Lönehelg, rugbyfinal och lite annat

Idag ringde Köttet redan vid hav tio trots att han hade jobbat på natten. Pojkstackaren hade fått hosta och kunde inte sova. Så vi tog som vanligt en promenad längs Stångån, innan vi gick in till stan för att fika med Ronny Punk.

Det blev ett par koppar kaffe på Gyllenfiket och lite bläddrande i Corren, innan Köttet gick och köpte hostmedicin.

På vägen hem snackade jag och Köttet om vad vi skulle göra i helgen. Jag fick aktivitetsstöd i tisdags och Köttets lön kom i måndags, så mycket talade för att vi skulle fira rejält. Men av någon anledning började vi snacka om att helgen efter att man fått pengar är den farligaste på hela månaden. Risken är påtaglig att man börjar känna sig som Ingvar Kamprad med löningen på fickan, och bränner ohyggliga summor pengar. Kopiösa mängder stora stark avlöses av ett par fernet eller jäger, och i värsta fall matar man Jack Vegas-maskinen med sina surt förvärvade slantar. 
Om man inte har gjort av med tillräckligt mycket när krogarna stänger för att man ska skrika i fasa då man kollar kontoutdraget dagen efter, så kan man ge sig fan på att man inte orkar gå hem utan ensam tar taxi - inte direkt hem, utan till taxichaffisens stora glädje runt hela stan. Först förbi en kebabbar där man tar en extrastor kebabtallrik, sen till en dygnetruntöppen mack där ett sexpack folköl kostar 80 spänn och man till råga på allt får stå i kö en halvtimme medan taxametern tickar.
Och sen är det lördag...

Vi enades om att det skulle vara smartast att strunta i att gå på krogen helgen efter att man fått pengar. Istället borde man vänta en vecka eller två tills glädjen över att plånboken inte längre är tom har avtagit, man har lugnat ner sig och insett sina ekonomiska begränsningar.

Så i protest mot lönehelgsfanatismen som råder i vårt land har jag bestämt mig för att inte dricka en droppe alkohol förrän tidigast nån gång nästa vecka. Jag brukar inte ge löften i allmänhet, och i synnerhet inte när det gäller bärs. Men den här gången lovar jag att helgen ska bli helt vit.

Det är mycket möjligt att jag går ner till puben en sväng på lördag eftermiddag, men då ska jag ta mig fan dricka kaffe.


När jag kom hem pratade jag lite med Ulven på telefon. Han berättade att Orhan, som han har för vana att göra två gånger om året precis innan quizsässongen drar igång, hade ringt för att fråga Ulven om vilka veckor han var barnledig. Pubquizen äger rum varannan måndag ända fram till jul. Om det blir jämna eller ojämna veckor beror helt på hur Ulven och hans före detta fru lägger upp schemat när det gäller deras gemensamma dotter. Dottern bor hos Ulven nästa vecka, så följaktligen kommer säsongens första quiz att äga rum den 8e september på Royal arms.

(Ulven håller för övrigt inte i quizen på något sätt, han är en av deltagarna och med i mitt lag.)

Om ni bor i Linköping och inte har något för er på måndagar så tycker jag att ni ska bilda ett lag och vara med. Tävlingen är spännande, prestigefylld och rolig, och stämningen alltid mycket trevlig.


Lite senare gick jag ner till en pub där min polare Björna jobbar. Han hade lovat att jag skulle få skriva ut två exemplar av min novellsamling på deras kontor. Jag ville passa på att göra det idag eftersom Björna åker till England imorgon.

Björna har i viss mån sadlat om från hockeyhuligan till rugbysupporter, och han stödjer numera Hull FC. För några veckor sedan var han i Hull för att se laget vinna semifinalen i Carnegie Challenge Cup på hemmaplan. Nu på lördag är det dags för final mot St Helens på Wembley arena i London.

Själv är jag inte det minsta intresserad av rugby utan föredrar snooker, men det måste vara mäktigt att stå bland 90 tusen andra och se en cupfinal - vilken sport det än gäller.

När jag kom ner till Björnas jobb hade han just fått en ölleverans, så jag hjälpte honom att bära lite. Eftersom Björna väger nästan dubbelt så mycket som jag, lät jag honom lyfta öltunnorna. De var verkligen blytunga och jag ägnade mig istället åt att stuva undan lastpallarna som tunnorna stod på.

När jag fått ett par utskrifter av min bok gick jag och postade dem till två förlag. Det var nummer nio och tio på listan. Så nu har jag skickat iväg min novellsamling till tio olika förlag och hittills har jag blivit refuserad tre gånger. Men sju förlag har ännu inte svarat, så jag är i högsta grad fortfarande med i matchen.


En sak kan jag lova er, kära läsare. Jag ger inte upp innan slutsignalen!


Kommentarer
Postat av: Benke

Bra Olof keep it up m8

Postat av: Gert-Inge

Häng i Olof, snart inser någon förläggare att det är ett bra verk och boken trycks för att erbjudas allmänheten. Jag saknar den typen av böcker i bokhandlarna idag.

2008-08-29 @ 09:35:15
Postat av: Gert-Inge

Den typen av böcker... Jag återkommer med ett bättre omdöme. Måste rusa ska på 75-års kalas....

2008-08-29 @ 09:37:08
Postat av: Valterego

Hola,As usual, good shit! Jag blir numera för övrigt tvärtom, och blir snål när jag får stålar.//Erik

2008-08-29 @ 10:13:42
URL: http://www.valterego.se
Postat av: Ulven

Det där med stålar har ju varit ganska knepigt sålänge man använt sig av dem. Du, Olof som tidigare i bloggen varit inne på att (på olika sätt)skaffa barn, bör kanske ha i beräkning att dessa små raringar är en svindyr investering. En tioåring t.ex. växer värre än ett skånskt cannabisfält. Nya paltor varannan månad är ingen överdrift. Så, min vän: Du får nog vänta med föräldraskapet åtminstone TVÅ veckor. Då vet du ju hur mycket stålar du bränt på bärs också. He he he. Förresten: Grattis Gert-Inge till tillökningen. Må The Band vaka över er alla!

2008-08-29 @ 12:18:23
Postat av: Roffe

Missuppfatta det här rätt nu Olof, men "surt förvärvade slantar" var väl att ta i.

Hur mycket jobbade du för stålarna?

2008-08-29 @ 18:04:07
URL: http://lapproffe.blogg.se/
Postat av: Olof

Roffe!

Jag visste att nån skulle reagera på det där. Du har rätt i att jag inte har lönearbetat för mitt bidarag, men utrycket "surtförvärvade stålar" var mer en allmän betraktelse över många beteende när det är lönehelg. Och de flesta människor i Sverie arbetar för sin lön.För övrigt utför jag en massa obetalt arbete. Bland annat kan ni alla glädjas över den här bloggen, enbart för att jag är så jävla sjyst mot er! ;)2008-08-29 @ 18:16:20
Postat av: Roffe

Äh, skojade lite bara.

Kolla min senaste blogg...det är allvar.

2008-08-29 @ 19:36:41
URL: http://lapproffe.blogg.se/
Postat av: Olof

Förstod att du skojade Roffe. Det gjorde jag också.

2008-08-29 @ 19:52:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback