En fascinerande historia om en grym förbannelse

När det gäller litteratur måste jag måste påstå att Kelterna har uppnått världsdominans. Dublin är den stad i världen som producerat flest nobelpristagare i litteratur. Det kan bero på att irländarna är stolta över sina litterära framgångar. Författare är högaktade på Irland, och de behöver inte betala någon skatt. Jag tycker att de två bästa nu levande författarna i världen är Dermot Bolger från Dublin ( läs mer om honom här), och Irvine Welsh från Edinburg. Welsh är irländskättling, och har nu flyttat till Irlands huvudstad.


image293Jag har just läst ut Irvine Welshs senaste roman The Bedroom secrets of the master chefs, och jag blev inte besviken. Boken handlar om Danny Skinner, som är desperat över att få veta vem hans farsa är. Hans mamma vägrar att berätta, men Skinner tror att det är en av tre kockar som jobbade samma restaurang i Edinburg som hans mamma, strax innan Danny föddes.

Danny jobbar med att inspektera restauranger. Han är duktig på sitt jobb, men hans karriär begränsas av att han är huligan, mer eller mindre alkoholist, och att han gillar att mixa drickandet med kokain.

En dag börjar en ny kille på Dannys jobb, modelljärnvägsentusiasten Brian Kibby. Brian är Skinners motsats. Han är från ett religiöst hem och är oskuld, blyg, nykterist, och gillar att gå på Star trek-konvent.

Danny känner ett starkt hat mot Kibby, för att han alltid är på jobbet i tid, är snäll och ärlig, och inte verkar ha samma perversa dagdrömmar som Skinners kokain- och alkoholindränkta hjärna.

När Danny super bort sina chanser till befordran ser det ut som att Kibby ska få tjänsten som Skinner ville ha. Då han sköljer ner förtreten med öl och whisky känner Danny att hans hat mot Kibby blir starkare än något annan känsla Skinner någonsin känt. Det blixtrar framför hans ögon, och Danny vet plötsligt att något oförklarligt har hänt. Han har lyckats hata Brian så starkt att hans framkallat en förbannelse över honom. Från och med nu, så är det Kibbys kropp som får ta alla sviter av Skinners ohälsosamma leverne.

Det gör att Skinner nu kan dricka ännu mer, och ändå vara i toppform. Hans hat mot Kibby får honom att han dra i sig så mycket alkohol och droger han kan, för att skada modelljärnvägsfantasten så mycket som möjligt.

Förutom rivaliteten mellan Kibby och Skinner, så handlar The bedroom Secrets of the master chefs, om Dannys sökande efter sin pappa. Ett letande som bland annat tar honom till San Francisco.


image294Boken är på en gång väldigt komisk, och oerhört hemsk. Jag kunde ibland inte låta bli att skratta åt Skinners målmedvetna försök att supa sin rival till döds. Men samtidigt var det ibland riktigt otäckt att läsa hur den unge, renhjärtade, nykteristen led av grymma baksmällor och kokainabstinens.

The Bedroom secrets of the master chefs handlar om att söka sin identitet, om den skotska dryckeskulturen, och hur droger kan förändra människor som annars har många goda kvaliteter. Det är nämligen inte bara Kibbys kropp som tar skada av Skinners drickande. Den naive och godhjärtade pojkens tankar blir smutsigare, han blir mer cynisk och hatisk till sin natur.

Om ni gillar underhållande läsning om Skottland, huliganism och droger, så är The bedroom secrets of the master chefs en rolig bok om de ämnena. Om ni gillar tunga, inträngande böcker om människan psyke och miserabla skildringar av drogberoende och frånvarande föräldrar, så har Welshs senaste roman också de kvaliteterna.


Om ni vill läsa mina recensioner av Irvine Welshs romaner Limmad och Porr, så kan ni göra det här.

Min kompis Pata L har aldrig läst en bok i hela sitt liv. Men nu när jag lägger upp min roman Jag har varit ensam förr som julkalender, så har Pata bestämt sig för att läsa den. Det tycker jag är mycket hedrande. Om jag kan få en enda kille som aldrig tidigare läst böcker att läsa min roman, och dessutom gilla den, så är det väl värt alla de timmars jobb jag lade ner på att skriva Jag har varit ensam förr, även om den blev refuserad.

Det skulle vara otroligt roligt att få positiva recensioner på tidningarnas kultursidor. Men egentligen har jag alltid riktat mitt skrivande mot vanliga knegare, vars största intresse är att sitta på puben. Det är bland de människorna jag har levt. Det är de som jag i första hand vill ha som läsare, inte Horace Engdahl.

Ni kan också läsa Jag har varit ensam förr här.

I Sydsvenskan idag fanns en mycket läsvärd artikel där Mikael Wiehe skriver om svårigheterna med att översätta Bob Dylans texter. Ni kan läsa den här.


Kommentarer
Postat av: Calle

Tjena, en hälsning från Tyskland ;) Ska kolla upp Bolger, du har pratat om honom förr men jag har glömt det.. Så tack för påminnelsen.

Angående din roman så tänker jag inte läsa den förrän alla kapitel är upplagda. Men då ska jag sträckläsa den. Brukar funka bäst för mej, det ska bli jäkligt kul. Lycka till på quizen!!

F O G H A T :)

2007-12-02 @ 21:14:45
Postat av: Valterego

Fina grejer! Borde läsa lite welsh också känner jag. Har nu köpt Östergrens Gangsters. Ska gräva på vinden efter Gentlemen. Olof mot lättjan 1-0.

Vad menade du med äldre länkar? Det får du förklara för mig via MSN.

/Erik


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback