Del 65 - Diggar Steve Earle och går lottlös från pubquizen

image296So come back, Emma Goldman
Rise up, old Joe Hill
The barracades are goin' up
They cannot break our will
Come back to us, Malcolm X
And Martin Luther King
We're marching into Selma
As the bells of freedom ring


 

Christmas in Washington, Steve Earle


Igår tog jag ut Florence Valentin-skivan ur CD - spelaren för första gången på en vecka. Min gamle polare Birne kom nämligen förbi med Steve Earles samlade verk. Tidigare har jag bara hört några enstaka skivor av Steve Earle, men det jag hört är så pass bra att jag länge tänkt att jag måste gräva djupare i Steves produktion. Jag känner nämligen på mig att jag kommer att gilla honom lika mycket som Bob Dylan, Neil Young och Lou Reed, om jag bara tar mig tid att lyssna.

28 album är lite mycket att sätta sig in i, så jag tänkte beta av några skivor i taget. Jag började med El Corazon och Copperhead road. Båda de plattorna känns kanonbra så här långt, och Christmas in Washington, den första låten på El Corazon, är så vacker att jag blev tårögd första gången jag hörde den.

Jag kommer nog att lyssna på de här två skivorna några dagar, och sen tänkte jag gå vidare med Guitar Town. Om ni har några tips om era Steve Earle - favoriter, så är jag tacksam.


Ni kan läsa mer om varför jag tycker Steve Earle borde få nobelpriset i låtskriveri
här.


Pubquizen gick inte alls bra igår, och för första gången blev vi helt utan pris. Vi var några man kort, Gorben jobbade över, Den Hemlige brodern var black och Calle är i Tyskland. Ulven, jag, Skomakarn och Boström försökte göra vårt bästa, men i efterhand måste jag säga att vi slarvade oerhört. På en fråga skulle man skriva vilka ämnen Au och AG är (silver och guld), men vi hade så bråttom att vi missade att man även skulle skriva de latinska namnen.

Den sista grenen var bildfrågor den här gången. En fråga var en flagga, där man skulle skriva vilket land som hade den flaggan, och vilken omtalad person som var president i landet.

Vi skrev Venezuela och Hugo Chavez. Men när de rätta svaren lästes upp så insåg jag att jag helt klart visste att det inte var Venezuelas flagga. Dessutom insåg vi att flaggan hade de afrikanska färgerna, så svaret var givetvis Zimbabwe och Mugabe.

Då vi försökte utvärdera varför det gått så dåligt, så insåg vi att den viktiga kuggen i vårt maskineri som saknades var Calle. När man sätter ihop ett quizlag är det inte bara viktigt att deltagarna är allmänbildade - vilket alla i vårt lag är, och Calle är ett av våra starka kort. En av grundstenarna i laget är att man måste kunna samarbeta, så att man kan snacka ihop sig till intelligenta gissningar då man är osäker. Dessutom måste man se till att lyssna noga på varandra, så att den som har den bästa gissningen inte blir nerröstad.

Calle är bra på att få samarbetet att fungera, och brukar kunna lugna ner oss andra då vi har för bråttom.

Nåväl, nästa gång är det julavslutning och vi har tillräckligt med prispengar undanstoppade för att ingen av oss ska kunna köra bil dagen efter.

Jag stannade kvar på puben till King Kong stängde, och fick faktiskt skjuts av honom hem. Det var sjyst av King Kong, för det var skönt att slippa gå.


Idag lade jag ut kapitel 4 av min julkalender Jag har varit ensam förr. I det kapitlet börjar huvudpersonen Tom visa sina mindre sympatiska sidor. Därför vill jag låta er veta att min roman inte är självbiografisk. Historien är uppdiktad och handlar inte om mig.
Ni kan läsa ett nytt kapitel av Jag har varit ensam förr varje dag fram till den 20e december här.


Kommentarer
Postat av: Frunk.

Några skivor jag gillar med Steve earle är Just an american boy (live),I feel alright,Guitar town och senaste Washington square serenade.

2007-12-05 @ 00:06:41
Postat av: Olof

Tack för tipsen. Jag älskar Jerusalem, så live-plattan Just an american boy verkar skitbra. Har lyssnat lite på Washington square serenade som jag tdigare haft i datorn. Den verkar bra, och det ska bli kul att höra den med ordentligt bra ljud.

2007-12-05 @ 00:26:47
Postat av: Frunk

Ja just det läste en bok om Steve Earle en gång,Hardcore troubadour av Lauren StJohn och den var bra men lite väl snaskig eftersom den fokuserade ganska mycket på hans år med droger,skilsmässor och strul.
Annars så verkar det bland hans lyssnare (om man kollar recensioner m.m på nätet) att många verkar föredra hans tidigare år då det var mer countryinspirerad musik och hjärta och smärta än hans numera nyktra period som blivit lite mer politiskt färgad.
Själv hittar jag bra låtar i hela hans karriär dock.

2007-12-05 @ 11:55:35
Postat av: Mårten

Första versen i John Walker´s blues från Jerusalemskivan kan vara bland det bästa som någonsin skrivits:

I'm just an American boy raised on MTV
And I've seen all those kids in the soda pop ads
But none of 'em looked like me
So I started lookin' around for a light out of the dim
And the first thing I heard that made sense was the word
Of Mohammed, peace be upon him

2007-12-05 @ 18:07:30
Postat av: Calle

Steve Earle är en av mina husgudar. Även om jag "bara" har 8-9 plattor (snöade in på honom i samband med El Corazon). Smått bisarrt var det när han spelade i Lkpg på Konsert & kongress 2001. För en sittande publik!! Var där med brorsan, varenda biker i E-län var där. Men de höll faktiskt tyst i de lugna låtarna. Planchen hänger inramad på min vägg ;)

2007-12-05 @ 22:02:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback