Vi rödhåriga måste försvara våra rättigheter

image149Jag har alltid identifierat mig starkt som rödhårig. Barn har en förmåga att alltid reta den som är annorlunda. Jag var inte tjock som barn, och jag hade varken glasögon eller tandställning. Så om någon ville reta mig blev det för mitt röda hår. Jag var aldrig mobbad på något sätt. Det beror på att jag hade ett jävla temperament, och inte var rädd att ge mig in i slagsmål med killar som var flera år äldre och vägde dubbelt så mycket. Om någon retade mig för mitt röda hår fick de ångra det. Fördomsfulla människor skulle kunna hävda att mitt temperament har att göra med min hårfärg.

Jag tycker alltid det är trevligt att möta andra människor som har samma hårfärg som jag, det känns som att vi har något gemensamt.. Det är en av anledningarna att jag har åkt till semester till Irland flera gånger. Skottland och Irland har flest andel rödhåriga i världen, lite över 10 procent. På jorden som helhet är endast en procent av befolkningen rödhåriga. Vi är en minoritet, en befolkningsgrupp som måste försvara våra rättigheter.

På medeltiden trodde man att rödhåriga personer var tillverkade då mamman hade mens. Rött var djävulens färg, och rödhårighet kunde tyda på att en människa var häxa, varulv eller vampyr. I det gamla Egypten offrade man ibland rödhåriga till Gudarna, och Shakespeare försedde sina ondaste karaktärer med röda peruker..

Som barn fick jag som sagt ibland höra att "mitt huvud brann" eller bli kallad rödtopp. Då vi var i yngre tonåren var "rödragg" ett skällsord som jag och flera andra blev kallade, och det syftade givetvis på att vårat könshår hade samma färg som vårt övriga hår.

När jag blev vuxen upphörde alla slags trakasserier jag fått utstå på grund av min hårfärg. I Sverige retar vi inte rödhåriga när vi blivit vuxna. Men i England har även vuxna rödhåriga problem. Att det är i England mina bröder och systrar blir förföljda förvånar mig inte alls.

I England pågår just nu en debatt om huruvida trakasserier av rödhåriga ska kallas ett hatbrott och jämställas med rasism och trakasserier av homosexuella. De har till och med ett ord för hat mot rödhåriga, det kallas Gingerism.

Ni kanske tycker att det låter löjligt, men det är det inte. Fotografen Charlotte Rushton har gjort en fotobok av just rödhåriga människor. Rushton är själv rödhårig, och berättar att hon har bokstavligen blivit spottad på, på grund av sin hårfärg. Av de 300 personer hon har fotograferat till sin bok uppger 298 att de blivit trakasserade på grund av sitt röda hår.

En servitris i Plymoth har blivit tilldömd ett skadestånd på nästan 18.000 pund, för att hon trakasserades på sin arbetsplats för att hon var rödhårig. Sarah Primmer, som hon heter, har nu färgat sitt hår blont för att slippa liknande incidenter i framtiden.

Det värsta hatbrottet mot rödhåriga i England hände 2003, då en 20årig man blev knivhuggen till döds på grund av sitt röda hår.

image148
Familjen Chapman (bilden ovan) från Newcastle består av sex rödhåriga individer som har haft problem länge. De har tvingats flytta tre gånger de senaste åren på grund av upprepade trakasserier. Deras barn har fått stryk av andra ungdomar, deras fönsterrutor har krossats på alla ställen de bott på, och de har fått sina husväggar nersprayade med anti-rödhåriga slagord.

Det finns ett ord för sånt här och det kallas pogromer.

Ni kanske tror att det här är ett stort skämt. Allt jag har skrivit är fullständigt sant, om ni googlar på "gingerism" får ni över 40.000 träffar. Sök på samma ord på youtube, och ni kan se att rasismen mot rödhåriga debatteras i engelsk tv.

FN borde erkänna rödhåriga som minoritet, och skydda våra rättigheter. Att trakassera någon på grund av dess hårfärg borde innefattas i lagen om hets mot folkgrupp.


Kommentarer
Postat av: Jimmy

Hej Olof med vänner!Jag skulle vilja få berätta om en nystartad poker sajt som har startat nu. Hoppas att vissa av er uppskattar den.
Poker sajten heter Poker Fox, och det som är så himla bra med denna sajt är att den erbjuder alla spelare 80% RAKEBACK.
Och det hör ju inte direkt till vanligheten ibland alla olika poker bolag, oftast så är det ju bara vissa spelare som får en sådan bra deal, och övriga spelare får hålla sig till bra mycket mindre rakeback.
Men med denna super RAKEBACK så har alla spelare verkligen en super möjlighet att få bankrullen att växa lite snabbare. Rakebacken rullar in på ditt konto helt automatiskt med en uppdatering på ungefär varannan timme. Utbetalning sker 1 gång i månaden, allså det finns inga hakar för denna deal den är lika för alla=)
Men det är en ny sajt så trafiken har ju inte blivit blomstrande ännu men den växer för varje dag som går bara för att det är så himla bra!
Kolla in: www.pokerfox.com
Ha det bra hälsningar Jimmy

2007-08-22 @ 13:22:17
Postat av: Millis

Jag har alltid varit avundsjuk på rödhåriga som har en sån vacker färg i motsatts till oss andra musfärgade. Lev väl

2007-08-23 @ 11:25:28
Postat av: Ulven

Jag föreslår att ni får GRATIS HATTAR. Fråga mig inte varför men det kan ju vara ett erkännande. GARV! Nått nytt på förtryckarfronten angående tunnhåriga? He he he......

2007-08-23 @ 18:05:20
Postat av: Olof

Gratis hattar skulle vara kanon. Skulle gärna äga fem - tio hattar,s om jag kan byta mellan

2007-08-23 @ 18:16:46
Postat av: Ulven

Legalize It

2007-08-23 @ 18:39:09
Postat av: Anonym

finns dom som blir trakasserade för att vara tjocka, smala, tunnhåriga, taniga. ska detta också stå i lagen om hets mot folkgrupp?. då skulle lagboken behöva utökas med 2000 sidor:p.

2007-08-24 @ 19:02:55
Postat av: Olof

Rödhårig är något du föds till. Tjock kan du äta dig till, tunnhårig kan du bli
som äldre. Rödhåriga är en folkgrupp som känns igen från födseln till döden.

2007-08-24 @ 22:18:59
Postat av: Suss

Å vad trevligt att läsa om oss. Jag är och har alltid varit stolt över min röda kalufs. Redheads ftw :D

2007-08-29 @ 10:11:04
Postat av: elin

bra skrivit tkr jag. jag är själv redhead och tycker också det är roligt att se någon annan som är rödhårig, precis som du sa så kännas det som att man har något gemensamt. :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback