Det amerikanska valet ger falska förhoppningar

Natten till imorgon kan mycket väl bli historisk. Jag vet inte hur sent jag kommer att orka sitta uppe, men jag tänkte se Filip och Fredriks valvaka på femman. Jag tror att komikerduon kommer att göra en både rolig och informativ valvaka som kan bli spännande att titta på.

I vilket fall som helst så kommer vi att bli av med George W. Bush, och det ser väldigt sannolikt ut att världen för första gången kommer att få se en man av afrikanskt ursprung som president i världens mäktigaste nation.

Jag hoppas och tror verkligen att Barack Obama kommer att vinna presidentvalet i natt. Jag är givetvis mycket glad över att de senaste åtta årens styre i USA är över, och att få se en svart man som amerikas president är något som vi alla borde vara lyckliga över.

Men ändå är det något med kvällens val som gör mig väldigt tvehågsen. Jag misstänker att amerikanarna och övriga världen har fyllts av falska förhoppningar när det gäller Obama. Även om han är ett mycket bättre alternativ än John McCain och han knappast kan göra en sämre insats än Bush, så undrar jag om Obama verkligen vill och kan åstadkomma någon verklig förändring i USA.

Barack Obama kommer med största säkerhet inte att vara en lika stor krigshetsare som Bush var, men jag tror faktiskt inte att han kommer att göra något radikalt åt den oerhörda militariseringen som råder i USA. Amerika kommer även de nästkommande fyra åren ha världens största armé, och vilken amerikansk president som helst - han må vara svart eller vit, demokrat eller republikan - kommer att få svårt att motstå frestelsen att använda det faktumet till att uttöva påtryckningar mot andra stater. Obama kommer nog inte att starta ett nytt krig, men han kommer definitivt inte att genomföra någon ordentlig nedrustning och låta USA träda tillbaka från positionen som världens mäktigaste nation.

Jag tror inte att Obama har några sådana ambitioner, och även om han hade det skulle det vara politiskt självmord.


Hela Obama-hysterin med alla kändisar som stödjer honom verkar för mig tyda på att amerikanarna har dåligt samvete. En stor del av USA:s befolkning verkar ha insett att världen ogillar USA, och de har intalat sig själva att det är George W. Bushs fel. Därför tror jänkarna att om de röstar fram en demokratisk president som till råga på allt råkar vara svart, så ska världen tycka om USA igen. I den meningen påminner amerika om en mobbare på skolgården som plötsligt inser att han gått för långt. Guantanamo Bay, Irakkriget och tortyr mot politiska fångar har blivit som den sista misshandeln mobbaren utsatte plugghästen för innan de övriga klasskamraterna tröttnade och slutade vara vänner med den sadistiske översittaren.

USA och deras president är lite smartare än tolvåriga mobbare. Därför kommer de antagligen att bli lite mer diplomatiska de närmaste åren för att återvinna omvärldens förtroende. Jänkarna och deras politiker kommer att låta lite trevligare i framtiden och vi kommer nog inte få höra några tal om korståg från USA:s nästa president. Men vi ska för den skull inte låta oss luras till att tro att USA är beredda att ge upp sin militära världsdominans.


Om USA:s befolkning verkligen skulle vilja ha en radikal förändring skulle de inte rösta fram en demokratisk president, vilken hudfärg han än må ha. De skulle behöva leta långt från senaten och de två partierna som sitter där, för att hitta en person som verkligen vill styra landet på ett vettigt sätt. Varken republikanernas eller demokraternas kandidat kommer att få den briljanta idén att spendera mer pengar på allmän sjukvård och andra sociala skyddsnät, än vapen. Om det någonsin ska ske så behövs det fler partier i USA. Jag kräver inte att amerika ska förvandlas till en frihetlig socialistisk stat över en natt, men landet skulle må bra av att det fanns alternativ i valet som åtminstone påminde om europeiska arbetarpartier.

Att tvingas välja mellan republikanerna och demokraterna är som att behöva välja mellan att äta skit eller spyor. Även om det inte finns någon oxfilé på menyn så borde det åtminstone erbjudas makaroner och falukorv.


Kommentarer
Postat av: millis

DN gjorde jämförelsen :republikanerna som moderaterna.

Demokraterna som folkpartiet.

Det enda jag blev förvånad över var att någon äntligen gjort den korrekta jämförelsen.

2008-11-04 @ 16:00:05
Postat av: Frunk

Här kan du se hur resten av världen skulle röstat:

http://www.iftheworldcouldvote.com/

2008-11-04 @ 23:53:31
Postat av: Ulven

Ja även om många anser att jänkarna tagit ett steg "vänsterut" så har man fortfarande ett alternativ som är för dödsstraff och motarbetar FN. Anledningen till Obamas seger är samma som varför vi fick en alliansregering i Sverige, nämligen önskan om FÖRÄNDRING. Levererad i ett lite annorlunda presentpapper......

2008-11-06 @ 15:35:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback