Har Nimrod haft sex med Kissie och Dessie i Alabama?

Jag har ingen aning, men detta är några av de mest eftersökta orden i bloggar just nu. Vi får se om rubriken ger fler läsare.


Igår var en sån där dag som inträffar då och då så här års när man bor ensam och inte knegar. Jag pratade inte med en enda människa In Real Life. Då räknar jag inte personalen på bibblan eller kassörskan på netto.

När jag käkat frukost, druckit kaffe, morgonsurfat och kollat tidningar, facebook och bloggar, tagit ett bad och ännu en kopp kaffe ringde jag till Ronny för att föreslå en fika. Men den gamle punkarn var trött och sa att han skulle höra av sig senare. Jag orkade inte sitta kvar i lägenheten och glo, så jag tog en promenad längs ån ner till stan och biblioteket. Där läste jag Journalisten, som inte hade ett enda ledigt jobb det här numret, och kollade sen så att min bok stod på en någorlunda synlig plats. Det gjorde den. Min novellsamling stod på Nyheter som i stort sett är den första hyllan man ser när man kommer in på Linköpings stadsbibliotek.

Sen hämtade jag ut en bok som jag lämnat som inköpsförslag och som kom in dagen innan. Det var Reheated Cabbage av Irvine Welsh, en bok som jag varit sugen på ända sen jag beställde den.

För övrigt måste jag säga att Linköpings stadsbibliotek är lite av min fasta punkt i tillvaron, min vän i livet. Jag har hängt där regelbundet ända sen jag var liten och personalen har alltid varit vänlig och tillmötesgående. Det är ofta jag har förslag på böcker de ska köpa in och jag tror inte att de nekat mig en enda gång. Jag vet inte om det beror på att just det biblioteket har en rikligt tilltagen budget, eller om det är jag som ger så intressanta inköpsförslag.

I vilket fall som helst, varje gång jag hör talas om en bok jag skulle vilja läsa går jag in på bibliotekets hemsida och lägger den som förslag – det kan hända fem gånger på en vecka i bästa fall. Någon vecka senare får jag ofelbart ett mail där jag får veta att stadsbiblioteket kommer att köpa in boken. Sen får jag första tjing på den och behöver inte ens betala ett korvöre i reservationsavgift. Just nu väntar jag på Crime även den av Irvine Welsh, Nick Hornbys Juliet, Naked, och Strage Text som är samlade musikreportage av Linköpingssonen Fredrik Strage.

Det här är en helt suverän service som jag är mycket tacksam över.  


På vägen hem tittade jag förbi Hamlet för att se om Sluggo var där. Han brukar äta lunch på den puben i stort sett varje dag när han är hemma från sitt jobb i Norge, och jag tänkte att jag kunde ta en kaffe och snacka skit med honom. Men det var ingen jag kände på Hamlet igår eftermiddag, antagligen var Sluggo och spelade golf. Det brukar vara det enda som kan bryta hans lunchvanor.

Så jag promenerade hem utan att pratat med en käft. När jag varit hemma i tio minuter ringde Ronny. Han hade råkat somna om, men var nu sugen på en fika eller en promenad. Men då orkade jag inte vända och gå tillbaka till stan.

 

Eftermiddagen och kvällen ägnade jag åt att läsa och se på TV. Onsdagskvällarna har blivit något av min stora TV-kväll, eftersom det då är både Postadress Manchester och True Blood. Vampyrserien skulle jag väl inte tjuta om jag missade ett avsnitt av, men Postadress Manchester är nog det bästa som går på TV just nu. Efter första avsnittet var jag lite avvaktande, men från och med andra delen insåg jag charmen med brevbärarna och deras inbördes intriger. Serien är både rolig, sorglig och dramatisk och har ett persongalleri som är nästan omöjligt att inte engagera sig i. Det är fascinerande hur bra BBC är på att göra socialrealistiska dramaserier i arbetarklassmiljö. Tyvärr är det bara ett avsnitt kvar.

 

Mellan programmen läste jag lite i Reheated Cabbage som är en samling noveller som Irvine Welsh tidigare publicerat i olika tidskrifter, och en nyskriven kortroman. Jag har inga som helst problem med att läsa böcker på engelska och har läst tegelstenar på det språket i många år. Men när det gäller Irvine Welsh så stöter även jag på patrull ibland och föredrar faktiskt att läsa honom översatt till svenska.

Stundtals skriver han nämligen på ett språk som knappt är engelska, utan någon slags ljudhärmande skotsk slang. Meningen "But it was her own fault because she knew that I wanted to stay in for the football" skriver Welsh således "Bit it wis her ain fault because she kent that ah wanted tae stey in fir the fitba" och "We don´t have to stay long, it would be nice for the children" heter "Wi dinnae huv tae stey long, it wid be nice fir the bairns".

Det går lite trögt i början, men man vänjer sig faktiskt efter att par sidor. Och som tur var verkar det som att det bara var de två första novellerna som helt är skrivna på det här sättet. I de övriga berättelserna är det bara dialogen som är ljudhärmande skotska, medan den övriga texten mer lutar åt vad språkvetare kallar BBC-engelska.

Jag kommer att skriva mer om Reheated cabbage när jag läst klart.

Ikväll tänkte jag kolla på United states of Tara, för att se om den serien är nåt att ha.

Fotnot: Jag skrev häromdagen att jag har svårt att skriva korta texter. Ser ni vad jag menar? Det här inlägget handlar om en dag då det knappt hände någonting, och ändå blev det så här långt. Börjar jag skriva kan jag inte sluta.


Kommentarer
Postat av: Gert-Inge

Tror du skåningen är glad på lördag?

2009-09-25 @ 10:45:13
Postat av: Robert

Jag har inte vågat läsa Welsh översatt till svenska, läser alltid på engelska. Skulle det bli någon mening som ser svår ut läser jag den bara högt för mig själv så brukar det lösa sig.Sugen på fler brevbärare i Manchester (jag har inte sett tv-serien) så se filmen Looking for Eric? Socialrealism så det räcker och blir över.

Postat av: Olof

Jag är grymt sugen på Looking for Eric. Inte minst eftersom det är Ken Loach som regisserat. Jag älskade Mitt namn är Joe, Sweet Sixteen, Land och Frihet, och Frihetesn pris.

Looking for Eric verkar visserligen vara en aning lättsammare än dessa filmer.

2009-09-25 @ 19:27:30
Postat av: rilly

Ken Loach är bäst.

2009-09-28 @ 15:14:49
Postat av: nils

Missa inte den nya bloggstjärnan.. Skriver om allt från bloggkändisar till en härlig vardag..Kika in och följ ...wwww.radiopojken.se

2009-09-28 @ 20:19:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback