Jag är glad att jag inte är dansk

Jag läste i DN idag (   http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=688844     ) att flera personer har gripits i Danmark, misstänkta för att ha förberett terrordåd. Därför låter jag er läsa en krönika om ämnet, som jag skrev för ett par år sen och då publicerades i Strängnäsjournalen. Jag tycker den är rykande aktuell idag.

image166
Min bild av danskarna när jag växte upp, var ett ölfryntligt, trevligt folk som tog lite lättare på saker och ting än vad vi svenskar gör. Några besök i Köpenhamn och på Roskildefestivalen förstärkte den bilden.

Den bilden har förändrats. Danmark verkar ha blivit det mest rasistiska landet i västeuropa. Nu hörs röster i debatten om att invandrare ska anpassa sig, om att de ska ta seden dit de kommer. Lättsinnigheten har bytts mot trångsynthet. Danskar som gift sig med en partner från ett annat land flyttar till skåne för att deras hemland inte accepterar deras nya maka.

Till råga på allt tog den danska regeringen det helt vansinniga beslutet att delta i invasionen i Irak. Det var dessutom ett fullständigt onödigt beslut, eftersom ingen vettig människa kan tro att den gigantiska amerikanska armén behövde hjälp från ett fåtal danska soldater. Det beslutet är en fara för danska liv. Danmark blev ett av de troliga målen för en attack från terrorister.

Sen kom Muhammedkarikatyrerna. Visst, vi måste värna om pressfriheten och Jyllandsposten är inte ett officiellt organ för den danska staten. Men det finns ingen som helst anledning att håna och såra andra människor bara för att man får göra det. Dessutom fattade den danska regeringen ytterliggare ett idiotiskt beslut. När diplomater från muslimska länder ville diskutera karikatyrerna, vägrade statsministern att träffa dem. Nu tvingas danska medborgare åka hem från bland annat Västbanken, och att åka till Syrien eller Pakistan är en tanke som är helt absurd.

En stor del av danskarna är inte alls intresserade av att håna andra människors religion eller invadera fjärran länder. De vill bara leva i fred och tänka att en Tuborg smakar bäst hvergang.

Tyvärr har de hamnat i samma situation som irakierna under Saddam Hussein. De flesta irakier hade inte gjort en fluga förnär, men tack vare att de levde under en idiotisk regim så var de tvungna att leva i ständig skräck för amerikanska bomber. När bomberna väl kom var det inte Saddam som dog, utan vanliga människor.

Om en terrorattack sker i Köpenhamn kommer det inte att bli statsministern som dör, utan trevliga, ölfryntliga danskar. Jag är glad att jag inte är dansk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback