En bra dag, tack vare efterlängtade böcker och filmer

Rent kulturmässigt ser det här ut att bli en kanonbra dag. Då jag tog mitt kaffe under morgonsurfandet fick jag ett mail från biblioteket, om att jag kunde komma och hämta Irvine Welshs senaste bok, novellsamlingen If you liked school, you´ll love work.

image357När jag hämtade boken så passade jag på att läsa kultursidorna i senaste Arbetaren. Där fanns en högintressant kritisk artikel om myten om Mahatma Gandhi. Artikelförfattaren, som jag tror var från Pakistan, framställde Gandhi som en hycklare, och hävdade bland annat att världens kändaste pascifist uppmanade sina lärjungar att gå med i brittiska armén under första världskriget. Dessutom påstods i artikeln att i Indien och Pakistan är det ett välkänt faktum att det inte var Gandhis ickevåldsaktioner som tvingade britterna att släppa ifrån sig Indien, utan att äran borde gå till gerillagrupperna Indiens Nationalarmé och Hinduiska Republikanska Armén.

Det var mycket intressanta teorier som jag aldrig hört talas om tidigare. Jag måste ta reda på mer om hur det gick till när Indien blev fria från det koloniala förtrycket.


På väg från biblioteket gick jag givetvis förbi Hamlet, eftersom det är fredag. Jag blev oerhört förvånad, när det var fullt av folk men inga kända ansikten. Jag skickade ett SMS till Månne. Han brukar nämligen dricka lunchöl med sina arbetskamrater varje fredag.

Innan jag hann få något svar så mötte jag Månne, som i sällskap med Pelle gick med bestämda steg mot Restaurang Hamlet. Grabbarna bad om ursäkt att de var försenade, och berättade att de hade varit tvungna att ta sen lunch idag.

Inne på Hamlet mötte vi även Sluggo som hade beställt mat. Jag drack två koppar kaffe, medan Svullo åt, och Månne och Pelle tog varsin öl. Vi snackade lite skit om allt möjligt och hade det riktigt trevligt i en timme. Jag gillar traditionen att möta mina kompisar på Hamlet varje fredagseftermiddag. Det är inte bara ölen som lockar, utan det är kul att umgås, diskutera världsproblemen och utbyta skvaller.


image359När jag kom hem så lagade jag en stor gryta köttfärsssås, som kommer att räcka till middagsmat vid fyra tillfällen. Medan såsen puttrade läste jag den första novellen i boken jag lånat. If you liked school, you´ll love work är 370 sidor lång, men innehåller endast sex noveller. Därför är varje berättelse ganska lång, och köttfärsssåsen hann koka ihop sig till en nästan perfekt konsistens medan jag läste.

Efter att ha läst en novell i Irvine Welsh senaste bok kan jag meddela mina läsare att det verkar mycket lovande, och att boken innehåller de vanliga ingredienser som man väntar sig från Skottlands störste författare. Jag återkommer med en recension när jag läst klart.


image360Precis som jag brukar göra på fredagar ska jag ikväll se På Spåret ihop med Den Hemlige Brodern. Efter det ska vi se en film som jag längtat efter att få se, sen första gången jag hörde talas om den. Filmen heter I´m not there, och är regisserad av Todd Haynes som tidigare gjort bland annat Far from Heaven och Velvet Goldmine.
I´m not there är en film om Bob Dylan. Men det är ingen biografi i stil med Walk the line, utan den ska tydligen mer behandla myten om mannen som enligt mig och många andra är 1900-talets största rockmusiker. I filmen porträtteras Bob av inte mindre än sex olika skådespelare, en av dem är en 11-årig svart pojke och en av dem är Cate Blanchett (bilden), men ingen av karaktärerna heter Bob Dylan.

För mig som älskar surrealistiska filmer och är ett fanatiskt Dylan-fan, kommer kvällen att bli lite av en julafton. Jag ska försöka att inte ha för höga förväntningar, men det blir inte så lätt eftersom Nick Hornby (författaren till bland annat High Fidelity och Om en pojke) skrev i sin blogg att det var den bästa filmen om en musiker han någonsin sett.

Jag kommer antagligen att se den här filmen två gånger i helgen, och jag ska försöka att skriva en recension som ni kan läsa senast när ni kommer till jobbet på måndag morgon.


Kommentarer
Postat av: Danne

Gillar din blogg starkt alltid intressant läsning. Hoppas det löser sig för dig med jobb. MVH Daniel


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback