Inleder året riktigt seriöst

Jag tycker jag har inlett det här året riktigt aktivt. Nyårslöften är inte min grej, för jag tycker det är meningslöst att ge löften som man med största sannolikhet kommer att bryta. Men jag har vissa målsättningar det här året. Jag ska försöka dricka och röka mindre, men min absolut viktigaste målsättning är jag inte ska slöa till, utan ägna tid och energi åt saker som är viktiga och meningsfulla.


image333En sak vill göra det här året är att börja skriva på något seriöst inom den fiktiva genren. Alltså någonting som inte tillhör min blogg, utan något som jag kan skicka till ett förlag när det blir klart. Jag funderade ett tag på att fortsätta på en roman som jag började skriva på för ett antal år sen. Jag har faktiskt skrivit åtta kapitel på den romanen. Då jag läste igenom tyckte jag att det jag skrivit höll hög kvalitet, men jag kände att jag inte ville ta över något från den yngre Olof. Jag ville ha en helt ny och fräsch idé.

En roman är ett otroligt stort projekt. Det skulle kunna ta mig en månad att fundera över och skissa på en handling, innan jag kunde börja med den påtagliga texten. Därför bestämde jag mig häromdagen för en novellsamling.

Jag har funderat och skrivit ner idéer, och nu kommit fram till att jag ska skriva tio noveller som alla utspelar sig samma dygn. Några av huvudpersonerna i de olika novellerna ska känna varandra eller åtminstone vara bekanta, men några ska vara helt okända för de andra. Under åtminstone en liten stund i varje novell ska alla personer befinna sig på samma plats.

Nu har jag skrivit en skissartad handling till sex av novellerna, och även vissa anteckningar om karaktärernas personlighet, och deras relationer till varandra. De flesta berättelserna ska vara skrivna i jagform, där varje person berättar sin historia. Jag ska anpassa språket efter varje huvudperson, och deras olika karaktärsdrag.

Om jag kan skriva det här på ett bra sätt, tror jag att det kan bli en kanonbra novellsamling.

Att jag nu har skissat upp handlingen till sex av berättelserna gör att jag redan nästa vecka kan börja på det här projektet. Handlingen i de fyra övriga novellerna tror jag att jag kommer att komma på efter hand.


En målsättning med året är givetvis att vara aktiv i mitt jobbsökande, och det tycker jag att jag har lyckats bra med så här långt. Redan på årets fjärde dag har jag sökt två olika jobb. Båda tjänsterna är som redigerare. Den ena är på en tidning i Linköping, och den andra på en tidning i Stockholm.


So far, so good, som man brukar säga. Nu är det bara att hoppas att jag fortsätter vara aktiv, och inte låter mig distraheras av såna saker som stora starköl och taskiga tv-serier.


image332Ikväll blir det förmodligen På Spåret ihop med Den Hemlige brodern. För första gången ska Filip & Fredrik vara med, och det ska bli intressant att se hur de klarar sig mot Karin Hubinette och Stefan Holm. Den Hemlige Brodern har stor respekt för laget Karin/Stefan, men jag tror att Filip och Fredrik kan överraska.

När jag kommer hem från Den Hemlige tror jag att jag ska se filmen Song for a raggy boy, som börjar på ettan strax innan midnatt. Filmen är från 2003 och utspelar sig på en irländsk ungdomsvårdsskola 1939. Den har bara fått en trea i DN, men som mina läsare borde veta vid det här laget så är jag nästan larvigt intresserad av allt irländskt.


Kommentarer
Postat av: Millis

bra idé med novellsamling i stället för roman. Lycka till

2008-01-04 @ 19:20:37
Postat av: Valterego

Låter som ett spännande upplägg. Själv håller jag på med ett synopsis för en roman. Håller tummarna för jobben. Håll mig uppdaterad.

»erik

Postat av: Frunk

Jag slötittade på "Song for a raggy boy" eftersom jag sett den någon gång innan sen 10 minuter senare på 3:an var det en film till med irländsk anknytning. an everlasting piece: http://akas.imdb.com/title/tt0218182/ .
Hoppas du hade möjlighet att se den ,det var skojigt värre!
God fortsättning!

2008-01-05 @ 18:47:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback