Hur kan någon vara avundsjuk på Kindaparet?

image133Correns ledare igår (http://www.corren.se/archive/2007/8/8/jbm3i1xe88l8efs.xml) handlade om det så kallade Kindaparet. Paret har varit omskriva och debatterade i Corren i några veckor nu.
 Kortfattat är det så att Kindaparet är en man och en kvinna bosatta i just Kinda, som rakt ut säger att de inte vill jobba utan hellre lever på bidrag. De vägrar helt enkelt att söka jobb, och har fått sitt socialbidrag indraget av den andledningen flera gånger. Men socialen i Sverige får inte låta någon svälta, så till slut får de bidrag igen. Correns journalister har varit hemma hos paret och vittnar om att de lever mycket fattigt.

Detta har väckt starka reaktioner hos Correns läsare och flera uttrycker åsikter som "jag hatar mitt jobb men går ändå dit, så Kindaparet ska inte slippa undan."

Dessa reaktioner tar Correns ledarskribent som ett tecken på att alliansens politik är bra, med sänkta bidrag för arbetslösa. Skribenten är föraktfull mot de arbetssökande och menar att många unga har "orealistiska förväntningar på arbetslivet".

Vad jag undrar är varför alla dessa som är upprörda över Kindaparet inte har sagt upp sig från sina jobb, om det är så bra att leva på bidrag? Varför Correns ledarskribent inte har gjort det förstår jag. Han har ett välbetalt intellektuellt stimulerande jobb (och därför ingen rätt att vara så föraktfull). Men varför har inte alla de andra knegarna sagt upp sig?

Faktum är att ingen lever särskilt bra på bidrag, och Kindaparet har med största säkerhet ett miserabelt liv. Alla som har ett jobb har det bättre än dem. Även om de tjänar dåligt så har de mer pengar än Kindaparet, och att ha ett jobb ger en social trygghet som inte många vill vara utan. Har man dessutom ett jobb finns alltid en liten möjlighet att kanske få ett bättre jobb en dag. Att jobba ger en merit, men att leva på bidrag är inget som imponerar på framtida arbetsgivare.

Jag är inte ett dugg avundsjuk på Kindaparet, och är faktiskt av den kanske uppseendeväckande åsikten att myndigheterna ska låta dem vara ifred. Ge dem minsta möjliga existens minimum, och sluta sen besvära dem.

Det kommer alltid att finnas en viss procent arbetslöshet i vårt land, och det är för att marknaden och politiker vill ha det så. För låg arbetslöshet ger hög inflation, och om arbetstagarna inte är rädda för att få kicken kanske de börjar ställa krav. Andelen människor i Sverige som tänker som Kindaparet är försvinnande liten. Nästan alla av oss inser med handen på hjärtat att deras liv antagligen är hemskt torftigt. Eftersom antalet arbetslösa politikerna tycker att Sverige ska ha är mångdubbelt större än Kindaparet och dess gelikar, så kan vi väl bara låta dem vara.

Jag, som verkligen behöver ett jobb, vill inte konkurrera om en anställning med en kille som inte vill jobba utan har blivit tvingad av arbetsförmedlingen att gå dit. Ingen arbetsgivare vill ha med någon som tänker som Kindaparet att göra, och att kalla en sådan person på anställningsintervju är bara slöseri med tid. Paret är antagligen en pina för alla på arbetsförmedlingen och socialen, och dessa myndigheter skulle nog pusta ut om de slapp slösa energi på att tvinga dem att söka jobb.. Det kostar mer för samhället att försöka tvinga dem att jobba, än att bara lämna dem ifred.

I stället för att klaga på Kindaparet, tycker jag vi alla ska sparka uppåt och rikta vår ilska på direktörer som tar ut orimliga bonusar och företag som gör otroligt kreativ skatteplanering. Det är de som kostar pengar för vårt samhälle. Kindaparets bidrag är en spottstyver i de sammanhangen.


Kommentarer
Postat av: Erik

På vilket sätt kostar diriktörers bonusar skattebetalarna pengar?

2007-08-11 @ 13:08:42
Postat av: Lisalill

Ett annorlunda perspektiv men tänkvärt sätt att se på problematiken. Om jag inte minns fel så levde
paret även till viss del på sina odlingar.
Du har rätt i att detta levnadssätt endast berör ett fåtal människor. Ofta finns bakomliggande orsaker som får människor att välja detta fattiga leverne.
Ha en fortsatt trevlig helg!/ Lisalill


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback