Dagens låt från en gubbjävel i yngre medelåldernDagens låt


Thåström

Jag är en idiot


Anledningen att jag har valt den här låten är inte att det är Thåströms absolut bästa låt objektivt sätt, även om den givetvis skulle vara med och tävla i en tio i topp. Men Jag är en idiot har alltid känts som min låt, och jag gillar den på samma sätt som man gillar sin tjej eller sin familj. Även om det objektivt sett finns bättre familjer i världen, så är det för de flesta av oss ingen tvekan om att det är din egen som är din favorit.

Jag vet att även Thåström själv är väldigt förtjust i den här låten. I en intervju jag hörde på radio sa Jocke att just Jag är en idiot är en låt han aldrig tröttnar på, och han får alltid en riktig kick av att spela den live. Så idag får ni se ett liveklipp från 2002.

Det är någonting i den här texten som tilltalar mig starkt på ett mycket personligt plan. En anledning kan vara att den första strofen är Jag kom hit ner till jorden en kall natt i mars / Jag kom från ett land där du också vart. Jag föddes strax innan midnatt en lönefredag den sista februari, och innan jag hunnit skrika av mig den värsta chocken jag fick av kylan och mörkret i den värld jag skulle leva i, så var det redan mars. Därför känns de första raderna i Jag är en idiot som en lämplig inledning om jag någon gång skulle berätta mitt livs historia.

(Om ni vill läsa mer om hur det gick till när jag föddes, så kan ni göra det här.)

Det är därför jag har valt den här låten just idag. Imorse vaknade jag nämligen och insåg att det idag är exakt 35 år sen jag för första gången såg dagens ljus. Jag har blivit en gubbjävel, jag är tunnhårigare än någonsin, och från och med nu tillhör jag ålderskategorin Yngre medelåldern. Som tur är så lyser fortfarande ölmagen med sin frånvaro, och att min matchvikt ska spräcka sextiokilosgränsen känns fortfarande avlägset.

image424Jag är en idiot
är första låt på Imperiets avskedsskiva Tiggarens tal. Jag anser att det är Imperiets bästa album, och trots att det är tjugo år sen så minns jag den dagen jag köpte den, som om det var igår.

Det var en varm och solig dag i maj, jag gick i åttonde klass, och min klassföreståndare hade begärt att få prata med mig i enrum. Hon hade fått reda på att jag druckit öl under innebandyturneringen fredagen innan, och nu var hon tvungen att ringa till min morsa för att berätta det.

Jag såg ingen som helst anledning med att besvära min hårt arbetande mor, med såna petitesser som att jag varit folkölsfryntlig, och blev fly förbannad på min klassföreståndare Eva. Det är möjligt att jag kallade Eva för käringjävel, men jag hoppas inte det för hon var en bra lärare. Med tonåringens glasklara logik kände jag mig förorättad och bestämde mig för att skolka resten av dagen.

Då jag gick ut från skolan visste jag inte riktigt vad jag skulle göra. Men då mindes jag att min favoritband Imperiet skulle släppa en ny skiva just den dagen. Så istället för att åka hem tog jag bussen ner till stan och inhandlade Tiggarens tal i den skivaffären på Trädgårdstorget som ägdes av jazzmusikern Gunnar Hoffsten (Louise Hoffstens farsa). Det var första gången jag köpte en av Thåströms skivor samma dag som den släpptes. Det är någonting jag fortsatt med, och en vana på gränsen till tvångstanke jag inte brutit under de efterföljande tjugo åren.

När jag satt på bussen hem så passerade jag min skola. Jag hade satt mig på vänstra sidan, så att ingen skulle få kunna se mig från klassrummen. Men då jag tittade ner mot Johannelundsbadet, så visade det sig att min gympalärare på grund av det fina vädret hade bestämt sig för att hålla lektion utomhus. Därför stod hela min klass på gräsmattan vid stångån. Någon fick se mig, och alla mina klasskamrater började vinka till mig där jag satt på bussen.

När jag kom hem satte jag på skivan på kraftigt hög volym. Ut ekade orden Jag kom hit ner till jorden en kall natt i mars. Jag kände att låten handlade om mig, och blev förälskad vid första öronkastet. De jävlarna ville inte låta mig dricka bira på innebandyn, men det struntade jag i. Thåström var alltid på min sida.

Jag är en idiot
finns på även på skivorna Imperiets Studio / Live och Thåströms Live på Röda sten


Kommentarer
Postat av: Calle

Grattis på födelsedagen! Vi får fira vid tillfälle. Måste skälla lite på dej trots 35-dag. Du utelämnade ju kvällens renaste citat från quizrapporten, "persoligen betraktar jag ALLT söder om nurnberg som ett stort jävla mörker..." ;) Ha det, vi hörs

2008-02-28 @ 20:58:18
Postat av: pelle L

Himlen är rosa i kväll. Har duckit middag med mina arbetskamrater. Lite väl mycket sprit o design för min del och då menar jag för mycket design . Ingen vet vad dom pratar om.
. Det är en bullshit evening. Om tre veckor sätter jag i gång min Softtail. Rock on.

2008-04-04 @ 00:04:24
Postat av: Johan

Jag minns när jag köpte Tiggarens tal också. Jag var bara tolv år då och hade det senaste året sakta men säkert lyssnat in mig på Imperiet. Jag hade köpt singeln ...som eld tidigare under våren men var inte stormförtjust i den låten. Däremot Kanonsång, som var baksidan, blev jag oerhört förtjust i. Mest för att få texten till den så köpte jag Tiggarens tal. Jag bodde i skärgården då och åkte båten in till stan för att köpa skivan. På båten hem vågade jag knappt ta upp den ur påsen av rädsla att någon skulle se mig med den. Jag visste inte riktigt då om jag vågade stå för att lyssna på Imperiet, jag var ju så ung.Väl hemma med skivan så var jag först ganska besviken, det fanns inga riktiga rocklåtar tyckte jag. Ballad om en amerikans officer gillade jag dock direkt och även Du är religion. Men den låt som växte mest var Jag är en idiot. Efter en tio.femton genomlyssningar så insåg jag vilken kraft det var i texten. Och arrangemanget var ju blytungt, även om det inte var rock'n roll som man var van vid.Tiggarens tal är fortfarande inte min favorit-LP med Imperiet, den platsen tillhör 2:a augusti som jag fortfarande anser är världens bästa rockalbum.//J

2008-08-22 @ 12:33:20
Postat av: ares

det var en riktigt bra låt, tack för tipset

2009-12-07 @ 15:15:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback