och då citat från Östgötska bloggar. Den här gången hade de ett utdrag ur inlägget Förneka inte min existens från i fredags.

Texten handlar om arbetarkultur och citatet löd: Om vi ska ha någon slags självrespekt måste vi våga skriva och sjunga om de arbetslösa och de sjukskrivna. Vi måste sätta upp pjäser och skriva romaner om vanliga knegare, men också om missbrukare och utslagna.

Just det inlägget skapade en mindre debatt på min blogg, och det var kul att även Corren tyckte det var värt att uppmärksammas.


För övrigt hade Aftonbladet en artikel idag på kultursidorna, som delvis berörde samma saker jag skrev om i fredags. Artikeln var mycket bra och handlade om skillnaden mellan så kallad hög- och lågkultur.

Så här skrev Stefan Ingvarsson i dagens Aftonblad: Det har aldrig funnits någon naturlig förklaring till varför Hjalmar Bergman eller La Traviata är högkultur medan Pet Shop Boys - eller för den skull Gossip Girl - är något annat. (...) denna distinktion är kopplad till hierarkier och maktförhållanden i samhället ...

Själv skulle jag inte använt just dessa exempel. Men jag håller fullständigt med om att faktumet att viss kultur anses finare än annan, till största del beror på vilken samhällsklass som dominerar kulturdebatten.


Kommentarer
Postat av: Robert

Eller var kulturen debatteras.

Vi hade ganska häftiga diskussioner om vad som var bra, rätt och viktig punk när det begav sig.

Tack för en bra sida.

Robert - Södermalm (
http://sodermalm.wordpress.com/)

2008-08-19 @ 19:37:50
URL: http://sodermalm.wordpress.com/
Postat av: Anders

Tack för en bra blogg, ett oombett boktips:

"Mitt vilda liv" av Hans Viksten.

2008-08-19 @ 23:22:37
Postat av: Millis

Paul Austers nya roman, har den översatts till svenska?

2008-08-20 @ 07:18:31
Postat av: Anonymous

Det är roligt att Corren uppmärksammar din välskrivna, tänkvärda och underhållande blogg. För övrigt ett bra valt citat av corren.

Journalisten Håkan Lahger har skrivit en biografisk bok som utgår ifrån tillblivelsen av Ulf Lundells skiva "Den vassa eggen" och som kan ha ett visst underhållninsvärde hos den som gillar Ulf Lundell.

2008-08-20 @ 13:39:31
Postat av: Olof

Tack för berömmet.

Jag har föröskt tigga till mig ett recensionsex från Norstedts av Håkan Laghers bok för att skriva något om den här. Men jag vet inte ännu hur förlaget ställer sig till bloggrecensenter

2008-08-20 @ 14:05:24
Postat av: denhemlige

Recensionsex är ett roligt ord.

2008-08-20 @ 20:19:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback