Sånt här får bara inte hända

Idag var det en artikel i Corren om en 28årig kvinna som i söndags hittades död i en poliscell i Linköping.

Polisen uppger att de omhändertog kvinnan för att hon var så drogpåverkad att hon inte kunde ta hand om sig själv. Det så kallade omhändertagandet innebar att de låste in kvinnan i en cell på polishuset.

Trots att polisen påstår att de tittade till kvinnan var femtonde minut hittades hon livlös i cellen klockan tio på kvällen. Arrestvakterna gav den unga kvinnan hjärt- och lungräddning och ringde efter ambulans. Men när hon anlände till sjukhuset fanns det inte mer att göra än att dödförklara henne.

Tydligen har det nu inletts en förundersökning för att undersöka om polisen gjort något fel. Dessutom ska vårdpersonal och polis ha ett möte på torsdag, för att polisen ska se om de kan förbättra sina rutiner.


Jag var givetvis inte där när det hände och kan absolut inte veta om polisen verkligen tittade till den unga tjejen som nu är död, en gång i kvarten.

Men även om de verkligen gjorde det så var felet från början att köra henne till polishuset. Om någon är så pass drogpåverkad att den inte kan ta hand som sig själv är det inte ett lämpligt "omhändertagande" att låsa in den personen i en cell.

Den enda situation då snuten ska ta en berusad person till cellen är om personen är nykter nog att stå på benen, men så pass full att han ställer till bråk eller slår sönder saker. Men då är egentligen inte berusningen anledningen till att snuten tar honom, utan att han begått brott eller kan tänkas göra det.

När polisen anser att någon är för drogpåverkad för att ta hand om sig själv borde inlåsning i en cell överhuvudtaget inte vara ett alternativ.

Vi har en tillnyktringsenhet i Linköping som är öppen varje dag och natt. Om polisen då anser att någon är allt för full eller påtänd borde de alltid köra den omhändertagne dit, eller i värsta fall till akutmottagningen. På TNE finns utbildad personal som kan avgöra om deras patienter behöver läkarvård.

Om den 28åriga kvinnan fått komma till tillnyktringsenheten så kanske man hade kunnat rädda hennes liv.


En ung tjej är död, och det finns inget vi kan göra för att ändra på det. Men polisen måste verkligen ompröva sina rutiner från grunden.
En sån här sak får bara inte hända igen.


Kommentarer
Postat av: Zara Muschött

Helt rätt, det är helt sjukt att spärra in någon som är så pass påverkad så hon inte kan ta hand om sig själv. Det självklara allternativet borde vara sjukhus med utbildad personal. Det sorgliga i det hela är att det är mycket vanligare än man kan tro det här att fulla och drogpåverkade personer dör i fylleceller, det skulle vara intressant att se statestik, det är defenitivt fler än nödvändigt och det är långt ifrån acceptabelt. Nej ändring på det tycker jag!

2008-08-26 @ 17:59:24
Postat av: Assar Örtagård

Enligt lite inside information, så sägs det faktiskt att dom hade tagit henne till akuten men hon hade varit för våldsam om jag förstod det hela rätt, samt att det skulle var en sjukdom inblandad av den anledning så miste flickan livet, men jag återkommer när jag vet mer, summan av kardemumman är ju ändå,HELT SJUKT

2008-08-26 @ 21:39:29
Postat av: Olof

Det är möjligt att den info du har stämmer. Men det står inget om det i Correns artikel. L-G Samuelsson, chef för ordningsenheten i Linköping, kommer till tals i artikeln. Man tycker ju att han då borde säga att kvinnan först togs till akuten om det var så. För det ställer ju onekligen polisen i lite bättre dager.Men som du säger är summan av kardemumman HELT SJUKT. Återkom gärna med mer information.

2008-08-26 @ 23:00:41
Postat av: Assar Örtagård

Ja min källa jobbar civilt inom polisen, och även inom arresten bitvis, men hon jobbade inte i söndags.

2008-08-26 @ 23:12:38
Postat av: C

Ta bort Assars senaste kommentar Olof, det går säkert tyvärr att spåra "källan" med hjälp av den infon..... :-/

2008-08-27 @ 08:06:46
Postat av: Olof

C har rätt. Jag tog bort en av Assars kommentarer, för att hans källa inte ska få problem.

Men eftersom Assar verkar ha tillgång till extra info, så är han mer än välkommen att skriva mer här.

2008-08-27 @ 08:12:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback