Kolla, kolla att han var en reko kille

Eftersom jag skrev lite om Totta Näslund i mitt senaste inlägg, tänkte jag att ni kunde få läsa en krönika jag skrev för Extra Östergötland, dagen efter att Totta avled.

image315

Det fanns en period i mitt liv, det måste ha varit åren mellan 15 och 20, då det inte spelade någon roll vilken musik som gällde i bekantskapskretsen. Varje gång det var fest, någon gång under kvällen kom det en kollektiv känsla av att nu var det dags att lyssna på Nationalteatern.

Jag kunde festa med folk som gillade punk, dödsmetall, hardcore eller Cornelis Vreesvijk, alla gillade de Nationalteatern. Och de flesta kunde texterna. Det var därför Nationalteatern var så givna på alla fester, alla gillade att skråla med.

Nationalteatern betydde oerhört mycket för mig vid en viss period i livet, och jag har väldigt svårt att lita på människor som aldrig gillat dem.

Det tror jag är en känsla som jag delar med väldigt många svenskar. Proggbandet från Göteborg har en position i svenskt musikliv som bara Ebba Grön kan mäta sig med. Varje generation upptäcker dem, och deras skiva Greatest hits kan vara den skiva som flest svenskar har i sin skivsamling. Nationalteatern blir aldrig omoderna, och jag förutspår att nya generationer tonåringar kommer att upptäcka dem fram till apokalypsen.

De bästa låtarna sjöngs i stort sett utan undantag av Totta Näslund, som nu har gått bort. Låtar som Kolla, kolla, Spisa och Lägg av. Det var inte han som skrev texterna, men han var en bluesman i själen redan då och det är känslan han sjunger med som lyfter låtarna till något de inte skulle ha varit utan Tottas röst. Dylancovern Men bara om min älskade väntar kan vara det vackraste som någonsin sjungits i vårt land.

Efter Nationalteatern tog Totta steget fullt ut och bildade sitt eget bluesband, ett band som turnerat i USA flera gånger. Han har tolkat Bob Dylan flera gånger sedan dess, och för en tid sen hyllade han sin hjälte genom att göra en konsert i Dylans hemstad Hibbings. Innan Totta Näslund dog höll han på att göra en skiva med Dylanlåtar ihop med Mikael Wiehe. Vi får hoppas att de hann spela in större delen av skivan, för jag är helt säker på att den kommer att vara suverän.

För några år sedan tolkade Totta Näslund Blind Lemmon Jefferson, och sjöng: There is one last favour I ask of you, see that my grave is kept clean.

Jag lyssnade på den i morse, och det kändes som att det var Tottas sista hälsning. Vi är många som har så mycket att tacka honom för, så jag tycker att vi alla ska ägna midsommarhelgen åt att hedra Totta Näslund. Om du inte hittar någon av Tottas soloskivor på festen du är på, så kan jag nästan svära på att din värd äger Nationalteaterns Greatest hits.

Så bli riktigt fyllesentimental på fredag. Skråla med i Kolla, kolla, skrik ut din ångest till Lägg av, och fäll en tår till Men bara om min älskade väntar.


Kommentarer
Postat av: Valterego

Fantastiskt bra.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback