I have a dream...

Har ni känt den tveeggade känslan nån gång då en vän eller bekant har uppnått dina drömmar, fått precis det du ville ha? Jag tycker inte att det är fel att erkänna att man i vissa fall både är grymt avundsjuk på en person, men samtidigt imponerad och glad för den killens skull.

Om det är en idiot, en person som är född med silverskeden i munnen och inte förtjänar någon slags framgång, blir avundsjukan den övervägande känslan. Men i det här fallet är det en kille från Ekholmen som dessutom hänger på samma pub som jag, och då kan jag inte göra något annat än att framföra mina gratulationer.

Jag har haft en plan, en dröm som inte varit helt orealistisk. Ett sätt för mig att skapa en behaglig tillvaro där jag har mycket fritid och möjlighet att ägna mig åt mina intressen, men ändå alltid mat på bordet och Guinnes i kylen.


Nu har har Lollo gjort precis det jag velat göra. Den titel som han numera kan svänga sig med finns det inget riktigt bra ord för. Hemmaman beskriver inte hans tillvaro på ett rättvist sätt. Den rätta beteckningen borde vara en slags manlig motsvarighet till Lyxhustru.

Det finns killar som skulle känna sig kastrerade om de blev försörjda av en kvinna, men för mig är det den högsta formen av tillvaro. Jag har alltid drömt om att träffa en tjej som har ett stressigt och krävande jobb, men är ekonomiskt oberoende. En dam som skulle hålla mig med mat, husrum och fickpengar i utbyte mot sällskap, sex och kanske lite hushållsarbete.Lollos tjej har en hög befattning på ett svenskt internationellt företag. Hennes chefer ville att hon skulle ta ett viktigt och högavlönat jobb i Shanghai. Damen ifråga ville inte flytta dit ensam och lämna sin kille, så Lollo har sagt upp sig från sitt jobb och är numera dagdrivare i en av Kinas största städer.

Men solskenshistorien slutar inte här. The word on the street är att Lollos tjej var så efterfrågad och värdefull för företaget att hon lyckades förhandla fram en lön till Lollo också. Killen, som tidigare ägnade sina lördagar åt att dricka stans billigaste öl precis som vi andra, får nu bokstavligen betalt för att vara sällskap åt sin tjej.


Givetvis är jag glad för Lollos skull. Det är alltid kul när någon i bekantskapskretsen blir framgångsrik. Men som jag skrev i inledningen kan jag inte låta bli att känna mig lite avundsjuk. De senaste dagarna har jag fantiserat om vad jag skulle göra om jag var i Lollos situation.

De första månaderna skulle jag kunna slå ihjäl tiden då min mecenat är på jobbet med att upptäcka min nya hemstad. Jag skulle ta långa promenader och beta av Shanghai stadsdel för stadsdel, dag för dag. Lära mig hitta i staden, besöka pubar, restauranger, muséer, djurparker och se stans alla sevärdheter. Plugga in kartan, forska i hur kollektivtrafiken fungerar och hur man bäst tar sig fram. Ta reda på vilka delar som har de bästa vattenhålen, om det finns några bohemkvarter, och vilka områden som är naturskönast och har de bästa promenadstråken.

Jag skulle leta upp de bästa och största skivaffärerna och bokhandlare med litteratur på engelska. Kolla om det finns biografer där filmerna inte är dubbade till kinesiska.

Givetvis skulle jag också skriva en blogg om allt det här. Om mina äventyr i det nya landet, hur jag lär känna det kinesiska samhället och berätta anekdoter om alla de nya människorna jag träffar.


Shanghai är så pass stort och jag har såna talanger som dagdrivare, att jag skulle kunna leva så här i över ett halvår innan jag tröttnar. När jag lärt känna min nya hemvist och vardagslunken börjar infinna sig, är det dags att hitta mer stabila tidsfördriv.

Jag råkar veta att kineserna spelar mycket biljard. Därför skulle jag försöka bli stammis på en biljardhall. Av tidigare erfarenheter vet jag att det är nästan omöjligt för mig att bli trött på de 15 bollarna och den gröna sammetten.

På biljardhallen skulle jag kunna lära känna några kinesiska slackers, som jag kunde umgås med och kanske ta en grabbkväll med ibland. Jag vill känna mig åtminstone lite oberoende och inte vara helt utelämnad åt min tjej och hennes bekantskapskrets.

Dessutom skulle jag få chansen att flera timmar om dagen öva upp mitt spel, och äntligen uppnå den nivå som jag vet att jag har potential till. Vem vet, en dag kanske jag även skulle behärska snooker.


En annan sak jag skulle sysselsätta mig med under tjejens arbetsvecka är givetvis att skriva. Inte bara till bloggen. Om jag visste att jag hade min försörjning tryggad så skulle det vara min förbannade plikt att försöka skriva ännu en roman.

Min dröm handlar naturligtvis inte bara om att bli världens lyckligaste dagdrivare. I grund och botten handlar det om att få chansen att göra det jag verkligen vill. Att kunna satsa helhjärtat på skrivandet utan att hela tiden plågas av ekonomiska bekymmer och ständigt behöva tampas med försäkringskassan och arbetsförmedlingen.


Kommentarer
Postat av: Gammal Hårdrockare

Hejsan! Intressant text och ja, din blogg har fångat min uppmärksamhet så jag kommer att lägga ut en länk till den på min blogg.

Jag kommer att ägna en längre stund åt att läsa dina texter när jag är ledig nästa gång. Jag känner att din blogg är inget som man bör hasta igenom. Den är värd mer än så.Du och jag verkar ha samma inställning och drömmar. Jag skulle också passa väldigt bra som dagdrivare. Däremot är jag bekväm, jag gillar prylar och att resa. Därför jobbar jag. Fan heller att jag hade gjort om jag inte behövde!

Jag skrev en gång detta: "Jag drömde om en värld där man inte behövde kunna någonting, inte behövde vara bra på någonting och inte behövde jobba med någonting. En värld och ett liv som bara gick ut på att tillfredsställa sina laster och behov, dygnet runt, år efter år.

Om jag någon gång blir ekonomiskt oberoende så ska jag försöka leva ett sådant liv."

Det står jag fast vid.Angående detta med avundsjuka. Det är inget fel med att vara avundsjuk, tvärtom. Det är avundsjuka som får världen att gå framåt. Nej, du förväxlar avundsjuka med missunsamhet. Det är något helt annat.Vi hörs!

GeHå!

Postat av: Millis

Tur att du inte är kvinna. Om du varit det hade du blivit jämförd med Blondinbella och hennes gelikar, som också verkar dela din dröm att bli försörjd av någon. Jag trodde du var feminist. SKÄMS!!!!!!!!!!!!!!!

2008-09-14 @ 17:45:51
Postat av: Kzmonova

Din polare har verkligen fått en drömtillvaro. Enda chansen för en annan att uppleva något sådan är ett könsbyte.

2008-09-14 @ 20:05:40
Postat av: Frunk

"What's money? A man is a success if he gets up in the morning and goes to bed at night and in between does what he wants to do."

- Bob Dylan.

Fast är man ekonomiskt oberoende så kan man ju spendera sina dagar hur man vill, hellre det än att bli försörjd av någon annan eftersom vid eventuella konflikter lär det beroendet dras upp.

Annars så kvittar det väl vem som är hemma om nu någon ska vara det. Jag gillade inte att vara arbetslös då jag var det på grund av ens ofrihet och beroende som man inte rådde över men jag märkte att det inte var så svårt att fylla ut dagarna och den rådande arbetsmoralen fick mig inte att känna skuld över den situation jag inte själv satt mig i frivilligt. Nåväl, killen borde som du ville göra i samma sits också lära känna kulturen och givetvis starta en blogg så han kan roa folk med den och hålla kontakten med sina kompisar.

2008-09-14 @ 21:17:28
Postat av: angelica

Med såna tankar får man inga brudar. Skäms! :)

2008-09-15 @ 11:47:04
URL: http://damnme.blogg.se/
Postat av: Olof

Vad menar du, Angelica? Gillar inte tjejer luspanka killar som bara vill gå och driva och förväntar sig att bli försörjda?

Varför har ingen upplyst mig om det här tidigare?! Jag måste lägga om hela min livstil... ;)

2008-09-15 @ 21:36:58
Postat av: angelica

Det är därför du är singel och inte jag. :)

2008-09-16 @ 16:47:02
URL: http://damnme.blogg.se/
Postat av: Anonym

Räknas verkligen godismaskiner? ;)

2008-09-16 @ 22:11:28
Postat av: Wally

Tycker inte att det som skrivits om hemmaman och lyman mm är riktigt rättvist. Det jag känner till är att hans avsikt var att jobba i Kina och inget annat.

2009-01-10 @ 10:56:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback