Säsongens första pubquiz

Igår var det dags för säsongens första pubquiz. Dagen till ära strök jag en skjorta innan jag gick, drog på mig den och mina kritstrecksrandiga finbrallor, svarta lågskor, kavaj och hatt. Jag ville sätta respekt i motståndarlagen redan då de fick se mig. Alla tävlingar handlar delvis om psykologisk krigföring, och det gäller naturligtvis även frågesport.

Stämningen kändes trevlig så fort jag gick in på puben. Det var kul att återse mina lagkamrater. Calle och Skomakarn har jag knappt sett på hela sommaren, och även Ulven har jag umgåtts med alldeles för lite. Men nu kommer jag att träffa dessa grabbar minst varannan vecka igen.


Som jag har berättat har jag levt över mina tillgångar hela sommaren och är i dagsläget luspank. Därför sög jag på en kaffe medan vi genomförde första grenen, som var allmänbildning.

Den grenen gick skapligt. Jag kommer inte ihåg alla frågorna, men vi visste bland annat att de två utbrytarrepublikerna i Georgien heter Sydossetien och Abschasien. Vi hade vissa problem med de tre högsta byggnaderna i Sverige. Efter ett långt långt tjafsande som slutade med att Ulven upplyste Skomakaren i brysk ton om att det femtioåringen lärt sig i småskolan inte behövde gälla även idag, lyckades vi komma vi fram till de korrekta svaren Uppsala Domkyrka, Kaknästornet och Turning Torso.

Våra ansträngningar räckte till en andraplats som gav laget 125 spänn. Efter det beskedet beställde jag omedelbart in en stor starköl.


Nästa gren var musik. Vi klippte bland annat Buddy Holly, men missade hans dödsålder med ett år. Thåströms Pang, Boom, Krash kände jag igen redan på den inledande flöjten.

Just den låten har en speciell betydelse för mig. Pang, Boom, Krash var Thåströms första singel som soloartist. Han spelade den i något av SVT:s lördagsprogram - kan ha varit Nöjesmaskinen eller Nöjesmassakern - där min farsa jobbade som ljudtekniker. Min far såg artisterna som uppträdde i showen som en slags kollegor eller arbetskamrater. Därför tyckte han alltid att det kändes ovärdigt att besvära de musiker som ibland kunde vara världskända med frågor om autografer.

Men då Thåström var med i programmet gjorde min far ett undantag för min skull. Det här var innan jag upptäckte Bob Dylan. Jag var bara 16 år och Thåström var något av en Gud för mig.

Än idag har jag ett inramat A4-papper på väggen, där Pimme har skrivit "Tjena Olof, hälsar Thåström".

En låt av Cream var inga problem för vårt lag, men den enda medlemmen i bandet vi kom på var Eric Clapton. Så där missade vi två poäng.

Det blev en andraplats även på musiken, ytterligare prispengar och ännu en pilsner.


När det var dags för sporten tittade jag igenom pappret med frågor, och insåg efter 30 sekunder att jag inte kunde ett enda svar. Jag var inte mycket till hjälp, men mina lagkamrater gjorde sitt bästa. Jag var imponerad att de lyckades resonera sig fram till att Sovjetunionen mötte Jugoslavien i den allra första EM-finalen 1960.

Men vi räckte helt enkelt inte till i den tredje grenen. På sporten blev vi utan prispengar.


Den fjärde deltävlingen brukar vara valfri för den som gör frågorna. Igår var det en variant på geografi, och handlade om påhittade länder från filmer och böcker. Vi visste givetvis att Bröderna Lejonhjärta bodde i Nangijala. Jag visste att Oceanien är en stormakt i George Orwells bok 1984, och Ulven kände helt otippad igen ett namn på ett fiktivt land i filmen En prinsessas dagbok.

Vi gjorde någorlunda bra ifrån oss och fick en tredjeplats med en blygsam summa pengar.


Vi stannade kvar en stund efter att quizen var slut, drack varsin öl och utvärderade säsongspremiären. Vi ansåg att två andraplatser och en tredjeplats var klart godkänt, men att vi måste jobba hårdare för att nå segern. Det är nämligen förstaplatserna som ger ordentligt klirr i kassan.

Eftersom Boström inte kommer att kunna närvara så ofta den här säsongen så värvade vi Ronny Punk som inhoppare i framtiden. Ronny var där igår kväll, men deltog inte utan satt i baren och drack bärs. Han kollade frågorna av rent intresse. Bland annat så visste han att medlemmarna i Cream vi missat hette Jack Bruce och Ginger Baker, och med de två poängen hade vi fått en åtråvärd förstaplats på musiken.

Jag har förtroende för Ronnys kunskaper när det gäller sport och musik, och jag tror det kommer att bli en lyckad värvning.


Nästa quiz är om två veckor. Då ska jag göra frågorna till den valfria fjärde grenen. Det kommer att bli kultur-och nöjesfrågor, för det är roligast att göra.

Ronny ansvarar för musiken nästa quiz. En annan gång han valde låtar till musikfrågorna så var det tio stycken med distade gitarrer. Så det tror jag blir en fördel för vårt lag, gamla hårdrockare och punkare som vi är.


Jag kom hem strax innan elva. Jag hade missat My name is Earl men hann se nästan hela Dexter. Somnade framför Brottskod försvunnen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback