Spelteorier i vardagslivet

Idag skulle jag fika med Björna och Pata L. När jag kom till Café Mocca så var de två herrarna från Barnhemsgatan redan där, och då jag anlände började de garva.

I det läget så kan man ju misstänka att de pratat om mig, och berättat någon komisk eller pinsam anekdot bakom min rygg. Men så var inte fallet. Saken var den att de hade slagit vad om vad jag skulle ha för kläder på mig.

Det blev Pata L som vann. Nu tänkte jag berätta om vadet, och dessutom passa på att diskutera lite spelteorier. Jag ska redogöra för hur Pata fattade två spelmässigt korrekta beslut, men också om ett misstag han gjorde. Dessa teorier kan användas både då ni satsar pengar på Oddset och när ni spelar poker.


Först ville Björna slå vad 300 kronor om att jag skulle ha hatt på mig. Det vadet avslog Pata utan några närmare funderingar, eftersom han endast skulle vinna om jag dök upp barhuvad -den chansen beräknade Pata till att vara under en procent. Oddset Pata fick av Björna var skrattretande låga två gånger pengarna.

Patas beslut var korrekt. Men ni kanske tror att Pata gjorde rätt då han avslog vadet, enbart för att chansen var otroligt stor att jag skulle dyka upp iförd min svarta Stetson. (Hans beräkningar var korrekta. Den enda situation jag skulle spatsera omkring utan hatt var om det hade blåst väldigt mycket. En gång så tog nämligen vinden min hatt på Trädgårdstorget, och jag fick jaga den flera hundra meter längs St Larsgatan medan folk skrattade och hejade på mig. Jag förstår att människorna omkring var var roade. Det måste ha sett ut som en gammal stumfilm med Charlie Chaplin. Så nu lämnar jag min huvudbonad hemma då det är blåsväder.)

Men så enkelt är det inte. Anledningen att Pata inte borde anta vadet var att oddset var för lågt. Eftersom Pata antog att chansen att jag skulle vara barhuvad var strax under en procent, borde han endast ha antagit vadet om Björna erbjudit 200 gånger pengarna eller mer. Men eftersom Pata inte har något jobb just nu borde han i så fall ha försökt att få spela för en lägre summa än 300 kronor. När man spelar på högoddsare ska man inte ödsla så stor del av sin kapital.


Nästa vad Björna erbjöd var att han trodde att jag skulle ha Dylantröja på mig. De skulle satsa tjugo kronor var, och Pata skulle vinna om min t-shirt inte var Dylanrelaterad.

Här gjorde Pata något som är oerhört viktigt då man satsar pengar på chansartade saker. Han använde sig av sina förkunskaper. Pata visste att jag hade burit min blåa konserttröja från Dylans turné 2003 i söndags och igår. Dessutom visste han att jag så gott som aldrig har samma t-shirt mer än två dagar i rad.

Men det fanns ett litet riskmoment. Jag och Pata skulle gå på långpromenad efter fikat, och då tänkte Pata att det fanns en liten chans att jag skulle gå i en något smutsig tröja eftersom jag räknade med att bli svettig under promenaden. Pata ansåg att det fanns en risk att jag inte skulle byta t-shirt förrrän jag kommit hem och duschat.

Med alla dessa risker och chanser i huvudet så beräknade Pata att det var ungefär 80 procents chans att jag inte skulle ha min Dylantröja. Pata antog vadet och det gjorde han rätt i, eftersom Björna hade gett honom ett otroligt fördelaktigt odds. Chansen att Pata skulle vinna var fyra mot ett till Patas favör, men Björna gav honom möjlighet att dubbla sin insats.

I det här läget skulle Pata ha slagit vad med Björna så länge han fick ett högre odds än 1,20.


Men det misstag Pata gjorde var att han inte försökte öka insatsen. En så fördelaktig situation kommer nog inte att dyka upp igen för Pata på ett bra tag, och jag tycker att han borde vågat sig på att slanta upp en femhundring eller mer. Nyckeln till ett framgångsrikt spelande är att våga satsa mycket då man tycker att man kan dra fördel av att man är mer välinformerad än motståndaren. Man måste våga dunka in rejält med kulor när allt talar för att man kommer att vinna, och oddset dessutom är attraktivt.


Det är så här ni ska tänka varje gång ni är i en besvärlig situation vid pokerbordet, eller grubblar över på vilka matcher ni ska spela på oddset. Fundera över vilka förkunskaper ni har, gör ett överslag om era vinstchanser, och spela endast om oddset är bra i förhållande till det.

Om ni tror att det är 90 procents chans att Manchester United vinner hemma över West Bromwich Albion, ska ni endast spela om oddset är högre än 1,10. Om WBA ger tjugo gånger pengarna ska ni istället satsa på dem.


Någonting man bör se upp med när man slår vad i vardagslivet är så kallade bad bets. Inte att förväxla med bad beats som innebär att man gör ett matematiskt smart vad, men förlorar på ett fullständigt osannolikt sätt.


Ett bad bet är ett vad där man förlorar oavsett utgången. Som exempel kan jag ge er en situation från filmen Beatiful girls - en underbar dramakomedi med bland annat Matt Dillon, Uma Thurman och en mycket ung Natalie Portman.

Tre av filmens huvudpersoner sitter på ett fik. Paul försöker ringa till sin före detta flickvän som han vill återförenas med, men hon svarar inte.

  - Hon ligger säkert med någon annan, säger Paul. Jag sätter 20 dollar på att hon ligger och knullar med nån annan just nu.

  - Dåligt vad, säger Kev.

  - Vad menar du med det?

  - Det är ett dåligt vad, du kan inte vinna. Om Jan inte ligger med någon annan så förlorar du 20 dollar. Om du vinner 20 dollar så ligger Jan med någon annan. Vad som än händer så förlorar du.

Vad av det här slaget ska av lättförståeliga skäl undvikas till varje pris, hur lockande oddset än kan te sig. Vissa saker kan inte mätas i pengar.

*

Igår fick jag äntligen böckerna jag har väntat på. Jag började läsa Guvernörens hustru på eftermiddagen och har nu läst cirka en tredjedel. Så här långt verkar Joseph O'Connors senaste bok mycket lovande, men ni får ge er till tåls till på måndag då jag kommer att lägga upp en recension.

Det är otroligt skönt att ha en efterlängtad, bra och lång roman att ägna sig åt. Att läsa mina favoritförfattare är ett av mina absolut bästa tidsfördriv. Eftermiddagarna och kvällarna flyger iväg i sällskap med en god bok, och då slutar jag helt med de mer eller mindre meningslösa aktiviteter man sysselsätter sig med för att slå ihjäl tid - som att slötitta på TV.

Därför blev det endast en och en halv timma framför dumburken igår. Givetvis missade jag inte säsongstarten av My name is earl, och direkt efter det så var det Dexter i samma kanal.

Istället för att somna framför någon halvrisig crime-serie på TV4+, så läste jag tills jag inte orkade hålla ögonen öppna längre.


Kommentarer
Postat av: wiictoria

haha det inlägget var bra :):) men jag slår vad om att du har kavajen idag ;Dd

Postat av: Junior

Hej. Kom in på din blogg av en slump för ett tag sedan, men måste säga att jag gillat det jag läst. Keep up the good work!

2008-09-03 @ 12:27:49
URL: http://se.cardlovers.com/blog/Junior/
Postat av: Olof

Tack Wickan och Junior. Hoppas du fortsätter läsa min blogg, Junior. Jag ska göra mitt bästa för att hålla den läsvärd.

2008-09-03 @ 17:57:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback