En spännande tillvaro som Mjölbyredigerare

Söndag eftermiddag. Inte det minsta bakis. Jag tog det lugnt igår. Var visserligen på Champet en sväng på eftermiddagen, men jag drack bara två öl och gick hem strax efter sex. När jag kom hem lagade jag en stor köttfärssås som räcker till fyra stora portioner, så nu har jag några matlådor till nästa vecka. Kvällen ägnade jag åt att kolla på Inglorius Basterds. Tyckte den var bra, men inte alls så suverän som man förväntar sig när det gäller Tarantino. Ingen Pulp fiction direkt. Fast slutet gillade jag skarpt.

Idag har jag tagit en långpromenad med Köttet. Ikväll blir det väl att titta på TV och se om jag kan tvätta. Det är fullbokat i tvättstugan, men jag hoppas att den som tvättar nu blir klar lite tidigare.

 

Nu har jag bara en vecka kvar av praktiken på Corren. Tiden har gått väldigt fort. Det är bra för det innebär att jag även har slagit ihjäl det mesta av helvetesmånaden november. Och just i år har det varit till och med gråare än vanligt.

Jag tycker att jag kom in i redigerandet ganska snabbt, även om det var fyra år sen jag ägnade mig åt det yrket. Det dröjde inte många dagar innan jag råkade få bli ansvarig för Mjölbysidorna. Mjölbyredaktionen tyckte tydligen att jag gjorde ett bra jobb för jag fick fortsätta med det. Så det är det jag har gjort på sista tiden, redigerat lokala nyheter.

Det är spännande vill jag lova och man känner att man befinner sig i händelsernas centrum. En dag hade biblioteket fått ny dörr. Det blev en helsida med stor bild och nyheten hamnade även på förstasidan. En annan dag var det en kvinna från Boxholm tyckte det saknades en lekpark i samhällets centrum. Det blev givetvis en helsida det också.

Imorgon är det dags igen. Då får vi se om det hänt något spännande i Mjölbyområdet i helgen.

 

De senaste åren när jag varit arbetslös eller jobbat som diskare eller popcornspoppare hade jag nästan glömt att jag har utbildning och kunskaper att utföra ett jobb som är ganska kvalificerat, ger någorlunda bra betalt och som jag dessutom trivs med.

Nu har jag funderat lite över vad jag skulle vilja göra om jag kan slå mig in i tidningsbranschen igen. Jag har kommit fram till att jag egentligen inte är så intresserad av att vara lokalreporter. Jag tycker inte att en nyhetsartikel är någon direkt konstnärlig utmaning att producera. Det är mer av ett hantverk där det gäller att få fram det viktigaste i en ganska kort text. En reporter behöver egentligen inte vara så duktig på att skriva, det yrket handlar mer om att ha näsa för att snoka fram bra nyheter. (Vilket givetvis kräver en viss talang det med. Jag ser absolut inte ner på reporteryrket, jag säger bara att det inte direkt är min cup of tea. Det finns folk som verkligen brinner för nyhetsjournalistik och gör ett jättebra jobb, men jag tillhör nog inte dem.)

Så jag jobbar nog hellre som redigerare. Jag trivs med att sitta framför datorn och fixa till morgondagens sidor, istället för att springa omkring och intervjua folk. Det är visserligen ett hantverk det också, men ibland har man möjlighet att snitsa till det med annorlunda bilder och färger.

Däremot skulle jag gärna ha någon slags delad tjänst där jag förutom att redigera skriver för kultursidorna. I en krönika eller recension har man lite mer frihet att få fram sina egna tankar, och man kan skriva texter som är lite mer litterära. Och om jag gör en intervju så pratar jag hellre med en författare eller musiker än med en politiker.

 

Tyvärr är tidningsbranschen alltid svår och nu är det dessutom lågkonjunktur. Corren har de senaste åren gjort sig av med ett antal tjänster, så ett fast jobb är det inte ens någon idé att drömma om i nuläget. Men jag har snackat lite med min handledare om möjligheterna för mig att få jobba lite. Han verkade nöjd med mina insatser hittills, och han funderade på om jag kanske kunde bli inhoppare när folk blir sjuka eller vill ha ledigt.

Ingenting är spikat ännu och vi skulle snacka mer om det här innan jag slutar. Men om allt går bra kanske jag blir timvikarie som redigerare efter praktiken.

Givetvis är jag fortfarande ute efter fast jobb. Men man måste vara lite realistisk och vara glad över det man kan få. Livet som timvikarie kan vara lite struligt eftersom man får svårt att planera sitt liv. Men förra vintern springvickade jag som diskare, och det måste anses vara en klar förbättring att istället vara redigerare. Och om jag jobbar deltid som redigerare har jag mycket större meriter när jag väl söker fasta jobb i den branschen.

Dessutom tänker jag någon dag innan praktiken är slut kliva in på kulturredaktionen och se om de har intresse av att låta mig skriva för dem på frilansbasis. Ibland ger jag er lite skiv- eller bokrecensioner här, och många av mina texter påminner om krönikor. Det skulle vara kul att få skriva såna grejer i ett mer officiellt medium än min egen blogg.


Kommentarer
Postat av: vattukvinnan

Go Olof! Go Olof!

2009-11-23 @ 08:42:10
Postat av: Micael Goth

Hej Olof! Bra att du fått in den berömda foten. Det är ju jäkligt tuffa tider i tidningsvärlden, hoppas det ordnar sig. Ett timvik är en bra början./ Micael

Postat av: Mike Ness

Tom Waits på svenska...http://www.myspace.com/badliversweden

2009-11-26 @ 20:09:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback