Be-bop-a-lula hela jävla dan

Ibland blir jag så totalt förälskad i en låt att jag lyssnar på den om och om igen hela tiden när jag är hemma, och går och sjunger den för mig själv när jag är någon annanstans. Ända sen i fredags då jag köpte Thåströms samlingsplatta Be-bop-a-lula hela jävla dan, har mina grannar kunnat höra En spelmans jordafärd eka från det Bergska residenset.
Be-bop-a-lula hela jävla dan är egentligen en samlingskiva med sexton låtar från Thåströms solokarriär. Men om man lade till sjuttio kronor så fick man en specialutgåva med extra cd:n Kompost som innehåller tidigare outgivet material, samt en live-dvd inspelad 2006. Vilket jag givetvis gjorde. Om jag bara köpt samlingsplattan hade det varit dags för en fullständig sinnesundersökning.

 

Jag har varken lyssnat på den vanliga skivan eller tittat på dvd:n ännu. Jag har fastnat i Kompost. En av de helt nya låtarna är just En spelmans jordafärd som är en tolkning av en gammal begravningsvisa av Dan Andersson. Låten är lika tung och deprimerande som Märk hur vår skugga, men den är så fruktansvärt vacker och Thåström gör den så jävla bra att jag inte kan sluta lyssna på den, även om den inte direkt är uppiggande för humöret.

Lyssna på den själva och bilda er en egen uppfattning.


 

Häftet till specialutgåvan innehåller en ovanligt öppenhjärtlig intervju där Thåström delar med sig av sina tankar kring låtskrivande och att spela in plattor, men han säger som vanligt nästan ingenting om sitt privatliv. Dessutom skriver han några rader om varje låt som är med på skivan.

I intervjun berättar Pimme att han var dödligt trött på gitarrmattorna på Det är ni som är dom konstiga det är jag som är normal och Mannen som blev en gris. Därför har de två senaste skivorna varit mer lågmälda och han har vågat låta sin egen röst stå i förgrunden och bära upp låtarna. Vilket jag tror var ett snilledrag, för framför allt Skebokvarnsvägen 209 är bland det bästa Thåström spelat in sen Ebba Gröns dagar.

 

Flera av låtarna på Kompost är alternativa versioner av gamla låtar, där Thåström skurit ner på distade gitarrer och istället fokuserat på sången. Det funkar otroligt bra. Flera spår som jag tyckte var kanonbra redan på Det är ni som är dom konstiga… och Mannen som blev en gris kommer mer till sin rätt på Kompost. Låtar som Ingenting gör mig och Aldrig nånsin komma ner blir mycket tyngre och allvarligare utan gitarrlarmet och Thåströms ord blir mer påtagliga, svårare att värja sig mot och texterna får en helt ny dignitet.

Detta gäller framför allt Ingen neråtsång, en låt som länge betytt så mycket för mig att jag lät den spela en avgörande roll för handlingen i en av novellerna i min bok Jag känner ändå ingen i Norrköping, och vars text skar in i mig redan i den "Neil Young & Crazy Horse-version" som först släpptes. På Kompost har Thåström kanske gjort den bästa och slutgiltiga versionen av den låten och den vackra texten träffar ännu hårdare när ylandet och rundgångarna är borta.

 

Även om det är tjugo års spännvidd mellan när Thåström skrev låtarna på Kompost känns den ändå väldigt sammanhållen. (Imperiets …som eld och Jag är en idiot som först spelades in 1988 är med i nya versioner) Det verkar som att han samlat några favoriterna ur sin egen produktion vars originalversioner han inte varit riktigt nöjd med, och spelat in dem på nytt på ett sätt som mer speglar vem han är idag.

 

Många av mina läsare kanske tycker den här plattan är helt onödig och nöjer sig med att nynna med i gamla Thåströmhits. Men jag, som varit musiknörd i många år, älskar att höra alternativa versioner av mina gamla favoritlåtar. Det gör att jag upptäcker dem på nytt och kanske ser låtarna i ett annat ljus. Dessutom tycker jag att det är ett privilegium att få läsa lite om vad Thåström själv tycker om låtar som följt mig genom livet och stundtals haft ren personlig betydelse för mig.

Till exempel blir jag jävligt glad över att läsa att Thåström, precis som mig, tycker att Jag är en idiot är en av hans bästa texter. Den låten har alltid varit väldigt speciell för mig. (Ni kan läsa mer om varför här.)

En annan sak som glädjer mig på det personliga planet är när jag läser om vad Pimme skriver om Över sundet. Den låten slog sig för alltid in i mitt hjärta redan första gången jag hörde den just för att jag då hade nästan exakt samma funderingar som Thåström formulerar så vackert i texten.

Så här skrev jag i bloggen efter att ha lyssnat igenom plattan Kärlek är för dom samma dag som den släpptes:

 

"Åttonde spåret heter Över sundet. En låt om ett sprucket förhållande som är en slags tvillingsyster till Bob Dylans If you see her, say hello."

(Ni kan läsa hela min mitt inlägg om Kärlek är för dom här.)

 

Så här skriver Thåström själv:

"Idén till texten kan man eventuellt spåra till Dylans If you see her, say hello. "

 

I knew it! Kom ihåg var ni läste det först. ;)

 

PS. Jag vet att jag försummat den här bloggen hela november. Men nu ska jag komma igång med skrivandet igen och lägga ut inlägg regelbundet. DS.


Kommentarer
Postat av: tom lilywhite

Hej Olof, kul att du avgudar Thåström lika mycket som jag. Tack för tipset om Kompost, jag trodde det bara var en vanlig samling och jag har ju redan allt. Men nu ska kolla in den här. Läs mer om Thåström på Nöjesbloggen om du vill. Senaste inlägget om mannen var hans uppträdande i Skavlan på svt.

//Tom

Postat av: Anonymous

Härlig text, Olof! Det var länge sedan jag läste en sån smittande entusiasm. Du verkar ha bra koll på både musik och litteratur och du navigerar efter eget huvud, vilket gör att det nästan alltid är intressant att ta del av dina recensioner/analyser.

2009-12-04 @ 14:03:51
Postat av: Hav utan hamnar

Thåström har sina stunder faktiskt. "En spelmans jordafärd" gör han riktigt bra måste jag säga. Han kan konsten han sjunga dystert.Lev väl!

2009-12-05 @ 19:52:44
URL: http://havutanhamnar.wordpress.com/
Postat av: Angelica

Snart är den här jävla julen över så jag kan köpa min egen skiva. ;P Första skivan på... ehh... typ fem år? Pinsamt egentligen. Har inte ens en skivspelare. Får spela på playstationet. Jag är inte hardcore längre. :(

2009-12-07 @ 00:13:05
URL: http://tjockkatt.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback