Min andra dag som immigrant

Första dagen på jobbet var en informationsdag för de nyanställda och den hölls i ett konferensrum på hotellet. Förutom att berätta för oss om själva jobbet och företaget som anställt oss var det också en massa information om skatter, hur man skulle skaffa bankkonto och en massa andra saker.

Mina nya arbetsgivare verkar mycket hjälpsamma. De hade med sig alla blanketter, så det var bara att fylla i sina uppgifter. Så om allt går som det ska så kan jag snart få in min första lön (vi får betalt en gång i veckan, tydligen rätt vanligt på brittiska öarna) på ett irländskt konto och jag behöver bara betala den lägsta skatten. Om jag inte fått hjälp med allt detta är det stor risk att jag skulle fått betala nödskatt på 50% i början, och sen fått gå igenom en massa strul för att få tillbaka dessa pengar.

 

Det var en jävla massa information vi fick och en jävla massa blanketter att fylla i. Dessutom var allt på engelska och jag blev även presenterad för 30 nya personer under de korta rökpauserna. Så jag kände mig stundtals ganska förvirrad där jag gick omkring, skakade hand med folk och tusen gånger fick säga ”My name is Olof, I´m from Sweden”.

 

Efter lunch fick vi ett papper med namn på en massa folk som ville hyra ut hus och lägenheter i Dundalk med kort varsel. Jag, Lenin och Fredrik (Belgaren) bestämde oss för att försöka hitta nåt att dela på. Det var bara att ringa runt blixtsnabbt, för konkurrensen om de bästa ställen var stenhård från de andra nyanställda.

Först var vi och kollade på ett hus som egentligen var mycket större än vi behövde, men som låg mycket centralt. Tyvärr såg det ut som en byggarbetsplats när vi var där. Den gamle irländske gubben som hade huset verkade halvpackad och försäkrade att allt skulle vara klart och redo för oss att flytta in på söndag. Vi blev lite tveksamma eftersom företaget helst bara ville betala för tre nätter på hotellet och vi inte visste vart vi skulle ta vägen mellan onsdag och söndag. Dessutom var huset ganska dyrt med Dundalska mått mätt.

Så vi ringde till en annan kille som hade ett hus att hyra ut till ett mycket rimligt pris. När vi kollade på kartan så verkade stället ligga mittemellan jobbet och innerstaden.

Belgaren har praktiskt nog bil, så vi körde dit blixtsnabbt. När vi nästan var framme så upptäckte jag att adressen låg i närheten av Avenue Inn, puben där jag tog den första pinten dagen innan.

 

Huset låg i ett lugnt litet radhusområde där det mest verkade bo barnfamiljer. Alla hus hade en liten trädgård och på en gräsmatta såg jag ett gäng småkillar med snaggade skallar som lirade fotboll. Men det idylliska intrycket bröts något när jag fick se en husvägg där någon med stora bokstäver sprayat förkortningen till en viss irländsk organisation, och jag insåg att vi faktiskt befann oss bara kilometer från gränsen till Nordirland.

Huset vi kollade på helt okej med vardagsrum och kök på nedervåningen och tre sovrum på övervåningen. Det fanns uteplats på både fram- och baksidan. Paret som visade oss huset ville hyra ut möblerat och då ingick tv, tvättmaskin och full köksutrustning.
Allt detta till ett pris av femtio euro per man i veckan.

Jag diskuterade lite med mina blivande rumskamrater och övertalade dem att vi skulle tacka ja på studs. Ägarna skulle nämligen visa huset för några andra en timma senare, och jag tyckte läget var perfekt eftersom det bara är en kvarts gångväg till jobbet och tio minuters promenad till stadskärnan.

 

Vi bestämde oss för att kila upp till Avenue Inn och fira att vi hittat bostad med en pint. Lokalpuben låg bara tvåhundra meter från min nya adress, och precis bredvid finns bookmaker, apotek, en liten affär och ett skräpmatshak.
Allt en grabb kan behöva.

 

Så nu vet ni vad jag menar med att allt har gått väldigt snabbt. Imorgon (onsdag) ska jag flytta ihop med de två första killarna jag pratade med, och mitt nya stamhak kommer förmodligen att bli stället där jag tog min första Guinness i det nya landet.

 

På kvällen åkte vi in till stan och käkade pizza. Efter det blev det en stilla pint på en pub som var nästan folktom faktiskt. Jag vet inte om det är så på måndagar i Dundalk eller om vi helt enkelt bara hamnade på fel ställe.

Somnade framför Law and Order efter en händelserik dag.


Kommentarer
Postat av: Angelica

Fan vad häftigt, grattis till huset. :) Kul att allt verkar gå så bra för dig!

Postat av: Frunk

Det där låter lite spännande. Fortsätt nu att blogga om det. Vad ska ni jobba med?

2010-08-11 @ 20:23:49
Postat av: Karin

Schysst design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Skitsnyggt i alla fall!

2011-07-11 @ 10:24:09
URL: http://gravidforsakring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback