En vecka till julafton

Jag har inte jobbat på hela veckan, men idag fick tackade jag ja till att diska på fredagkväll. Sen blir det nog tyvärr inget mer jobb förrän någon gång i januari. Både mina arbetsplatser slår mer eller mindre igen verksamheten den 20e, så då är det ingen bra marknad för oss timvikarier.


Igår var det julavslutning på pubquizen. Jag blev kraftigt avundsjuk på Calle och hans dam då de sa att de skulle tillbringa julafton ensamma i sin lägenhet. Jag önskar att det vore genomförbart för mig också. Att fira jul på tu man hand med Sad Eyed Lady skulle vara helt perfekt, men hon ska åka hem till sin morsa och jag ska tillbringa julen i Västervik tillsammans med Old Mother och Den Hemlige Brodern.

Jag är inte det minsta förtjust i julen. Den helgen känns mest som något ovälkommet man måste gå igenom för att det snart ska kunna bli nytt år. Givetvis gillade jag julen när jag var liten och tomten kom och man fick en massa nya leksaker. Men redan i tolvårsåldern började jag tröttna. Det känns som att det är för mycket tvångsumgänge den helgen, och ett krav att man måste ha det trevligt tillsammans. Jag kommer säkert inte gilla julen igen förrän den dagen jag har egna ungar att köpa julklappar till.

Förra året firade jag och Den Hemlige Brodern en mycket enkel jul med julmat, bärs och glögg. På kvällen sen fick vi sällskap av Stefan A, och mer än tre personer behöver man inte vara. Fördelen var också att jag har mindre än tio minuters gångväg till Den Hemlige, så jag kunde gå dit på eftermiddagen och vara hemma igen på natten.

Old Mother bor som sagt i Västervik och därför åker jag dit redan dagen innan julafton och åker inte hem förrän på juldagen. Jag trivs tillsammans med min bror och min mor, men egentligen tycker jag att mer än två dygn är alldeles för mycket att tillbringa i en liten tvåa. Speciellt på vintern. På sommaren går man åtminstone ut lite, men en julhelg känns det som att man ska sitt vid vardagsrumsbordet och umgås hela tiden.

Om jag inte hade några släktingar och inte blev inbjuden till någon på julafton skulle jag säkert känna mig otroligt ensam, och jag förstår varför självmorden ökar under julhelgen. Men jag tror att det är påtvingad ensamhet som är påfrestande. Att självvalt tillbringa julen för mig själv skulle inte bekymra mig det minsta. Jag skulle köpa mig en kasse Guiness och slå ihjäl julafton med att skriva, surfa och kanske se något enstaka julprogram på tv.

Helst skulle jag vilja att den kommande storhelgen inte existerade. Fast jag är ändå tacksam att jag har en familj att fira jul med. Det är säkert fördjävligt för alla ensamma människor så här års.


Igår var jag på bibblan och lånade Håll med eller håll käft en bok med Åsa Linderborgs artiklar från Aftonbladets kultursidor. Åsa har varit min absoluta favoritskribent de senaste åren och jag älskade hennes självbiografiska roman Mig äger ingen, så det ska bli intressant att läsa hennes skrifter i kronologisk ordning och se hur de utvecklats från 2003 och framåt.

Jag läste fyra artiklar igår, och det slog mig omedelbart hur bra Åsa formulerar sig. Dessutom tycker jag att hon har otroligt sunda åsikter (som i 99 procent av fallen överenstämmer med mina egna) om allt från Irakkriget, den svenska inrikespolitiken, Göteborgskravallerna till Linda Rosing. Dessutom har hon verkligen kunskaper om de ämnen hon skriver och bra och väl genomtänkta argument. Jag har följt hennes artiklar i Aftonbladet sen hon började där, och det är många gånger som hon överraskat mig med en debattartikel där hon formulerar precis de saker som jag själv gått och tänkt, men på ett mycket bättre sätt än vad jag skulle ha gjort. Det verkar som att min och Åsas hjärnor är nästan skrämmande synkade, åtminstone när det gäller politik och kultur.

Nu brukar inte jag ge julklappar till min storebror, men om jag gjorde det skulle jag utan tvekan ge honom den här boken. Jag och Big Brother har haft många politiska dispyter genom åren (ganska vilda diskussioner för 15 - 20 år sen, men numera stillsamma meningsutbyten) och jag är verkligen nyfiken på vad han skulle tycka om Åsa Linderborgs artiklar.


Kommentarer
Postat av: Angelica

Jag tror det kan bli en trevlig jul ändå. :)

Postat av: Gert-Inge

Saknar ibland tiderna då vi alla stressade igenom julafton med familjerna för att sedan träffas hos någon, ex Wärna. Där samlades vi för den "riktiga" julafton i goda vänners lag med bra musik. Wärna diggade starkt "Alkohol" med Demian på den tiden så den fick konkurrera med världens bästa jullåt, Farytail of New York. Ville det sig väl eller inte bar det iväg till Hamlet eller Hederlige Harrys framåt småtimmarna. På den tiden trodde jag aldrig att jag ville eller skulle fira julen utan mina vänner. Livet har nu av olika anledningar tagit en annan väg, jag bor inte längre kvar och jag har nu en egen familj som betyder allt för mig. Trots detta kan jag komma på mig själv framåt kvällningen på julafton med att tänka på mina vänner och längta tillbaka till tiden vi tillbringade tillsammans. Jag är glad att jag får dessa tankar, det betyder att mina vänner har och har haft en stor betydelse i mitt liv.

2008-12-17 @ 20:56:09
Postat av: Anonym

Hej. Jag heter Wictoria Lind & kallar mig för "Linköpings mest hatade människa"

och antagligen så är jag det men försöker därför att ändra uppfattningen om mig

till en mer positiv inställning. Just nu är det frågestund på min blogg och du

kan fråga på om allt mellan himmel &jord, jag svarar på ALLA frågor! Skulle också

uppskatta om du tipsade mig om någon tävling du har eller länkade mig. Ha en riktig god jul/ Wictoriahttp://wickipedia.blogg.se

2008-12-17 @ 22:29:37
Postat av: Olof

Gert-Inge,Det kunde även bli ett par snöbollskrig på väg till Hederlige harry´s, om du minns...Visst fan var det kul, men jag vet inte om jag skulel orka gå på korgen på julafton nuförtiden. Fast det skulel vara skönt om morsan bodde kavar i Holmen, så man kunde åka hem samma kväll och kanske bjuda över några gamla bundisar...

2008-12-18 @ 19:02:04
Postat av: big brother

Boken skulle säkert vara mycket intressant. Tror nog att jag redan läst en hel del av hennes artiklar men är grymt dålig att minnas namnen på alla skribenter...

2008-12-20 @ 11:44:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback