Back to normal

Ett tag i vintras när jag jobbade kände jag att jag var på väg mot något som mer liknade vad man brukar kalla ett normalt liv. Dessutom hade jag ett förhållande då vilket gjorde att jag gick mindre på krogen, städade oftare och hade en ganska bra dygnsrytm. Den lön jag fick från jobbet tillsammans med faktumet att jag skötte min ekonomi bättre gjorde att jag faktiskt aldrig var helt pank på flera månader.

Nu är jag tillbaka i det struliga, konstiga livet som arbetslös och singel. Går och driver på dagarna, kollar på gamla tv-serier på nätterna och det känns som att jag nästan alltid bara är en endaste hundring ifrån ekonomisk ruin.

Nu har jag till råga på allt fått det ännu struligare på grund av någon annans misstag.


Jag skulle fått pengar i tisdags från försäkringskassan. Pengarna dök inte upp den dagen, men igår fick jag ett brev från försäkringskassan där de skickade tillbaka blanketten de fick för två veckor sen. Anledningen var att arbetsförmedlingen hade glömt att signera den då de skickade blanketten till FK.

Så jag fick gå tillbaka med blanketten till AF och se till att de gjorde sitt jobb, och nu kommer jag att få vänta ännu en vecka på att få pengar.


Men jag ska inte gnälla allt för mycket. Så här på våren och sommaren lider jag inte direkt av att gå och glida på dagarna, även om jag givetvis skulle vilja ha lite mer stålar.

Vissa dagar trivs jag utmärkt med mitt bohemiska liv fast fickan ekar tommare än skolornas gympasalar under sommarlovet.

Jag har umgåtts mycket med Ronny Punk på sista tiden. Ronny är förtidspensionär och professionell dagdrivare. Om det är fint väder brukar vi köpa med oss kvällstidningarna och sätta oss på en bänk vid stångån, där vi läser, diskuterar och filosoferar.


Igår kom det en äldre herre och satte sig och pratade med oss. Jag känner igen gubben för att han brukar sitta på en bänk nära där jag bor, och jag vet att jag hört ett rykte om att han är en någorlunda känd konstnär. Efter en stund förstod jag att Ronny var bekant med konstnären eftersom han kände dennes son.

Så vi började snacka med gubben som berättade för oss om sitt långa liv. Det visade sig att hans konstnärsskap inte var det enda intressanta med honom. Han hade varit semiproffs i fotboll och varit målvakt i bland annat FC Köpenhamn på sextio- och sjuttiotalet. Dessutom hade han spelat hockey aktivt, tävlat i dans och en gång kommit tvåa i svenska mästerskapet. Allt detta vet Ronny att det stämmer.

Det var kul att lyssna på den äldre herrens historier även om han ibland rörde ihop detaljerna lite, och det blev en trevlig eftermiddag. Det märktes att han tyckte det var roligt att vi ville lyssna. Det fullkomligt lös i hans ögon och han gestikulerade häftigt då han berättade för oss om fotbollsmatcher han spelat, jazzklubbar han besökt och den nyårsafton 1957 då han dansat jitterbugg till Rock around the clock.

Numera gick konstnären på kryckor på grund av någon sjukdom som drabbat benen. Så han var lite nedstämd över att han varken kunde idrotta eller dansa längre. Men oftast var han på gott humör, förklarade han. För att han i sextiofem år hade fått vara fullt frisk, och för att han hade fått uppleva så många roliga och spännande saker.


Jag hoppas att jag kan säga samma sak när jag är sjuttioett.


Kommentarer
Postat av: tom lilywhite

Hej,

att du gillar Dylan och Thåström har jag förstått. Men vad har du för relation till Lars Winnnerbäck? Du skriver inte många rader om Linköpings store son:)

Postat av: zilverryggen

Linköpings store son är och förblir sångaren i Bizzmacken.

2009-05-29 @ 21:50:39
Postat av: Anonym

Hej, har du tänkt på, att när man jobbar får man pengar samma datum, VARJE månad. Kanske kan vara något att fundera på.

2009-06-01 @ 10:51:25
Postat av: Anonym

Hej, har du tänkt att att när man jobbar, får man pengar samma datum, VARJE månad. Du har ju hela Sverige där det säkert finns något jobb till dig.

2009-06-01 @ 10:52:43
Postat av: Pete

Hej, har DU tänkt på att det är största arbetsbristen i sverige på 50år. Men man kan alltid lämna familj och vänner för att jobba i en korvkiosk i Umeå och veta att man har 9K på kontot den 25e !?!

2009-06-02 @ 10:30:50
Postat av: Anonym

Hej och ja, jag vet att det är arbetsbrist. Jag tror dock att det beror på vilket intresse man har för att försöka få ett jobb. Vill man verkligen jobba tror jag att det finns jobb, men kanske inte det man vill göra. Men jag tror inte att alla som har jobb gör det dom vill göra. Om jag skulle bli arbetslös skulle AF jaga mig med blåslampa. Jag förstår inte att man tillåts att vara arbetslös i många år...man får väl inte nya kassadagar bara så där...och AF kräver väl att man söker jobb i hela Sverige. Men har ni ett bra knep att klara sig undan dessa krav, säg till. Jag vill också vara ledig hela sommaren och en bit in på hösten.

2009-06-02 @ 11:58:19
Postat av: Ulven

2009-06-02 @ 12:24:30
Postat av: Anonym

Har du ett knep att skaffe mej och många andra ett jobb över sommaren och en bit in på hösten, är du välkommen att säga till..

2009-06-02 @ 21:08:59
Postat av: Anonym

Hahahaaa.....det är bra, anfall är bästa försvar :)

2009-06-03 @ 09:16:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback