En oerhörd dubbelmoralIgår såg jag en dokumentär på SVT som hette De 20 farligaste drogerna. Det handlade om ett brittiskt forskarteam som bestämt sig för att lista olika droger, efter hur skadliga de är för samhället och individen.

Den här listan har blivit väldigt kontroversiell. På första och andra plats finns heroin och kokain, vilket är föga förvånande. Men på femte plats har forskarteamet presenterat vår nationaldrog alkohol, och det brittiska forskarteamet påstår alltså att det berusningsmedel som nästan alla vuxna svenskar kommer att använda på midsommarafton, är farligare än till exempel amfetamin, LSD, Cannabis och Ecstasy.

Nu är inte jag medicinskt utbildad och inte rätt man att avgöra om just den här rapporten är mer trovärdig än andra. Men det är inte redaktionen på High Times som kommit fram till det här resultatet, det är en grupp forskare som gjort rapporten på uppdrag av brittiska regeringen.


Nu kommer jag inte att ställa mig bland ett gäng flumliberaler och påstå att vi ska legalisera alla droger som kom längre ner på listan än alkohol. Men jag vill ändå påtala det oerhörda hyckleri som pågår i vårt land när det gäller drogpolitik.

Sprit, som bevisligen är en mycket beroendeframkallande och skadlig drog och som kostar samhället oerhörda summor varje år, får numera säljas på varenda liten pizzeria. Dessutom får man göra reklam för öl, vin och sprit i dagstidningar och på TV, reklam som varenda människa förstår att även barn och ungdomar ser. Människor och företag blir rika på försäljning av alkohol, och det ses som helt okej.

Men den artist, politiker eller samhällsdebattör som skulle våga ha den oerhörda fräckheten att ifrågasätta narkotikalagstiftningen, skulle bli utsatt för ett fruktansvärt mediedrev och helt enkelt bli betraktad som paria. I Sverige skulle en debattör som erkänt att han röker hasch inte kunna jobba längre, för alla hans åsikter skulle betraktas som flumsnack. Vi har bestämt oss för att alla droger utom alkohol är djävulens verk, och den som säger något annat behandlas nästan som en kättare under spanska inkvisitionen.

Vilket är ganska fascinerande med tanke på hur många politiker, rockartister och författare i det här landet som är eller har varit alkoholister.


Alla droger på forskarnas lista är uppenbarligen farliga, och jag skriver inte det här för att försvara droganvändande - vare sig det gäller illegala eller legala substanser. Det är den kraftiga dubbelmoralen som stör mig, och det finns inget som retar gallfeber på mig så mycket som personer med uppenbara alkoholproblem, som gör en stor poäng av att påtala hur farligt knark är. Vilken idiot som helst kan förstå att människor som med bärsen i ena näven propagerar för nolltolerans mot narkotika, gör det för att dra uppmärksamhet från sitt eget missbruk.


I Sverige är bruk av narkotikaklassade substanser olagligt sen ett antal år tillbaka. Det innebär att man inte behöver inneha några droger, utan man kan bli bestraffad för att ha till exempel cannabis i blodet eller urinen. Det är en lag som vi är ganska ensamma om i världen.

Jag tycker att den lagen är helt absurd, i och med att den straffar brottsoffret istället för brottslingen. Sen bruk av narkotika blev illegalt har antalet platser på behandlingshem kraftigt minskat. Så istället för att erbjuda vård till narkomaner, har den svenska regeringen valt att betrakta dem alla som brottslingar som ska bestraffas.

Smuggling och försäljning av stora mängder knark ska givetvis vara olagligt, eftersom det innebär att man profiterar på andra människors misär. Men att bruk av narkotika är illegalt är en lag som slår helt fel. Det är som att vi skulle dra ner på behandling mot lungcancer, och istället skicka alla rökare i fängelse.


För några månader sen läste jag om en tjej som anmält polisen, för att de tvingat henne att lämna urinprov mitt i en park i Stockholm. Urinprovet var negativt, tjejen hade inga olagliga substanser i kroppen, och polisen fick faktiskt en anmärkning för att de tvingat henne att lämna urinprov på allmän plats. Istället skulle de ha tagit med henne till närmaste polisstation.

Däremot fick inte poliserna någon som helst reprimand för att de kränkt den oskyldiga flickan. De hade nämligen all rätt att avtvinga henne ett urinprov, för de uppgav att "hon såg ut som en knarkare".

Det får mig att undra vilka kriterier som snuten använder när de bestämmer sig för att en person är misstänkt för ringa narkotikabrott. Om jag känner den svenska poliskåren rätt så är en Bob Marley- tröja tillräckligt för "sannolika skäl", och om en person till råga på det har dreadlocks så höjer de nog graden av misstanke till "skäligen misstänkt".


Tycker ni det är rimligt?


Kommentarer
Postat av: Pseudonym

Av de som blev intagna på piss/blodprov under Uppsala reggeafestival förra året tror jag att det var en dryg tredjedel som inte hade droger i systemet. Sjukt jävla rättsvidrigt!

Promoe berättade i en intevju att han förmodligen hade någon ögonsjukdom. Det hade han kommit fram till eftersom han ett flertal gånger hade blivit tvingad att lämna pissprov då polisen påstod att han hade röda ögon. Han pissade aldrig positivt btw.

2008-06-17 @ 14:21:32
Postat av: Angelica

Nu har jag också bokat biljett till thåström! :D

Postat av: Frunk.

Jag anser mig inte drogliberal men att alkohol många gånger anses som en av dom farligare drogerna när det diskuteras vilka av dom som gör folk mest våldsbenägna förvånar mig inte alls. Folk må bli slöa och förvirrade av många av droger som röks eller energiska och nervösa av dom andra men sällan att dom blir så bråkiga och stöddiga som många blir av alkohol. Sen kan det vara så att det beteendet är vanligast förekommande i skandinavien och det säger en del om vår dryckeskultur eller gener... det är likväl ingen ursäkt och lika allvarligt för det. På mitt jobb har jag bland många andra fått lämna urinprov för drogtest och det motsätter jag mig inte för att jag annars högst troligtvis skulle misstänkliggöras som någon missbrukare men man undrar vad alla kontroller av den enskilda individen i samhället ska sluta? Ska man lämna urinprov för att få hyra en lägenhet i framtiden? När är ditt bruk av alkohol en trevlig företeelse och vart går din gräns för ett destruktivt beroende? Något att diskutera till snapsen på fradag!

2008-06-18 @ 12:10:58
Postat av: Frunk.

Till snapsen på fredag skulle det stå!

Jag kan tillägga att jag oftast inte tycker illa om folk som använder droger utan dom som beter sig illa p.g.a att dom använder droger och använder det som en ursäkt för det mesta dom gör då.

2008-06-18 @ 12:27:02
Postat av: Ulven

Droger har använts längre än statistik. Ett tips: Om en taxichaufför tuggar grön fradga KAN det vara frågan om ett kat-missbruk. Välj då en annan taxi. Glad midsommar.

2008-06-20 @ 11:27:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback