Dags att få struktur på livet igen

Skolorna börjar den här veckan, semestrarna är över och jag har bestämt mig för att försöka få lite mer struktur på livet igen. Det innebär bland annat att försöka vara lite snällare mot min egen kropp. Dricka mindre bärs, försöka snusa mer och röka mindre, samt att äta ordentligt varje dag.

Jag lyckades få tag i lite pengar idag, så nu är det slut med att leva på ris och lök. För att inte bli lockad att köpa bira för stålarna bestämde jag mig för att handla livsnödvändigheter omedelbart.

Det första jag gjorde var att gå och köpa tre ciggpaket och en dosa snus. Sen gick jag ner på stan och på Netto inhandlade jag två proppfulla matkassar. Väl hemma lagade jag en stor köttfärsås som kommer att räcka till middagsmat vid fyra tillfällen. Jag åt mig proppmätt på såsen med spaghetti, och det var otroligt skönt att äntligen få ett riktigt mål mat. Efter en kopp kaffe och en cigg och sen en snus till påtåren känner jag mig i form igen.

Nu håller jag på och kokar en massa potatis som jag tänkte ha att steka. Jag har nämligen planerat äta mer rejäla frukostar. Normalt brukar jag bara ta ett par mackor och en kopp te, men den närmaste tiden ska jag äta stekt potatis och stekta ägg varje morgon.


Något annat jag tänkt att göra i höst är att börja läsa mer böcker igen och att skriva regelbundet i bloggen.

Jag har knappt läst en bok på hela sommaren eftersom jag inte varit hemma alls mycket. Men nu när höstmörkret snart är här är det dags att börja plöja lite tegelstenar igen.


När jag surfade runt för att hitta några intressanta boktitlar upptäckte jag att Irvine Welsh har en egen hemsida. Den skotske författaren slog igenom med Trainspotting och är i min mening en av de absolut bästa nutida författarna. Ni kan läsa mina recensioner av
Limmad och Porr här, och The Bedroom secrets of the master chefs här.

Till min stora glädje upptäckte jag att Welsh släppt två nya böcker som jag ännu inte läst. Dels var det Reheated Cabbage, som tydligen ska innehålla noveller från nittiotalet som tidigare funnits i olika antologier.

Bland annat ska det finnas det en berättelse om hur Frank Begbie firar jul. Om ni har sett Trainspotting borde ni minnas Begbie. Han är psykopaten som startar slagsmål för sitt höga nöjes skull. Av alla fiktiva karaktärer i litteraturhistorien kan Frank Begbie vara den jag gillat mest. Han är så totalt osympatisk, saknar varje uns av självinsikt och är så fullständigt övertygad om att han borde uppfostra resten av mänskligheten med "basebollträets disciplin" att jag inte kan undgå att älska honom. Jag kan knappt bärga mig innan jag får veta hur den killen firar jul.

Den andra boken var en nyskriven roman som heter Crime.

Jag har lämnat båda böckerna som inköpsförslag på bibblan. Linköpings stadsbibliotek har aldrig nekat mina förslag, så förr eller senare kan jag nog skriva vad jag tyckte om de två böckerna.


Irvine Welshs hemsida var mycket intressant och jag blev kvar där i minst en timme. Jag upptäckte att han förutom romaner, noveller och pjäser även har skrivit krönikor, debattartiklar och bokrecensioner.

Framför allt fastnade jag i en artikel om hur drogkulturen utvecklats sen han skrev Trainspotting. Såna skrifter är vi inte direkt bortskämda med i svenska tidningar och ni kan läsa artikeln här.

Jag kan också rekommendera en krönika om varför Skottland har bland världens högsta statistik när det gäller dödligt gatuvåld, men just den texten är jag faktiskt ganska säker på att jag läst på kultursidorna i nån svensk morgontidning.

Men den nyhet jag hittade på Welsh hemsida som gladde mig allra mest var att han just nu håller på med en ny roman. Den kommer att heta Skagboys, utspelar sig innan Trainspotting och beskrivs så här:


"It's basically about how Renton and Sick Boy went from being daft young guys just out for the buzz on drugs, to total junkies. It shows how their attitudes and behaviour start to change as they become more defined by the drug and the culture around it. It basically looks at how British politics, economy and culture dramatically changed in the eigthies, and the ramifications of that for the youth of the time."

Trainspotting var kanske nittiotalets bästa roman, och jag vill verkligen veta vad det var som gjorde att huvudpersonerna i den boken blev som de blev. Det kommer säkert dröja ett år eller två innan jag kan läsa Skagboys, men den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge.


Det blev lite mycket om Irvine Welsh. Men jag tycker så pass mycket om den författaren att jag inte kan missa ett tillfälle att tipsa mina läsare om hans verk.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Pasta&Peppar, Ris&Lök...

HIGH LIFE!

2009-08-19 @ 21:34:22
Postat av: Gammal Hårdrockare

Se där, vad var det jag sade? Nu känns det bättre, eller hur? Du har en fin höst framför dig med mycket bokläsning och skrivande vid datorn. Och mat i kylskåpet och cigg på köksbordet. Kan det bli bättre egentligen?

Och vips, så är snart våren här igen!

Vem vet, kanske får du jobb nästa år? Kanske träffar du en ny flickvän nästa månad, eller om två år?

Spelar roll, för du har tiden på dig. Kom ihåg det!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback