Snart är julfirandet över för den här gången

image319Nu är det annandagen, och snart är julfirandet över för den här gången. Min jul har inte precis varit överdrivet traditionell. Julafton firade jag ihop med Den Hemlige Brodern. Vi käkade lite julmat, drack glögg och kollade på TV.

Framåt kvällen dök Stefan A upp. Han hade varit hos sin farsa på dagen. Ingen av oss hade någon som helst lust att gå ner på stan. De enda krogarna som var öppna, var Plaza och Maxim. Maxim tog dessutom hutlösa 220 kronor i entré. Därför blev jag lite skadeglad, då jag igår fick höra att Maxim endast hade haft sex betalande gäster på julafton.

Så Den Hemlige, Stefan och jag såg på Karl-Bertil Jonssons julafton och tog några öl. Jag gick hem vid elvasnåret.


Igår var jag nere på stan och tog några öl på Hamlet. Det vara många av mina vänner och bekanta som var där redan tidigt på kvällen. Jag blev glatt överraskad då min gamle polare Hjärta dök upp som Gubben i lådan. Han flyttade till Västervik för lite mer än ett år sen, och jag har faktiskt bara träffat honom en enda gång sen dess.

Jag, Köttet, Hjärta och Hjärtas syrras kille gick vidare till Royal arms och hade det riktigt trevligt. Men vi avslutade kvällen ganska tidigt. Jag vet inte hur det är i andra städer, men i Linköping är det nästan lönlöst att gå på nattklubb på juldagen, på grund av köer som är lika långa som kinesiska muren.

image320Idag tog jag en riktig långpromenad och måste ha varit ute och gått i över en timme. När jag kom hem tog jag en pizza framför tv:n, medan jag kollade på Livet är underbart. Eftersom jag tidigare skrivit att jag egentligen inte gillar julen, så kanske ni undrar varför jag sitter och tittar på en så smörig julfilm. Jag är inte helt traditionslös, lite julstämning vill även jag ha, och Livet är underbart är en riktig klassiker. Dessutom har jag alltid gillat Jimmy Stewart.

Ikväll ser jag fram emot svt:s miniserie om August Strindberg. Den har fått mycket bra kritik ibland annat DN, och jag tror inte Peter Birro (manus) och Jonas Karlsson (huvudrollen som August) kommer att göra mig besviken.


Nu är det nästan en vecka sen jag lade ut sista kapitlet av min julkalender Jag har varit ensam förr. Jag har fått lite kommentarer och den blev även omnämnd i Joakim Geigerts julblogg på Prosharks, pokerforumet där jag först började publicera mina bloggar.

De flesta har varit positiva, och tackat mig för att jag låtit dem läsa min roman. Några har påpekat att romanen känns lite "ung", och att jag antagligen skulle kunna skriva en bättre och mognare bok idag. Det håller jag fullständigt med om. Men jag tycker ändå att det är synd att inget förlag ville ge ut den. Även om den antagligen inte blivit årets bestseller det året och jag inte skulle tjänat så mycket pengar på Jag har varit ensam förr, så skulle en riktig utgivning varit en oerhört viktig uppmuntran för mitt skrivande. Till exempel Klas Östergrens två första böcker känns också väldigt "unga", och jag vet att det dröjde länge innan Östergren kunde försörja sig på enbart sitt skrivande. Vem vet, om både Atilla och Ismael blivit refuserade så kanske Östergren hade gett upp och bestämt sig för att lägga skrivmaskinen på hyllan, och istället satsat på en karriär som truckförare.

Nu vill jag inte jämställa mig själv med en så otroligt duktig författare som Klas Östergren. Det jag vill säga är att jag tycker att det är förlagens kulturella ansvar att ge ut unga författare i små upplagor, för ingen vill i längden skriva för skrivbordslådan.

Det har varit jättekul för mig att min gamla roman fått lite fler läsare, och att det jobb jag lade ner på boken nu har varit till mer glädje för andra än mina närmaste vänner och bekanta. Eftersom flera av er verkat att ha uppskattat den, så har jag blivit sugen på dra igång ett nytt romanprojekt. Den lilla offentliga uppskattning jag fått genom att lägga upp Jag har varit ensam förr på nätet, kanske var det som behövdes för att väcka min författarådra till liv igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback