"Nu kommer ett meddelande från våra sponsorer"

Förr så brukade det vara en oskriven lag i massmedia, att annonser och redaktionellt material ska vara tydligt avskilda från varandra. Därav den gamla slitna frasen "nu kommer ett meddelande från våra sponsorer". Detta kan tyckas onödigt tydligt, men jag anser att tidningsläsare och tv-tittare, ska få det fullständigt klart för sig vad som är nyheter, reportage eller underhållning, och vad som ett företag betalat för att få publicera i syfte att sälja en vara.

Det här har tyvärr luckrats upp lite, och det gäller framför allt när media rapporterar om poker.


Som exempel kan jag ta Aftonbladet. Deras pokersidor, både på nätet och i papperstidningen, har Pokerstars, en av de absolut största pokersajterna, som huvudannonsör. Det skulle inte störa mig det minsta om det vore så att jag som läsare var helt säker på att annonsören inte på något sätt påverkar Aftonbladets rapporteringar från pokervärlden. Numera är nästan alla media beroende av annonsintäkter, och vi har inget annat val än att gilla läget.

image386Men Pokerstars har inte bara annonser på aftonbladets pokersidor. Joe Hachem, Greg Raymer och Chris Moneymaker skriver krönikor regelbundet i tidningen. Dessa krönikörer råkar vara precis samma personer, som är affischnamn för Pokerstars, och de förekommer även i de reklamfilmer vi kan se på tv från pokersajten. Dessa texter är inte på något sätt utformade som annonser, de ser ut precis som man väntar sig att en krönika ska vara utformad.

Det tycker jag är helt vansinnigt, och ett bedrägeri mot läsarna som inte skulle accepteras när det gäller andra sidor i tidningarna. Vi skulle bli mycket upprörda om krönikorna om fotboll var skrivna av anställda på Svenska spel eller Ladbrokes. Ingen tidning med något som helst vilja att ha en seriös framtoning, skulle kunna ha musikskribenter som får sin huvudsakliga lönespec från Sony eller EMI.

Jag tycker att kravet på objektivitet och oberoende ska vara lika stort när det gäller pokerjournalistik som på andra områden.


image388Som jag tidigare berättat så började jag publicera mina bloggar under namnet Frank Begbie, på Prosharks som är ett svenskt pokerforum. Den senaste veckan har Prosharks genomgått vissa förändringar. Jag tänker inte ge mig in i debatten om den nya designen, utan bara påpeka att jag är mycket nöjd med att jag nu kan redigera mina bloggar på Prosharks mycket snyggare, med fler och större bilder.

Något som däremot oroar mig mycket är att ledningen för Prosharks nu börjar prata om "gästbloggare" från sidans annonsörer.

Det jag undrar över är hur dessa gästbloggar ska se ut. Jag vill inte att sponsorbloggar på något sätt ska kunna förväxlas med mina oberoende och stundtals kritiska texter. Mina och andras bloggar är skrivna av och för Prosharks medlemmar, och deras syfte är inte att sälja något. Prosharks tjänar på att vi publicerar våra texter där, för bloggarna är en av attraktionerna som lockar besökare till sidan.

Jag vill fortsätta publicera mina texter både på Prosharks och min privata blogg. Fördelen med pokerforumet är att det faktiskt är lite av en intim stämning där. Folk känner varandra, och jag får många fina kommentarer i gästboken. Jag vet lite om de som gillar mina bloggar, och jag kan läsa deras texter.

Därför hoppas jag att annonsörernas texter kommer att vara tydligt avskiljda från medlemsbloggarna. De får inte vara under samma rubrik, och sponsortexter ska inte kunna stjäla utrymme på framsidan som hittills tillhört oss gratisskribenter.


För övrigt läste jag ett intressant sak på LappRoffes sida, om just bloggarna på Prosharks. Ni kan läsa den
här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback