Mysiga hemmakvällar och långa promenader

Det här är det första inlägget jag skriver sen i tisdags. Jag brukar försöka lägga upp en ny text varannan dag. Men om inget speciellt händer i mitt privatliv och nyhetsflödet inte innehåller något som gör mig så upprörd att jag måste skriva nån slags debattartikel, så vill jag inte försöka pressa fram något. Jag tycker det är bättre att det jag skriver är läsvärt varje gång, än att det ska bli ett slags tvång för mig att komma med något nytt var och varannan dag.

Det har varit en ganska normal septembervecka. Jag har nästan varje dag tagit långa promenader med Pata L och Ronny. Mina två kompisar vill försöka gå ner i vikt, men jag hänger mest med för att jag gillar att vara utomhus.

Långa promenader brukar ses som en klyscha att uppge som intresse i kontaktannonser, men jag tycker att det är en sysselsättning som ni, kära läsare borde ägna er mer åt.


En gång såg jag en intervju med Ingmar Bergman på tv, där han fick frågan om varför han var ute och gick så mycket. Bergmans svar blev kort, men som alla genier hade han förmågan att säga väldigt mycket med en enda mening.

Svaret han gav var:

   - Demonerna tycker inte om frisk luft...

Nu hade den världskände regissören en förmåga att ofta uttrycka sig lite väl dramatiskt. Men om man funderar över vilka demoner som plågar oss en vanlig dag, så är det han säger mycket tänkvärt och helt sant.


De flitigaste demonerna i våra liv är ledan och känslan av att tillvaron saknar mening. Många dagar känns det som att det inte finns något roligt att göra, och att man redan pratat om allt som är värt att diskutera - speciellt om man är arbetslös eller sjukskriven.

Om man umgås med en gammal vän, släkting eller älskare som man redan vet det mesta om, hittar man mycket roligare samtalsämnen då man är ute och går än om man sitter och stirrar på varandra över ett köksbord.

Om man sitter hemma själv och zappar framför tv:n eller svär över att man inte har någon bra bok att läsa, så är det lätt att tankarna blir mörka. De letar sig ner till förbjudna hålor. Man börjar fundera över gammalt skit som man borde glömt för länge sen. Tänker på nån tjej man var ihop med för tio år sen och blir deprimerad över att det tog slut. Kommer att tänka på en oförrätt som någon utsatte en för någon gång i det förflutna, och blir helt plötsligt förbannat på en människa man inte pratat med sen Bill Clinton var president.

I värsta fall kan det kännas som att det aldrig mer kommer att vara något bra att se på TV, att man aldrig mer kommer att läsa en riktigt bra bok, få den där extatiska kicken under en konsert som man fick på Neil Young i Roskilde -96 eller uppleva känslan av att vara förälskad igen. Att ens bästa dagar är över, resten av livet är bara är en väntan på att dö.

Det är såna här mörka och destruktiva tankar som ledan föder, och när de kommer ska man resa sig ur soffan och ta en promenad. För som Ingmar Bergman påpekade så skyr demonerna frisk luft så som en vampyr skyr dagsljuset. När man inte längre har väggar och tak omkring och ovanför sig, och befinner sig i rörelse hela tiden, får man förvånansvärt snabbt perspektiv på tillvaron och sina tankar. Det är lättare att se vad som är värt att bekymra sig om och vad som egentligen är skitsaker som man borde strunta i, då man är ute och går. Förhoppningsvis inser man att även om de flesta dagar är ganska lika varandra, så kommer man ändå att då och då i framtiden få uppleva de stunder av lycka som gör livet värt att leva.

Långa promenader kan bespara er ett antal besök hos olika terapeuter.


Förutom promenader med mina kompisar på dagarna har jag mest suttit hemma på kvällarna och läst, sett på tv och spelat lite poker. Som jag redan berättat fick jag Joseph O'Connors senaste roman Guvernörens hustru i måndags. Det var en en riktigt tegelsten som jag har haft mycket nöje av tills jag blev klar med den igår. Jag ska börja snickra på en recension ikväll eller imorrn, men kommer inte att lägga ut den förrän på måndag då övriga media också recenserar den. (Förlagen sätter upp ett datum då de första recensionerna ska publiceras, och jag vill gärna hålla mig väl med dem efter som jag vill ha fler böcker i framtiden.)

Pokern har gått bra och det känns som att jag hittat tillbaka till mitt spel efter en svacka, då det varken har varit särskilt roligt eller vinstbringande att spela. Jag har insett att det inte går att spela poker enbart för att tjäna pengar, man måste känna glädje och självförtroende då man lirar. Känner man inte för att spela, så ska man inte göra det. En håglös pokerspelare är en dålig pokerspelare.


Helgen kommer nog att bli ganska lugn. Jag hade vissa funderingar på att köpa en kasse mellanöl inför Sveriges match mot Albanien i VM-kvalet imorgon, men efter att ha sett över ekonomin så är det nog bäst att jag struntar i det. De pengarna är bättre att jag spenderar på mat och cigaretter.


Tills vi hörs nästa gång,


Keep on keeping on!


/ Olof


Kommentarer
Postat av: Ulven

Att ro en liten båt är en annan väg till inre frid. Men då måste man ha tillgång till dylik farkost.

2008-09-05 @ 11:03:47
Postat av: Millis

Har gått en promenad i ett område av stan där det förr var varv och där arbetarna bodde. Började prata med en äldre (typ 50-60) dam när jag beundrade hennes katt. Hon bjöd in mig på kaffe. Jag min idiot tackade nej, varför gjorde jag det!? - Båtturer är bra, men tycker inte om att gå iland!!

2008-09-05 @ 12:29:58
Postat av: Robert Nilsson

Tack för ett bra inlägg. Vad vore livet utan Årstaviken?Ja, tänk om hälften av alla spontana och av okända "kaffeinbjudningar" genomfördes skulle det här landet genast bli varmare.

Postat av: Anonymous

Det finns ingen anledning att tvinga fram blogginlägg bara för att man tidigare haft ett visst mönster/tempo som man gärna vill följa. Diskussioner kan ju faktiskt ta fart när ett blogginlägg får stå kvar några dagar.

Och helt riktigt; man bör ta promenader. Som Ulf Lundell uttrycker saken:

"Dom säjer att man tänker bäst

Dom säjer att man drömmer bäst

när man sätter sej i rörelse

när man bryter upp och gårVi är vandrare, vi är fångar här

Vi sålde bort vår frihet här

Och nu sjunker vi i ledan

genom höst och vinter, vår"Ser fram emot att läsa kommande recensioner här. Keep up the good work.

2008-09-07 @ 16:06:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback