Bob Dylan, Barack Obama och fotbolls-EM

Jag läste i DN igår att Bob Dylan har sällat sig till den rad av kändisar i USA som stödjer Barack Obama som presidentkandidat. Dylan slutade nästan helt att uttala sig om politik i samband med att han övergav folkmusiken och pluggade in elgitarren för över 40 år sen, så att han öppet stödjer en kandidat är en stor nyhet.

Dylan säger att Obama omdefinierar den politiska naturen från grunden, och den gamle rocksångaren är hoppfull och tror att saker kommer att förändras i USA.

Det beror på flera saker att Bob Dylan för en gångs skull lägger sig i ett presidentval. En stor del av USA:s befolkning är dödligt trötta på George W Bush och det pågår fortfarande ett krig i Irak där amerikanska medborgare dör. Dessutom har landet för första gången den historiska chansen att välja en svart president. Obama är dessutom yngre än sina motståndare, och det tror jag gör att många känner att en förändring är möjlig med honom vid makten.

Höstens val i USA är det viktigaste för jänkarna (och för övriga världen) på flera decennier.


Jag anser att Barack Obama är det bästa alternativet för USA, men jag är inte alls lika optimistisk som Robban Zimmerman. Givetvis vill jag absolut inte ha en republikan på presidentposten, och efter att ha läst in mig lite på sakfrågorna så tyckte jag att Obama verkade ha ett bättre politiskt program än Hillary Clinton. Dessutom ser jag något mycket tilltalande i att världens mäktigaste nation har en svart man som ledare.

Men, och det här är ett stort men, jag kommer aldrig någonsin i hela mitt liv lita på en amerikansk president. Obama må ha ett politiskt program för att förbättra det sociala skyddsnätet och situationen för de fattiga i USA. Men vi får inte glömma att Fredrik Reinfeldt stödjer Obama, och att hans politik antagligen skulle anses lite väl högervriden även av de svenska moderaterna.

När det gäller utrikespolitiken har inte Obama några konkreta planer för att avsluta USA:s ockupation av Irak. Och det är den aggressiva attityden mot övriga världen som gör att jag har svårast att ställa mig positiv till någon som kan bli amerikas överbefälhavare. En amerikansk president har alltid som alternativ att anfalla ett annat land om inte världspolitiken går hans väg, och de flesta av USA:s ledare har gjort det vid något tillfälle.

En demokrat vid makten gör visserligen att det blir mindre chans att USA skulle anfalla till exempel Iran eller Nordkorea. Men det är absolut ingen garanti. Makt korrumperar och jag vill påminna er om att Bill Clinton (som även han verkade mycket sympatisk till en början) skickade plan med dödlig last som de släppte över civila i Irak, när det stormade som mest kring oralsex och cigarrer i ovala rummet.


Så jag kommer att heja på Barack Obama ända fram till att han tillträder som president, och det tror jag verkligen att han kommer att göra. Men från och med den dagen kommer jag att hålla ögonen på honom, och chansen är stor att jag blir en av hans största kritiker.


Igår bestämde jag mig för att försöka komma i EM stämning inför dagens uppgörelse mellan Sverige och Grekland. Därför bestämde jag mig för att titta på Holland - Italien, eftersom jag trodde det kunde bli en riktigt bra match.

När det gäller landslagsturneringar i fotboll så håller jag givetvis i första hand på Sverige, i andra hand brukar jag heja på Irland om de är med i turneringen, och när det gäller VM har jag en förkärlek för afrikanska lag.

I alla övriga matcher brukar jag välja ut det land som jag tycker sämst om, och hoppas på en förlust för det laget. Mitt absolut största hatobjekt är England. Men de lyckades till min stora lycka inte ens kvala in till EM. (Vilket jag för övrigt anser vara förra årets största idrottshändelse.)

Ett lag som är nästan lika osympatiskt kaxiga och dåliga förlorare som England är Italien. Jag tycker inte speciellt bra om Holland, de orangea färgerna ger mig obehagliga associationer till protestantiska fascister på norra Irland. Men jag kände ändå en stor skadeglädje när Holländarna förnedrade Italien och slog dem med hela tre noll.

Efter gårdagens förlust ligger Italienarna sist i sin grupp, och det tycker jag är mycket upplyftande.


Nu är det nio timmar tills avspark för Sverige. Dags att börja ladda, killar och tjejer...


Kommentarer
Postat av: Jack

Hur trångsynt är du egentligen?

Jag förstår att det fodras ett alldeles särskilt begränsat intellekt för att man skall anse att F.Reinfeldt monterar ned det sociala "skyddsnätet".

Högerpolitiker kommer alltid att sträva efter att förflytta makten från staten och till folket, till och med svenskar borde förstå det!

2008-06-10 @ 15:46:59
Postat av: Olof

Högerpolitiker vill flytta makten från staten (som vi faktiskt äger gemensamt, även om den kan leva sitt eget liv) till en liten del av folket som har pengar.Det fodras en arrogans, som inte kan finnas någon annanstans än i överklassen, för att anklaga personer med annorlunda åsikter för ett begränsat intellekt.

2008-06-10 @ 16:08:15
Postat av: Frunk

För att stoppa det militärindustriella komplexet i deras eget land,USA:s kränkningar av mänskliga rättigheter utförda av deras militär världen runt och deras inhemska multinationella företags globala exploatering av billigast möjligast arbetskraft så krävs nog mer drastiska aktioner än att rösta fram en ny president. Dock så börjar även stora förändringar med ett litet steg och en demokratiskt vald president i form av en kvinna eller en färgad som nu kan bli fallet är just ett litet steg i rätt riktning på en lång mödosam väg framåt. Idag är det 223 dagar kvar tills vi kan hälsa George Walker Bush Good riddance! (...men vem räknar?)

2008-06-10 @ 20:06:23
Postat av: Angelica

Jag är riktigt less på fredde jag också.

Annars tänkte jag mest inflika ett "haha, du kollar på fotboll!" :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback