Den intressantaste bloggen jag hört talas om

Det är sällan jag hittar en ny blogg som jag känner att jag vill följa. Men idag läste jag i SvD om en blogg som jag omedelbart bestämde mig för att läsa regelbundet de närmaste fyra åren.

Bloggen är skriven av en författare, men det unika är att han har varit död i mer än femtio år.


Redan i augusti började sällskapet The Orwell prize, som delar ut pris till politiska skribenter i storbritanien, lägga ut George Orwells dagbok som blogg. Dag för dag kan läsarna följa vad Orwell skrev exakt sjuttio år tidigare.

För er som inte vet vem George Orwell är, så var han en mycket politiskt engagerad författare från England som levde fram till 1950. Orwell var övertygad socialist och slogs mot fascismen med både pennan och svärdet. Men han lät sig aldrig förföras av den så kallade kommunism som praktiserades i Sovjet under Stalin. Hans två kändaste böcker är Djurfarmen och 1984. Båda de romanerna riktar mycket skarp kritik mot totalitära regimer i allmänhet och Sovjetunionen i synnerhet.


Just idag går bloggen in i en ny fas, för den 7e september 1938 började Orwell med vad han kallade sin politiska dagbok.

George Orwell skrev denna dagbok ända fram till 1942, och bloggen kommer alltså att uppdateras regelbundet i fyra år framöver.
Då dagboken börjar lider Spanska inbördeskriget - som Orwell själv stred i året innan - mot sitt slut. Stalinisterna har till stor del tagit över den tidigare frihetliga vänsterkampen i Spanien och Francos fascister kommer snart att segra och införa diktatur. Hitler börjar redan visa agressiva tendenser mot omvärlden.
Inom ett år är mänsklighetens blodigaste krig ett faktum

Att i realtid få läsa författarens tankar om de politiska händelser som skedde de dramatiska åren i slutet av 30-talet och början av 40-talet, ser jag som en ynnest. Det finns inte tillräckligt starka ord för att beskriva hur mycket intressantare den här bloggen är, än allt vad Blondinbella och Alex Schulman någonsin kan skriva.


Jag kommer att följa George Orwells dagbok slaviskt.


Kommentarer
Postat av: Frunk

Ofta har jag förvånats över vilken nedsättande attityd många journalister och politiker har när det gäller bloggfenomenet.

Det kallas bloggträsket av dom skeptiska och trots att man själv är förhoppningsfull när det gäller dess framtid så förstår man vilken sörja dom menar när man läser en del...som du t.e.x. nämnde vid namn i slutet av inlägget.

2008-09-08 @ 11:29:13
Postat av: Frunk

Appropå fördelar och nackdelar med bloggar så är här ett inlägg om det:

http://schlaug.blogspot.com/2008/09/aktivitet-i-en-bloggares-hjrna.html

2008-09-08 @ 11:58:36
Postat av: Denhemlige

Alex Schulmans blogg är faktiskt rätt rolig. Resten av innehållet på 1000apor.se är en sämre variant av spermaharen. Det finns dock ett undantag "storstadspojken trendspanar". De driver med blondinbellas pojkvän efter att han tipsade om seinfeld i sin blogg. Han rasar bland annat mot foppa-toffeln, vita tubsockor och hyllar hjulet och den nya drycken hooch.

2008-09-08 @ 20:10:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback