Trumpetaren från Kramfors Jazzkapell räddade människoliv

The Claw på Prosharks (en pokersajt där jag brukar publicera mina bloggar) har skrivit en bloggserie om hjältar i världhistorien, som inte hyllats tillräckligt för sina insatser. Bloggserien heter Obesjungna hjältar, och The Claw har bjudit in mig som gästskribent. Så här kommer mitt bidrag i serien.


Ni som är regelbundna läsare av min blogg, vet att de personer jag beundrar brukar vara rockartister eller författare. Den här gången så har jag valt en musiker, men det är inte Bob Dylan, Sinead O'Connor eller Neil Young. Han är svensk, men det är inte Joakim Thåström eller Cornelis Vreeswijk.

Min hjälte gjorde en mer påtaglig insats med sitt instrument än vad någon av ovanstående välkända artister gjort. Mannen jag vill hylla var trumpetare och hette Tore Alespong.

Han föddes 1909 och började jobba som brädgårdsarbetare då han var elva år. Tore började tidigt spela trumpet, och sedan även andra blåsinstrument. För att dryga ut inkomsterna spelade han över hela Ådalen med Kramfors Jazzkapell.


Tore var just hemkommen från värnplikten, där han varit trumpetare i flottan, då han gick på fackmöte i Frånö Folkets Hus, kristihimmelfärdsdagen 1931.

På grund av upprepade lönesänkningar hade det varit mycket strejker i Ådalen den senaste tiden. Arbetarna var upprörda över att arbetsgivarna kallat in strejkbrytare. Därför kom det förvånansvärt många till det här mötet, runt 8000 personer.

Medan mötet pågick inne i folkets hus, bestämde sig arbetarna utanför för en spontan demonstration till Lunde sex kilometer därifrån, där ett gäng strejkbrytare var inkvarterade.

Demonstrationståget ringlade sig längs den smala grusvägen mot Lunde. I täten gick den 23 man starka orkestern, där vår hjälte var trumpetare.


image256
-Vi spelade Internationalen så det dånade mellan kullarna, sa Tore Alespong till tidningen Brand sextio år senare.

Orkestern spelade för fullt när demonstrationståget närmade sig Folkets hus i Lunde. Då dök plötsligt en militärtrupp till häst upp, och ställde sig tvärs över vägen.

Kaos utbröt, en fana föll över en häst som stegrade sig och en sergeant föll av hästen. Tore uppmanade sina kamrater i orkestern att gå ur tåget, så att de skulle kunna rädda sina värdefulla instrument.

Orkestern fortsatte att spela utanför tåget, då arbetarna längre bak i tåget fortsatte trycka framåt.

Ett pistolskott smällde av. Men någon skrek om lösa skott, så tåget fortsatte framåt. En kapten vid namn Mesterton dök upp med dragen pistol och Skrek "Eld!". En kulspruta började smattra och människorna försökte ta skydd nere i dikena. Orkestern slutade spela, och Tore såg hur en ung flicka föll ihop med blodet forsande längs benen.

Då fick Tore en idé. Han hade just kommit hem från värnplikten, och kunde de militära signalerna som ett rinnande vatten. Han tog ett par steg ut i vägen och gjorde något som för alltid ska ge honom en plats som hjälte i den svenska historien.
Tore höjde sin trumpet, och blåste eld upphör.

Allt stannade av, och det blev tyst igen. På grusvägen låg flera människor badande i blod.


Hela händelsen var över på någon minut. Den unga flickan dog liksom fyra andra arbetare, och fem skadades.


Som de flesta svenskar borde veta så är den här händelsen känd som Ådalen -31, och det är den sista gången som militär kallades in mot ett svenskt demonstrationståg. Det får aldrig hända igen.

Ingen vet hur många fler som kunde ha dött utan Tore Alespongs sinnesnärvaro och hjältemod.

Det har ofta diskuterats huruvida musik kan förända världen, och ingen kan väl helt bevisa om John Lennon hade någon faktisk roll i att avsluta Vietnamkriget. Men en sak är helt säker, Tore Alespong räddade bokstavligen människoliv med sin trumpet.


Vid den efterföljande rättegången efter Ådalen -31 blev de ansvariga militärerna frikända, men tre arbetare åtalades och dömdes.

Tore Alespong blev belönad för sitt hjältemod genom att även han blev åtalad, för missbruk av sina militära kunskaper. Han frikändes och blev inte straffad.


Tore Alespong dog 1995, och ligger begravd på Skogskyrkogården i Enskede församling i Stockholm.


De fem som dog vid skotten i Ådalen är:

Eira Söderberg

Oskar Berggren

Erik Bergström

Evert Nygren

Sture Larsson

-Glöm dem aldrig, sa Tore Alespong till tidningen Brand fem år före sin död.

Det ska vi inte göra. Och vi ska definitivt inte glömma trumpetaren från Kramfors Jazzkapell.


Kommentarer
Postat av: Sören

Gedigen läsning! /volandri på cardwolves.

2007-11-01 @ 22:50:14
Postat av: vem som helst

Trevlig läsning.

Postat av: Håkan A

Hej
Kan du hjälpa mig med en källhänvisning till uppgiften om att trumpetaren skulle åtalats? ag har sysslat med Ådalen 31 till oc från i några år och har aldrig sett den uppgiften.

Bästa hälsnignar

Håkan

2008-01-13 @ 23:16:17
Postat av: Tommy Berggren

Min farfar Oskar Berggren blev skjuten men han dog inte.

2011-06-19 @ 17:14:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback