Det mörka hotet

image331Förra veckan fick jag ett brev från försäkringskassan. Deras brev brukar bara innehålla nya blanketter att fylla i, så jag brydde mig inte om att öppna det förrän i fredags eftermiddag. Brevet innehöll nytt beslut om aktivitetsstöd från och med första januari, vilket var väntat. Problemet var att den summa de beräknat mitt bidrag till var mindre än hälften än jag fått förut. Jag skulle endast få 180 kronor om dagen efter skatt. Det skulle innebära ett månatligt bidrag på mindre än 4 000 spänn. Det räcker inte ens till hyran för mig, ännu mindre till övriga räkningar eller mat, cigaretter och snus.

Det stod ingen som helst förklaring till varför mitt bidrag sänkts. Men jag antog att nya bestämmelser skulle träda in vid årsskiftet som gjorde att mitt aktivitetsstöd sänktes, och likt en av Pavlovs hundar tänkte jag reflexmässigt: borgarna har sabbat för mig ännu en gång.


Som vanligt var jag totalt uppgiven och insåg att det antagligen inte fanns något som helst jag kunde göra för att förändra försäkringskassan beslut. Eftersom jag inte kan leva på 4000 kronor i månaden, så skulle jag behöva gå till socialen. Detta gjorde mig mycket nedstämd. Nu har jag lyckats undvika att behöva gå till soc i över tio år, och jag såg inte alls fram emot förnedringen det skulle innebära att behöva gå dit igen. Dessutom är det mycket värre att gå på socialbidrag än att få pengar från a-kassan eller försäkringskassan. Socialen ifrågasätter precis allt man gör, och man har inte ens rätt att lämna kommungränsen på vardagar.

Ni kanske inte tror att det här stämmer, men för tolv år sen åkte jag till min farmor i Västervik några dagar innan jul för att hjälpa farsan att laga all julmat. Jag var ändå arbetslös, så jag tänkte att jag lika gärna kunde göra en insats för mina släktingar. Min handläggare på socialen lyckades få reda på att jag var där. Hon tog reda min farmors telefonnummer, ringde till mig och krävde att jag skulle komma hem. Om jag inte omedelbart åkte till Linköping, skulle hon dra in mitt bidrag med motiveringen att jag hade åkt utanför kommungränsen under vanliga människors arbetsvecka.

Dessutom så är det helt omöjligt att göra några sidoinkomster när man går på socialbidrag om man inte jobbar svart. Om jag till exempel skulle skriva en frilansartikel som jag tjänar en tusenlapp på, så skulle socialen sänka mitt bidrag med samma summa. Precis likadant är det med spelvinster, så det skulle inte vara någon som helst idé för mig att fortsätta försöka dryga ut mina inkomster genom att spela poker.


Ända sen i fredags har jag därför varit lite deprimerad över hur mitt liv skulle utvecklas. Idag var första vardagen sen jag öppnade brevet från försäkringskassan. Innan jag ringde till socialen så bestämde jag mig för att ringa och ta reda på varför mitt bidrag sänkts.

Efter femton minuter i telefonkö fick jag prata med någon på kundtjänst. Jag förklarade mitt ärende, hon kollade något i datorerna , och berättade sen att mitt aktivitetsstöd var oförändrat och att de inte alls sänkt mitt bidrag. Brevet som jag hade fått var en del i försäkringskassan rutiner. Då de beslutar om en ny period för aktivitetsstöd, så skickas automatiskt ett brev ut till bidragstagaren. Eftersom den snabba rutinen inte ger någon tid för att räkna ut individuella bidragsnivåer, så skriver de automatiskt att mottagaren ska få det absolut lägsta bidraget.

Jag sa till kvinnan på kundtjänst att de måste ändra den rutinen, för nu hade jag gått och oroat mig i fem dagar, för att min ekonomi skulle försämras drastiskt. Hon svarade att de inte kunde ändra sina rutiner för att jag var missnöjd.


Försäkringskassan har blivit galna. Rutinmässigt skickar de ut brev om bidrag med helt fel summa, och de tänker inte ändra på den rutinen. Det måste vara fler än jag som fått gått och vara oroliga i mellandagarna på grund av det här. Men det är tydligen inget som försäkringskassan bryr sig om.

För övrigt såg jag i
DN att Mikael Marciman är nominerad till DN:s kulturpris för regin till teveserien Upp till kamp. Jag hoppas att han vinner för Upp till Kamp var förra årets bästa svenska teveserie.


Kommentarer
Postat av: Valterego

Väl skrivet, Olof. Som vanligt. Man upphör aldrig att förvånas över Kafkafieringen av samhället.

God fortsättning.

//Erik

Postat av: /D

Håller med dig Olof!
Man kan bara gratulera alla som röstade på högern! Jag känner arbetslösa och sjukskrivna som röstade borgligt som en sorts protest. Att man nu tar ifrån sjuka och arbetslösa och ger till dom rikaste i samhället är en automatisk effekt. Jag kan i alla fall inte klandra moderaterna, dom sjösätter det dom sa och skrev under valrörelsen, varken mer eller mindre. Men man kanske borde ödmjukast be medborgarna att LÄSA PÅ innan dom röstar. Socialdemokraterna är inte guds bästa barn (har aldrig röstat på dom heller!) men man behöver inte söka skydd hos moderaterna när man är irriterad på socialdemokraterna. Mig veterligen kommer situationen för arbetslösa och sjukskrivna att försämras drastiskt under 2008.
Detta är bara början!
God fortsättning
Din gamle klasskompis!
/D

2008-01-03 @ 14:02:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback