Min balkong

Jag har bott i samma lägenhet i snart elva år. Jag hatar att flytta, speciellt att flyttstäda. Dessutom trivs jag utmärkt med att området där jag bor. En minuts gångväg till en pizzeria (med ölrättigheter) och fem minuter till en dygnetruntöppen mack (ovärderligt om man är utan cigg mitt i natten) och inte allt för långt ifrån Linköpings centrum. Därför har jag inga som helst planer på att flytta.

Lägenheten är precis lagom stor för mig som bor ensam, och skulle med lätthet även räcka om det mot förmodan skulle flytta in en dam här. Det enda felet är att jag saknar balkong.

Men återigen räddas av att jag bor i området där jag bor, nämligen södra Hejdegården. Det är nämligen bara ett par stenkast till Stångån, och den faktiskt finaste delen av stan vid Tannefors slussar.

Det finns en liten bänk som ligger på en ö nedanför slussarna mellan två broar. Ön med bänken är ett litet ingenmansland, på högra sidan börjar Tannefors och på vänstra sidan Hejdegården. Det är min bänk - min balkong om ni vill. Bänken har kvällssol och det är därför varmt att sitta där även tidigt på vårarna. Dessutom är den vänd åt precis rätt håll så att jag därifrån blickar rakt ut mot ån och solnedgången, med vatten så långt jag kan se.

Visserligen kan jag inte lyssna på min egen stereo eller har ett kylskåp i närheten, men även om jag hade balkong tror jag att jag skulle trivas bättre på den där bänken.

Jag gillar nämligen känslan av att på ett sätt vara ensam och ha det lugnt och fridfullt, men på ett annat sätt vara ute bland folk. Då och då kommer det förbipasserande som är ute och promenerar. Ibland är det tjejer som jag diskret kan spana in över min bok. Stundtals händer det att någon vän eller bekant går förbi och stannar och pratar en stund.

Idag var jag på stan med Pernilla på dagen, och även en sväng på The Champs och käkade tacotallrik. När jag kom hem visste jag inte riktigt vad jag skulle göra. Jag hade bestämt mig för att ta en lugn helg eftersom jag insåg förra veckan efter Thåström konserten att jag fortfarande har svårt att rent psykiskt klara av en baksmälla - och min bekantskapskrets är av det slaget att det inte finns så många att ringa en lördagskväll om man inte vill dricka stora starköl. Så jag bestämde mig för att det inte fanns något annat val än att klara av den här kvällen solo.

Men jag blev rastlös ganska snabbt i min lägenhet. Väggarna runt omkring mig fick mig att började fundera över saker som bara får mig illa till mods eller ledsen. Jag var tvungen att komma ut i friska luften och skingra tankarna.

Så jag tog med mig en bok och en cola och gick ut. Så fort jag satte mig på min bänk blev jag på bättre humör och kunde andas igen. Fåglarna kvittrade och jag hade fri sikt mot vattnet och solnedgången. Ensamheten bekymrade mig inte det minsta. Jag hade Roddy Doyle som sällskap och hela tiden hörde jag skratt och skrik från festande ungdomar i närheten. En kille som förut jobbade på pizzerian där jag bor kom gick förbi med sin tjej och sin unge, och stannade och småpratade en stund. Men bara precis lagom länge, snart kunde jag återvända till min roman. Ett helt okänt par med hund hälsade på mig när de gick förbi och sa att det såg skönt ut där jag satt och läste.

Jag ville inte gå hem utan satt där tills det var så mörkt att gatlyktorna tändes. Då hade det blivit lite kallt och klockan var halv nio. Nu när jag kommit hem mår jag mycket bättre än för några timmar sen.

Imorgon kväll kanske jag sitter där igen. För varje dag blir det lite ljusare på kvällarna och jag kan sitta på min bänk senare och senare. Det betyder att det blir färre och färre timmar jag tillbringar inomhus. Det här är den absolut bästa årstiden, för i april och maj är allt på väg åt rätt håll. Det finns hopp. Kanske även för mig personligen.Kommentarer
Postat av: Frunk.

Ja, det är ett elände att bo i en etta utan balkong när våren kommer och framåt. Det var när jag bodde så då även jag började med att röra på mig mer utomhus.

2009-04-05 @ 16:33:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback