Pippi är fri som en fågel

I söndags lyssnade jag på en intervju på P4 med Inger Nilsson som en gång spelade Pippi Långstrump. Hon var med i programmet för att hon medverkar i nån pjäs som snart har premiär. Men i början av intervjun hakade programledaren upp sig på att Inger var singel och inte hade några barn. Han tyckte verkligen det var underligt att Inger levde ensam och frågade hur det kom sig att hon var ensamstående, om det var självvalt eller om hon inte hade hittat den rätte. Han verkade nästan tycka synd om Inger och fortsatte med att fråga om hon inte längtade efter egna barn

Det sorgliga var att det hördes att den 50åriga kvinnan verkligen inte ville svara på frågor om det, utan givetvis prata om sitt jobb som skådespelerska. Men programledaren gav sig inte och stämningen blev faktiskt olustig.

Jag önskar att jag jobbade på radio. Då skulle jag börja utsätta folk som lever i kärnfamiljer för samma behandling.

 

Om jag fick en gäst som var gift och hade två barn skulle jag stenhårt ifrågasätta hennes livsstil. Jag skulle fråga henne hur det hade kommit sig att hon hamnat i den här klaustrofobiska situationen, med äkta make, huslån och ungar. Vad var det som hade gått snett? Var det omgivningen som pressat och tyckt att hon var för gammal för att vara singel och fri som en fågel?

Jag skulle ifrågasätta att hon överhuvudtaget gift sig. Fråga om det var självvalt eller om hon helt enkelt inte klarade av att leva ensam och stå på egna ben. Måste du verkligen ha en man att luta dig mot? Har du aldrig lärt dig att ta hand om dig själv? Fråga om hon verkligen älskade sin make och insinuera att hon gift sig med honom för att det var bekvämt. Kan du inte skilja dig? Om hon inte ville det skulle jag rakt ut säga att jag trodde att det var praktiska och ekonomiska orsaker som var grund för äktenskapet.

Sen skulle jag fråga henne varför i helvete hon hade fått för sig att skaffa två ungar. Det verkar ju asjobbigt att ha barn. Jag skulle säga att det måste vara pressande med allt ansvar och alla plikter, och fråga henne om hon innerst inne kanske ångrade sig. Hade du verkligen tänkt igenom ett så stort beslut, skulle inte ditt liv varit enklare utan de där ungarna? Och är du och din man verkligen lämpliga som föräldrar? Ni som inte ens älskar varandra och lever i något som måste kallas ett skenäktenskap.

Vilka förklaringar hon än hade skulle jag låta det stå glasklart för henne och lyssnarna att jag tyckte väldigt synd om henne, för att hon behövde leva som hon gjorde.

 

Sen när jag ägnat tio minuter åt att ifrågasätta hennes privatliv, skulle jag ställa några frågor om hennes yrke som musiker, skådespelare eller vad det kan vara. För det var så programledaren i P4 gjorde.


Kommentarer
Postat av: denhemlige

Gammal hårdrockare verkar ha smittat av sig :)

Men fyfan vilken jävla stil av reportern!

Inga reflektioner om sjuåringen som lirade GTA4?

2010-02-24 @ 20:21:03
Postat av: Rogga

Hoppas du någon gång får chansen att jobba med radio, skulle sitta som klistrad och höra och njuta! Men som sagt ett jävla sätt av reportern!

Postat av: Calle

Kristina Lugn har sammanfattat det rätt bra om kärnfamiljen. För övrigt skulle jag vilja höra henne mer i radio."Som barn fick jag för mig att Döden var fru till Gud. Fadern Gud och modern Död – den ultimata kärnfamiljen."

2010-02-25 @ 10:04:47
Postat av: Gammal Hårdrockare.

Härlig text! Jag gillade den verkligen.

2010-02-25 @ 21:53:25
URL: http://gammalhardrockare.blogspot.com/
Postat av: tom lilywhite

Hej Olof!

Klockrent! Jag hatar media som utgår från att tvåsamheten är det normala. Alla vi som gillar friheten har ju rätt att ifrågasätta kärnfamiljens vara.

M v h

Tom

2010-02-26 @ 09:26:42
URL: http://nojesbloggen.blogdog.se
Postat av: Frunk

Kul och lite skruvat skrivet!

Folk borde ju kunna välja att leva som dom behagar inom rimliga gränser utan att bli misstänkliggjorda och ifrågasatta av främmande människor som tar sig rätten att sätta sig till doms över andras leverne.

2010-02-26 @ 15:57:00
Postat av: Anonym

Låter som en rubbad reporter... förhoppningsvis inte helt vanligt att en intervju snöar inte på just det sättet. Hoppas det är just DEN REPORTERN du drömmer om att sätta dit och ifrågasätta, smula sönder dennes insnöade, traditionella, trångsynta sätt att se på val eller ofrivilligt "val" om ens leverne ;-)

2010-02-26 @ 16:43:04
Postat av: OM

Grattis på födelsedagen!!

2010-02-27 @ 08:07:47
Postat av: Peter

Förutom att det var tråkigt för Inger att hon fick ägna intervjun åt att förklara sitt privatliv istället för att tala om sitt arbetsliv så är uppförandet hod journalisetn inte alls konstigt eller onormalt.Alla människor är såna att man accepterar folk som följer normen, konventionerna och gör som alla andra och ifrågasätter eller är åtminstone nyfikna på folk som bryter konventionerna och går sin egen väg.Du frågar inte dina vänner varför de har kläder på sig, men den dag en person betämmer sig för att vägra bära kläder så kommer du säkerligen att ifrågasätta det valet och vara nyfiken på hans val.På samma sätt ifrågasätter man inte folk som bor i villa, har 9-5 jobb, kör Volvo, är gifta och har barn, medan de som bor i en koja i skogen, vägrar arbeta, kör Trabant, medvetet väljer det barnlösa singel livet, nästan alltid får förklara sitt val.Det är ju enklast att följa normen och inte göra ett val, väljer du okonventionellt så har du tagit ställning och får vara beredd att förklara dig.

2010-02-27 @ 12:39:03
Postat av: Henke

Skönt att se denna bitterhet som denna blogg består av.

Tänk om jag hadde så små problem som ni,då skulle livet vara ett ända lyckorus.

2010-02-27 @ 13:23:54
Postat av: Ringmuskel

Hadde?

2010-02-27 @ 15:33:41
Postat av: Gammal Hårdrockare.

Henke:Kan inte du redogöra för dina STORA problem då?

2010-03-01 @ 11:39:40
URL: http://gammalhardrockare.blogspot.com/
Postat av: Olof

Jag tycker Henkes kommentar fullständigt genomsyras av bitterhet.

2010-03-01 @ 12:09:46
Postat av: denhemlige

"Tänk om jag hade så små problem som ni,då skulle livet vara ett enda lyckorus."Ja, det måste vara bland det bittraste som publicerats här.

2010-03-01 @ 14:01:33
Postat av: Angelica

Stackars Inger. :( Nu fick jag ont i magen.

2010-03-01 @ 16:19:57
URL: http://tjockkatt.webblogg.se/
Postat av: Rasta Popolov

Undrar om Olof bara är en påhittad figur som endast existerar på internet?

2010-03-01 @ 17:30:42
Postat av: Gert-Inge

olof är en livs levande figur

2010-03-01 @ 18:22:43
Postat av: Rasta Popolov

Figur? Du måste mena lemur.

2010-03-02 @ 17:23:07
Postat av: Henrik (från quizen

Tummen upp Olof! Många gånger har man fått frågan: "Men ska du inte skaffa barn då Herik...". Jag svarar: "Jag gör det när jag känner för det, om jag någonsin kommer känna för det".

Inte ett bra svar enligt många.

2010-03-04 @ 23:48:18
Postat av: Malin

Men inlägg som du skrivit tidigare på denna blogg uttrycker just enl'ngtan om att hitta kärleken och skaffa barn?? Naturligtvis ska inte en journalist ifrågasätta någons livsval men i det här inlägget verkar det som du fördömer dem som gjort ett annat val än dig, och det är kanske inte bättre?

2010-04-05 @ 19:52:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback