"Vi måste berusa oss...

...vi måste drömma och leka för att inte förnimma tidens ohyggliga flykt."


En tänkvärd replik från Mon Cousin i serien Hedebyborna. Den gjorde mig nästan tårögd igår.

Igår gick jag och hoppades på regn och oväder hela dagen. Det har varit fint väder varenda helg i några veckor nu, och när solen skiner en fredag börjar min kropp ofelbart skrika efter bärs på någon uteservering. Men igår hade jag en stark lust att bara krypa ihop i min soffa och kolla på tv. Och då är det faktiskt skönt med ett riktigt ösregn som smattrar på rutorna. Blir mysigt på nåt sätt.


Förra veckan började den gamla tv-serien Hedebyborna gå i repris på svt. Jag har alla tre säsongerna på dvd, men råkade ändå fastna framför första avsnittet. Då blev jag sugen på att se alla avsnitten ännu en gång.

Igår, när regnet föll utanför mitt fönster, passade jag på att se klart hela första säsongen.


Man kan se att det är över trettio år sen Hedebyborna gjordes, för bland annat ljussättningen är ibland pinsamt dålig. Flera gånger sitter skådespelarna i skuggan när de blir filmade så att man knappt ser deras ansikten.. Men manuset och skådespelarinsatserna står sig starka än idag. Hela historien om den lilla sörmländska byn på 30- och 40-talet är stundtals dråpligt komisk men hela tiden djupt gripande och ofta väldigt tragiskt. Man kan säga att den handlar om hur livet och statusförhållanden förändras för arbetare, bönder, borgare och adel innan och under andra världskriget.

Det finns ett antal huvudpersoner som har lika bärande roller, och spelas av den dåvarande svenska skådespelareliten. Vissa av dessa personer älskar man som tittare och andra hatar man. Men de flesta kan man inte låta bli att tycka om, trots deras fel och brister.

Det starkaste exemplet på det är Sixten Svensson, en alkoholiserad dagdrivare som faktiskt beter sig som ett svin mot sin familj. Han krökar upp den lilla hushållskassan familjen har, vägrar söka jobb, men klagar ändå hela tiden över att hans liv består av "slit och släp, aldrig får man ta fem minuter". Trots det är han min favoritkaraktär i hela serien. Jag kan inte låta bli att bli glad varje gång jag får se honom. För att han hela tiden är så rolig i sitt gnällande, och för att han hela tiden har som ambition (förutom att smita undan alla slags plikter) att få omgivningen att skratta med vitsar och dryga kommentarer.


Det bästa med Hedebyborna är ändå dialogen. Byborna kryddar hela tiden sitt språk med totalt intetsägande kommentarer som "Det vore synd att klaga", "Man ska inte döma" eller "Det stundar dyrtider". De kan hålla en tvåminuters-monolog om ett ämne för att sedan avsluta med en mening som betyder att allt det jag just sagt har jag egentligen ingen aning om.

Ibland kommer det ren och skär poesi ur personernas munnar, som det citat jag inledde det här inlägget med. Ofta kommer det klockrena repliker av det brännvinsromantiska slaget som är så oerhört komiska att jag garvar rakt ut framför tv:n.


En av dessa stod baronens försupne kusin för redan i första avsnittet. Jag funderar på att stjäla den och använda den själv i eftermiddag.

Jag tänker gå in på Royal arms, veva med armen åt Orhan och säga med barsk röst:

"Ro hit med en grogg. Och låt det gå fort. Jag är alkoholist!"


Jag hade en fin kväll tillsammans med Hedebyborna igår, och jag har tolv avsnitt kvar att titta på. Serien går på ettan på söndagar. Om ni inte har sett den så måste ni bara titta.


Kommentarer
Postat av: Gammal Hårdrockare

Älskar Hedebyborna! Har också samlarboxen. En av de få äldre serier som är riktigt jävla bra, annars så brukar man ju bli besviken. Man sitter och retar sig på att det är övertydligt och fånigt, men Hedebyborna, den håller fortfarande!

Postat av: Pata

Scenerna på stationen i Hedebyborna är väl inspelat på Linghems tågstation om jag inte kommer ihåg fel...!?

2009-05-10 @ 12:07:31
Postat av: Olof

Helt riktigt, Pata!

2009-05-10 @ 12:22:52
Postat av: denhemlige

Är rätt bakis och sliten men man ska inte prata om rep i hängd mans hus.

;)

2009-05-10 @ 17:42:00
Postat av: Frunk

Det är rätt sköna karraktärer i Hedebyborna och ingen där är ju perfekt och felfri men en del är dock mer sympatiska än andra. Så som det brukar vara även i det verkliga livet.

2009-05-11 @ 00:44:52
Postat av: Rilly

Äntligen har den börjat visas igen. Jag har väntat länge. " Slit o släp aldrig en ledig stund "

2009-05-11 @ 11:54:53
Postat av: wiictoria

aldrig sett hedebyborna,

2009-05-11 @ 15:09:24
URL: http://wickipedia.blogg.se/
Postat av: Anonymous

citatet om att man måste berusa sig, låter som en parafras på den franske poeten Baudlaire

2009-05-12 @ 12:52:25
Postat av: Kålle

innebär detta alltså att det är två säsonger till att vänta av denna fantastiska serie?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback