En årskrönika från Olof

På det privata planet har det varit ett riktigt dåligt år. Inte för att jag har drabbats av några katastrofer. Ingen vän eller anhörig har dött och varken jag eller någon mig närstående har fått besked om någon hemsk sjukdom. Jag har heller inte fått sparken, skiljt mig eller ens avlutat något förhållande.

Saken är att inget av de problem jag tog med mig från tidigare år har löst sig. Jag har inte fått något av de otal jobb jag sökt, och varit arbetslös precis hela året. Den största besvikelsen på den fronten var när jag sökt jobb som musikskribent på Corren. Efter en väntetid som var mycket längre än vad Corren sagt, fick jag beskedet att anledningen att jag fått vänta så länge var att de hade haft svårt att välja mellan flera sökande de trodde väldigt mycket på. Jag hade varit med till absolut sista uttagningen, men dragit det kortaste strået

Kärleken har heller inte valt att slå ner som en blixt i mitt liv. Jag kan inte påminna mig om att jag träffat någon tjej som jag varit så pass intresserad av, att jag kunnat tänka mig mer ett förhållande över natten. Så jag har varit singel hela 2007, utan några förhoppningar om att den situationen kommer att ändra sig.

Mitt försök att mäkla fred med min farsa när han fyllde sextio, resulterade i att vi blev så osams att han förnekade sitt faderskap efter 34 år. Så den situationen kommer definitivt inte förbättras.


image322Men trots detta har jag inte misströstat allt för mycket, och jag har inte låtit denna brist på framgångar trycka ner mig. Vissa bra saker har trots allt hänt, och jag tror inte att Gud har övergivit mig.

Jag tror att min skyddsängel visste att 2007 inte skulle bli mitt mest uppfriskande år, så därför skickade han en signal om sin existens redan i början av året. Just för att jag detta intetsägande år inte helt skulle ge upp.

En av mina favorit tv-serier genom tiderna är Uppdrag Mord. I flera år har jag väntat på att den skulle ges ut på DVD-box, så jag kunde se den igen.

Jag brukar aldrig sitta och zappa på tv:n. Jag tittar i tv-bilagan om det är något bra, och är det inget jag är intresserad av så surfar jag, spelar poker eller läser istället. Men då jag en kväll för ovanlighetens skulle zappade omkring bland kanalerna, så upptäckte jag att jag fått den nya Kanal nio. Då jag letade upp kanalen på nätet, såg jag till min stora förvåning och glädje att absolut första avsnittet av Uppdrag mord skulle börja fem minuter senare! Och den nya kanalen skulle visa ett avsnitt varje kväll.

Jag hade precis lika gärna kunnat missa hela första veckan serien gick, och därmed halva första säsongen. Men jag tror att min skyddsängel upptäckte att jag höll på att missa något jag längtat länge efter. Därför ryckte ängeln in för att pigga upp mig, och för att visa mig att jag inte var övergiven.


image323Andra bra saker som hänt är att jag firade jubileum när det gäller
Bob Dylan. I år var det nämligen tionde gången jag såg Bob Dylan live, och det var inte vilken konsert som helst. Jag lyckades nämligen att få biljett till Dylan på Debaser Medis. Lokalen tog bara emot 800 besökande, så det var en av de minsta spelningarna som Bob gjort de senaste 40 åren. Konserten på Debaser är redan legendarisk bland Dylankännare över hela världen, och jag var där. Ett stort tack till Burt som köade länge för biljetterna.


Pokern har också gått bra det här året, mätt med mina blygsamma mått. Det började rent katastrofalt och i februari var jag inne med mina absolut sista dollar i ett cashgame. Men sen i mars har det gått stadigt framåt, och jag har kunnat göra regelbundna uttag. Jag har faktiskt pokern att tacka för att året inte varit värre än vad det blev. Utan sidoinkomster från mitt spelande, hade jag varit helt förlamad av brist på pengar.

Pubquizen har också gått över förväntan. Att vi vid säsongens början slog ihop delar av mitt lag med Ulvens lag, visade sig vara ett mycket smart drag. Ett stort tack till Calle, Skomakarn, Boström och Ulven. Skål, grabbar! Vi hoppas att nästa säsong blir minst lika bra.


Annars tycker jag att en av de viktigaste sakerna jag gjort det är året, var att jag började blogga. Det har känts som en bra och meningsfull sysselsättning, och jag tror att det är den största anledningen till att arbetslösheten inte har gjort mig helt apatisk. Det verkar som att jag har fått en trogen skara läsare som gillar mina bloggar. Det har varit kul att få berätta för er om mitt liv, och att få dela med mig om vad jag tycker om böcker, skivor och tv-program. Bloggandet har gjort att jag upptäckte hur mycket jag älskar att skriva igen, och det har varit mycket bra för mig att skriva så mycket som jag gjort det här året. Det var också väldigt roligt att några av er gillade min julkalender. I bästa fall hoppas jag att mitt bloggande får den effekten att jag äntligen får arslet ur vagnen och skriver en roman till.


image324Politiskt tycker jag att det har varit ett riktigt skitår. Den borgerliga regeringen har systematiskt försökt att förstöra det som sossarna tidigare hade börjat försämra. Den sociala tryggheten har urholkats på alla sätt. Medierna har okritiskt gått regeringens ärenden och bedrivit en hatpropaganda mot alla slags bidragstagare, som varit så kraftig att jag undrar om de vill framkalla pogromer mot sjukskrivna. George W Bush har fortsatt bedriva en människofientlig politik baserad på rena lögner. Irak är fortfarande ockuperat, och situationen där verkar bara bli värre. Israelerna har varit minst lika jävliga mot Palestinierna det här året som tidigare. Upproret i Burma slogs ner brutalt och snabbt.

En positiv historisk händelse ägde faktiskt rum, nådens år 2007. Den sista brittiska soldaten lämnade äntligen Irland. IRA hade tidigare lagt ner vapnen, och nu kan man faktiskt hoppas på en någorlunda normal tillvaro för invånarna i norra delen av den gröna ön.


Jag är inte rätt man att bedöma musikåret 2007, annat än från ett högst subjektiv vinkel. Min ekonomi gjorde att jag gick på alldeles för lite konserter och köpte alldeles för lite skivor.

image326Den viktigaste händelsen i mitt musikår är givetvis Dylans konsert på Debaser Medis. Men annan betydelsefull händelse var att Sinead O'Connor släppte en skiva med nyskrivna låtar för första gången sen år 2000. Däremellan har hon spelat in irländska folksånger och Reggaeklassiker. De skivorna har varit kanonbra, men jag har längtat efter nytt material av världens bästa kvinnliga artist.

Theology är en skiva där Sinead försöker ta tillbaka Gud från de religiösa och de som anser att man kan bruka våld i religionens namn. Det kanske låtar tråkigt för alla er svenska mainstream-ateister, men låtarna är mycket bra och Sineads röst måste i sammanhanget bäst beskrivas som Gudabenådad. Det är inte Sineads bästa album, men en helt godkänd skiva som ger oss O'Connor-fans hopp om framtiden. En godkänd skiva av Sinead O'Connor motsvarar dessutom en mycket högt betyg för andra mindre talangfulla artister.

Andra bra skivor som kommit 2007 är Steve Earles Washington Square Serenade, och Florence Valentines Pokerkväll i Vårby Gård. Sällskapets skiva var väl inte det bästa Thåström spelat in, men ändå värd att lyssna på. Låten ...den dan, har varit ett av mina favoriter under det här året.


image327När det gäller tv-året måste jag säga att svts:s dramaserie Upp till kamp, var det bästa svenska som gjordes det här året. Leende guldbruna ögon var också bra, och fyrans Labyrint var inte alls så dålig som folk trodde. Annars var 2007 det året då flera av de bästa amerikanska serierna tog slut. Jag pratar givetvis om finalen av Sopranos, som måste anses vara tv-historia, men också om Six feet under. Som tur är kan vi se fram emot ännu en säsong av The Wire. Säsong fyra som visades under hösten var helt underbar, och innehöll årets bästa tv-karaktär Felica "Snoop" Pearson. En otäckare och mer känslokall mördare har tv-världen aldrig skådat. Det är en åsikt som jag tydligen delar med självaste Stephen King.

Årets mest underskattade och mest misshandlade tv-serie var Rescue me, som sexan envisades med att sända på de mest omöjliga tider. Om den hade visats på trean på en någorlunda tittarvänlig tid, tror jag att många skulle gillat den. Rescue me är ett medryckande drama om brandmän i New York, med kolsvart humor som fått mig att skratta åt de mest miserabla situationer. Huvudpersonen Tommys deliriska konversationer med Jesus har varit obetalbart komiska.


Radioåret har präglats av att P3 har försämrats radikalt. Att kanalen tog bort Musikjournalen och förkortade P3-live, måste ses som ett kvalitativt självmordsförsök. Årets bästa radioprogram är utan tvekan Theme time radio hour, där Bob Dylan spelar skivor ur sin privata samling.


Jag har inte läst tillräckligt mycket böcker det här året för att uttala mig om bokåret 2007. Men som mina läsare vet, så gillade jag Åsa Linderborgs Mig äger ingen väldigt mycket. Dessutom kändes det som en ynnest att få läsa Östergren om Östergren av Stephen Farran-Lee, en intervjubok där Klas Östergren grundligt svarade på frågor om alla sina romaner. Jag efterlyser fler böcker av det slaget.
Annars tycker jag att året återigen har präglats av förlagens ovilja att översätta bra böcker till svenska. Både Dermot Bolgers The Family on Paradise pier från 2005, och Irwine Welshs The Bedroom secrets of the master chefs, borde ha kommit i svensk översättning det här året.

Mina pokerintresserade läsare rekommenderar jag att läsa Valteregos årskrönika. Det är en mycket bra sammanfattning av pokeråret.

Läs andra årskrönikor här: DN film, DN musik, Aftonbladet böcker, Aftonbladet film, Aftonbladet TV


Kommentarer
Postat av: Anonym

Du vet säkert detta, men Uppdrag Mord och The Wire har delvis samma manusförfattare.

2007-12-30 @ 01:33:01
Postat av: Olof

...och samma manusförfattare gjorde också miniserien The Corner, om en familj i West Baltimore. Den gick på SVT i början av året och fick sorgligt lite uppmärksamhet.

2007-12-30 @ 01:38:49
Postat av: Calle

tjena hoppas allt gott! Har nu kommit till kapitel 15 i din bok. gillar det så långt, återkommer med en fetare recension senare;) Fast helt ärligt vill en del av mej gärna ge Tom en smäll på käften fast han verkar vara en sympatisk kille innerst inne. Beträffande din årskrönika tycker jag du beskriver året bra. Men årets bästa skiva enligt mej är dock "Tinariwen - Aman Iman." Ett afrikanskt band från Mali som spelar politisk träskblues, kolla upp!! Gott nytt/Calle

2007-12-30 @ 13:18:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback