Lyckad quizkväll med en liten överraskning

Igår var det pubquiz igen, och jag hade gjort frågorna till sista grenen. Om ni vill testa era kunskaper, så hittar ni frågorna här. Det bör ni i så fall göra innan ni läser resten av det här inlägget.


Jag gick ner tidigt till puben eftersom jag behövde låna datorn på kontoret, och skriva ut mina frågor på papper. Skomakaren var redan på plats då jag kom. Vi diskuterade lite om vårt lags förutsättningar den kvällen. Boström verkar inte kunna vara med längre, och Ulven var igår på föräldramöte. Därför skulle vi försöka göra en insats med endast tre man i laget, Skomakaren, Calle och jag.

Det gick över förväntan.


Den första grenen var allmänbildning och det var förvånansvärt nog Älgen som hade gjort frågorna. Älgen är väl visserligen kunnig i sport. Men jag tror inte att han skulle ha nån större framgång i Jeopardy om ni förstår vad jag menar.

Jag och mina kamrater bestämde oss för att göra vårt bästa trots att laget var reducerat. Vi slog våra tre kloka huvuden ihop och gjorde en bra insats. Vi var snabbt överens om att den första Kalle Anka-tidningen på svenska kom 1948, men visste inte datumet. För övrigt anser jag att det är ganska ointressant. Att veta exakt vilken dag tidningen kom är kunskaper för autistiska serietidningsnördar.

Vi tog två av tre huvudstäder i centralamerika och Calle eller Skomakaren visste att den nya kreaturssjukdomen hette Blåtunga. Jag kommer som vanligt inte ihåg alla frågor, men det var i alla fall jag som kom på att John Blund är från Östtyskland.

Våra ansträngningar tog oss endast två poäng från full pott, och gav oss en förstaplats. Det tycker jag är bra jobbat.

Vinsten gjorde mig extra lycklig eftersom jag då visste att jag skulle kunna ta ett par öl under kvällen.


Den andra grenen var musik, och där var det Ronny Punk som gjort frågorna. Där var vi lite besvikna på vår insats. Vi missade till exempel en låt som Steve Jones från Sex Pistols sjungit in under sin solokarriär. Dessutom var jag och Calle tvärsäkra på att vi hörde Soundgarden när det i själva verket var Stone Temple Pilot.

Vi tog visserligen några enkla poäng men det räckte tyvärr inte till några prispengar.


På sporten engagerade jag mig knappt alls, eftersom jag som vanligt inte hade mycket hjälp att bidra med. Om jag någon gång kan en sportfråga som inte handlar om Snooker, så är det helt självklart att någon annan i laget också kan den frågan.

Men jag måste berömma Skomakaren och Calle. Utan något hjälp från mig så kammade mina två vänner hem en tredjeplats.

Vi fick lite prispengar igen, och jag insåg att jag kunde dricka ännu mer öl.


Sen var det dags för mina frågor. Förutom sista frågan där det gällde att känna igen olika kärlekspar från kända filmer, så spann alla kring temat rockmusik med anknytning till Linköping. Jag trodde att jag hade gjort lite för svåra frågor. Men då hade jag inte tänkt på att medleåldern på quizlagen är hög (Calle är yngst på 30 år) och att en del av Royal arms stammisar har unika erfarenheter.

I den första frågan hade jag givit deltagarna fyra albumtitlar där de skulle klura ut vem artisten eller bandet var. Förutom Lasse Winnerbäck var det Pusjkins, Raped Teenagers och Haunted. När det gäller de tre första är det allmänt känt att de är från min hemstad.

Men i fallet Haunted är det så att gitarristen och låtskrivaren Patrik Jensen urprunglingen är från Linköping, och faktiskt har flytta tillbaka hit från Göteborg. Jensen och jag var kompisar i tonåren när jag hängde mycket i trashmetal-kretsen kring bandet Satanic Slaughter, och jag såg Patrik spela flera gånger med sina tidiga band Orcrist och Seance.

Det var flera lag som visste att Sex Pistols avslutade sin skandinavien turné på Orfi i Linköping.
Skomakaren hade sett den konserten eftersom han då jobbade på den nattklubben, och jag är ganska säker på att även Ronny var på plats.

För er som är intresserade av Linköpingstrivia, så kan jag berätta att Orfi bytte namn många gånger och har bland annat kallats Seagull, Brodway och Hederlige Harry´s. Numera ligger biljardpalatset i den lokalen.


Både Benny och Hasse som i många år drev skivaffären Get back records är med i ett lag. Get back var Linköpings bästa skivaffär, och jag har bland annat köpt nästan hela min Dylansamling där. Affären brukade hjälpa lokala förmågor, och sålde mycket demotaper och singlar av Linköpingsband på väg upp. Så för de herrarna var det inga problem att känna igen Lasse Winnerbäck, Pusjkins och Raped teenagers.

Att det var skabandet Chickenbox som fick sina låtar spelade i tv-serien Dawson´s creek var heller inte någon match för dem, eftersom sångaren Mattias Ahlén jobbade på Get back på den tiden.

Frågan om vilken artist som gjorde sin första spelning i Linköping 1976 och i vilken lokal, trodde jag ingen skulle kunna. Jag trodde att det var ett ganska okänt faktum att Ulf Lundell gjorde sin livedebut på Lorry. Men det fanns inte bara en deltagare på Royals som såg Uffes första spelning.


Det visade sig att Benny varit pianist i Lundells band just den kvällen!


Jag blev givetvis mycket imponerad av det, när vi var klara slog jag mig ner och snackade lite med Hasse och Benny. De berättade att konserten jag frågat om ägde rum innan Uffe blev rikskänd med sin debutroman Jack, och att hans första skiva Vargmåne ännu inte fått någon större uppmärksamhet.

Vid den tiden hade Ulf Lundell inget eget band, så skivbolaget hyrde in lokala musiker då Uffe skulle pröva vingarna som liveartist. Benny berättade att båda Lundell och bandet hade tittat lite väl djupt i flaskan, och han höll med om vad Jens Petterson skrev i sin Lundell-biografi Full fart genom evigheten. Ulf Lundells första spelning var inget vidare.

Men oavsett kvaliteten på musiken så måste man säga att Benny Persner har en liten men viktig biroll i den svenska rockhistorien.


Eftersom mitt lag hade vunnit lite pengar och Orhan bjöd mig på ett par kalla för att jag hjälpt till med frågorna, satt jag kvar och drack öl ett bra tag till.

Utan att ha betalat en krona var jag faktiskt lite småpackad när jag gick hem. Det kändes jävligt trevligt, eftersom jag fortfarande är luspank och inte får pengar förrän på fredag.

Sammanfattningsvis var gårdagens quizkväll lyckad både socialt och vinstmässigt.


Kommentarer
Postat av: wickan

vilka var där ?

Postat av: Flickvännen

Han är t o m 31 vid det här laget.

2008-09-23 @ 23:06:11
Postat av: Robert Nilsson

Om man har en fråga om Ewing Oi, Johnny Thunders och Linköping - har man kommit rätt då?

2008-09-24 @ 06:07:34
Postat av: Olof

Ställ din fråga, Robert, så ska jag göra mitt bästa för att ta reda på informationen du vill ha. Om jag inte vet svaret själv, så har jag kontakter som är mycket kunniga i de här ämnena.

2008-09-24 @ 09:36:39
Postat av: Anonymous

Härlig anekdot. Att Lundell kompades av lokala förmågor ute i landet hade jag ingen aning om. Att de dracks rejält i samband med spelningarna kände jag däremot till. Det skall - i alla fall delvis - ha berott på Lundells nervositet

2008-09-24 @ 11:23:57
Postat av: Robert Nilsson

Här kommer då mina frågor.

Det är så att jag har en liten hemsida om Johnny Thunders i Sverige. Jag försöker lista alla spelningar. I den eminenta boken The Encyclopedia Of Swedish Punk 1977-1987 står det om bandet Ewing Oi. Hur Anders lämnar bandet och dagen efter är trion i Ewing Oi förband till Thunders.Den enda bekräftade spelningen jag har med Thunders i Linköping är från den 14 december 1985 på Broadway. Är det denna spelning som Ewing Oi var förband?Kan tyckas märkligt att det inte finns fler konserter i Linköping, Johnny turnerade mycket flitigt i Sverige under 1983-1984.Redan 1982 finns det dock en inställd konsert i Linköping. Den 4 juni gjorde Thunders en katastrofspelning på Facade i Göteborg. Turnen blåstes av, kvällen efter den 5 juni 1982 var det tänkt att han skulle varit i Linköping. Någon som känner till eventuell lokal eller förband som var tilltänkt till den kvällen.Tack på förhand,

alla eventuella uppgifter om Johnny Thunders i Sverige mottages tacksamt. Adressen till sidan är:

http://eiitps.wordpress.com/Robert - rob19ert64@yahoo.co.uk

2008-09-24 @ 14:33:02
URL: http://eiitps.wordpress.com/
Postat av: Olof

Robert,

Pratade på eftermiddagen med Stefan A som visste en del om både Ewing Oi och Johnny Thunders.

Stefan kände till medlemmarna i Ewing Oi, men visste inte något om att de varit förband till Johnny. Han kände till att Thunders spelat på Brodway som du mycket riktigt säger. Dessutom sa han att Johnny skulle ha spelat på Folkets park i Linköping, men att han var i för dåligt skick för att kunna uppträda. Det bör vara den speningen du pratar om. Om det var förband inbokade och om det i så fall var Ewing Oi vet jag ingenting om. Men jag ska fråga runt lite och se om någon bekant vet något.Flickvännen,

Jaså, Calle är 31 numera. Det är inte klokt vad snabbt barnen växer upp!

Jag hörde att du kanske ska joina laget när du flyttar till LKPG. Du är mycket välkommen, vårt lag kan behöva en tjej.

2008-09-24 @ 17:01:22
Postat av: Benke

Olof, måste rätta dej ang Biljardpalatset, BP ligger inte i dessa gamla lokaler för dom ligger i McD gamla inte i dom nämda namnes lokaler. Den står fortfarande tom då sista namnet på lokalen var The Rock ! Frågor på de ??

2008-09-26 @ 21:01:25
URL: http://benkesbus.blogg.se/
Postat av: Stiggan Sjöberg

Har lite mer fakta ang. Ulf Lundells speln. i Lkpg som omnämns.

Det var på Cabaret Lorry som bl.a.Jimmy Uller höll i och jag ledde husbandet där som hette Stiggans Strumpeband och Benny Persner ingick som fast medlem.

På bas hade vi Lars Danckvardt-Liljeström som tyvärr gick bort för ett drygt år sedan, trummor spelade Roger Larsson.

Roger och jag repade med Lundell uppe i EMI´s replokal 2-3 gånger men sedan tog Nature över för de var redan ett tight band som inte hade så mycket att göra.

På cabaret Lorry kompade vi också Tomas Ledin, Slim Notini,Ted Åström m.fl.

och vi hade rätt kul faktiskt.

Hälsningar Stiggan sjöberg

2008-10-02 @ 11:28:34
Postat av: jimmy uller

Hej!

ang. Lundell giget på Lorry! Gm. Stiggan bokade en ung Uller Lundell för 400:- spänn!!!! Lundell & vi andra "gycklare" den kvällen som uppträdde hinkade på bl.a Whisky, pilsner & rosevin. Det var då! Nu är det betydligt lugnare.

Best Wishes

Jimmy Uller on tour med Bluesbandet

2008-10-18 @ 21:19:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback