Gott Nytt År, kära läsare!

image329Jag tänkte bara önska mina läsare ett Gott Nytt ÅR. Själv är inte mina planer spikade ännu, trots att klockan är snart tre. Men det är så nyårsafton är när man är ungkarl på snart 35, det enda jag vet är att jag ska göra något ihop med Birne och Bokka.

Nyss var jag på bolaget i sista stund och köpte mig en kasse mellanöl. Köerna var inte alls märkvärdigt långa, men som vanligt störde jag mig på att mellanölen är i bästa fall lika billig som starkölen - i de flesta fall dyrare. Det tycker jag är alkoholpolitiskt vansinne. Syftet med att reglera alkoholpriserna borde väl vara att premiera svagare drycker. Alla vet att en mellanölsfryntlig människa, är mycket trevligare än en kille packad på starköl.

En ännu större skandal är att 3,5orna faktiskt är dyrare än starkölen i många fall. Styckpriset på en nödraket är i skrivande stund hutlösa 15 spänn på den lokala macken. Om det är en fotbollsmatch på teven en vardagskväll tycker jag att folköl är en utmärkt dryck, men eftersom svenskarna är ett snålt, procenträknande folk tror jag att många väljer att gå till bolaget istället.

Då jag kom fram till kassan frågade kassörskan mig om legitimation. Jag borde väl varit smickrad, men saken var att jag inte har något ID-kort och jag hade glömt passet hemma. Detta hände alltså nyårsafton mindre än en timme innan bolaget stängde, och jag skulle kunnat få panik. Som tur var lyckades jag resonera med kassörskan. Jag berättade att jag snart var 35 år, och bad henne studera mitt ansikte och grundligt fundera över om det kunde tillhöra en tonåring. Det tog skruv, och jag fick mina bira.


När jag kollade DN på nätet idag, fick jag en mycket glad överraskning. Klas Östergren hade nämligen valt att publicera ett kapitel han tog bort ur Gentlemen för över 25 år sen, och som aldrig kom med i boken. Kapitlet handlar om hur Henry Morgan firar nyår, och ni kan läsa det
här.


image330Vid tolvslaget ikväll tycker jag att ni ska skänka en tanke till alla Sveriges fångar. Det är inte bara för att de tvingas fira nyår i en fängelsecell. Vid midnatt inträder nämligen ett rökförbud inomhus på alla Sveriges anstalter.

På de fängelser med högst säkerhet kommer det att innebära att de intagna bara får möjlighet att röka en timme om dagen, under deras lagstadgade utomhusvistelse.

De övriga fångarna kommer att drabbas av varierande svårigheter att tillfredställa sitt nikotinbehov. Men helt klart är att alla fångar på Sveriges fängelser inte kommer att få röka från klockan åtta på kvällen då celldörren stängs, till klockan sju på morgonen då den öppnas.

Det här tycker jag är fördjävligt med betoning på för. Det är ett intrång i den personliga integriteten, och syftet med att hålla människor inlåsta är inte att göra dem rökfria. Om staten vill visa hänsyn till allergiska fångar, så borde man helt enkelt erbjuda celler för rökare och ickerökare, förbjuda rökning i allmänna utrymmen, och bygga rökrum på fångarnas arbetsplatser.

Nu vet jag att det som vanligt finns många som inte alls bryr sig om hur internerna har det på våra fängelser, utan tycker att alla brottslingar förtjänar precis vad som helst. Till er vill jag säga att den här förändringen också kommer att gå ut över personalen på våra anstalter. Nikotinabstinensen kommer att göra de intagna ännu mer lättretliga och aggressiva, och jag avundas ingen som måste jobba på Hall eller Kumla de närmaste veckorna. Dessutom kommer plitarna att få ännu en onödig arbetsuppgift, då de måste kämpa för att upprätthålla rökförbudet. En del av deras arbetstid kommer att gå åt att sniffa efter cigarettrök, tid som borde ha använts till att leta vapen och knark.

Så när ni dricker er champagne i natt, skänk en tanke till de inlåsta som ofrivilligt får inleda året med nikotinabstinens.


Kommentarer
Postat av: Millis

Önskar dig ett tiktigt gott nytt år!

2008-01-01 @ 11:36:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback